Hastalar, ilaca kutu başına 1 lira ödeyecek

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlıkta tasarruf amacıyla yapılan düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. Muayene için hastaneye giden vatandaşlar, doktorun ilaç yazması halinde ceplerinden artı para ödeyecek. Üç kutuya kadar 3 lira ödeyen hastalar, üç kutudan sonraki her kutu için 1 lira verecek. Altı kutu ilaç yazdıran bir hasta 6 lira ödeyecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın açıkladığı sağlıkta tasarruf için yapılan düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı. Aile hekimlerine 3 lira reçete parası getiren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) katılım paylarına da 1 lira zam getirdi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda kararlaştırılan tedbirler çerçevesinde hastalar devlet hastanelerinde muayene olmaları halinde, ilaç yazdırmadan ödedikleri 5 lirayı bundan böyle 6 lira, özel hastanelerde ise 14 lira olarak verecekler.

NE KADAR İLAÇ O KADAR PARA

İlaç yazılması halinde bu fatura daha da kabaracak. Aile hekimi, devlet ve üniversite hastanelerindeki doktorlara muayene olup ilaç yazdıranlar aile hekiminde 3 lira, devlet hastanelerinde 9 lira, özel hastanelerde 17 lira ödeyecek.

Ancak hastanın cebinden çıkan para bununla da sınırlı kalmayacak. Doktorun yazdığı reçetede ne kadar çok ilaç varsa o kadar çok para ödenecek. Bir kutu yazılsa dahi 3 lira ödeyecek olan hastalarda sınır 3 kutu olarak belirlendi. Üç kutuya kadar 3 lira verecek olan vatandaşlar, 3 kutudan sonraki her bir kutu için 1 lira ödemek zorunda kalacak. Vatandaşlar aynı zamanda ilacın yüzde 20’lik kısmını da ödemeye devam edecek.

VATANDAŞLAR: DOKTORA İLAÇ YAZMA MI DİYELİM?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin Danıştay’ın reçetelerde ilaç sınırlamasını kaldırmasından sonra artan gereksiz ilaç yazılımını önleme amacıyla çıkarıldığını savundu.

Vatandaşlar ise ilacı kendilerinin yazmadığını doktorun yazdığını ifade ederek tepki gösterdi. Cemil Turuncu isimli emekli vatandaş, “Bu düzenleme hastayı cezalandırıyor. Doktor bana istediği kadar ilaç yazıyor. Benim hastalığımı doktor biliyor diye sesimizi çıkarmıyoruz. Ama para yine de bizim cebimizden çıkıyor.” eleştirisinde bulundu.

EMEKLİNİN MAAŞINDAN KESİLİYOR, ÇALIŞAN ECZANEYE ÖDÜYOR

Hastalar reçete parasının yanında hastanelere katılım payı da ödüyor. Katılım payları emeklilerin maaşlarından kesiliyor. Çalışanların ise eczanede ilaç alırken karşısına çıkıyor. Reçete ücreti olan 3 lira emekliler tarafından da eczanelere ödeniyor.

Devlet ve üniversite hastanelerinde katılım payı 6 lira oluyor. Reçete yazdırılırsa 9 lira. Özel hastanelerde katılım payı 14 lira. Reçete yazdırılırsa 17 lira olarak ödeniyor.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her bir ilaca, kutu başına katılım payı

İlaç ve ayaktan tedavide ödenen katılım payında sürpriz bir artışa gidiliyor

İlaç ve ayaktan tedavide ödenen katılım payında sürpriz bir artışa gidiliyor. Ayaktan tedavide alınan ilaçlarda kutu başına 3 liraya kadar katılım payı ödenecek. Bugüne kadar katılım payından muaf tutulan aile hekimi muayeneleri de katılım payı kapsamına alınacak. Konuyla ilgili hükümet tarafından hazırlanan kanun tasarısı dün akşam TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, ayaktan tedavilerde halen alınmakta olan yüzde 10-20 oranındaki katılım payı uygulaması aynen devam edecek. Buna ilave olarak Sosyal Güvenlik Kurumu, ayaktan tedavilerde reçetede yer alan her bir ilaç kalemi veya kutu adedi için 3 liraya kadar katılım payı uygulamasına gidebilecek.

Tasarıyla, bugüne kadar katılım payı alınmayan aile hekimi muayenelerinden de katılım payı alınmasının önü açılıyor. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nda aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacağına ilişkin hükmü de yasadan çıkarılacak. Aile hekimi muayeneleri ve bunların yazacakları reçetelerden ne kadar katılım payı alınacağı ise SGK tarafından belirlenecek. İKRAMİYEDE 15 YIL KOŞULU Memuriyetten istifa ettikten sonra işçi veya esnaf statüsünde çalışarak emekli olanlara kamudaki çalıştıkları süreler için emekli ikramiyesi ödenmesini engelleyen yasa maddesinin iki kez Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine, tasarıyla yeni bir düzenleme getiriliyor. İstifa eden eski memura ikramiye ödenebilmesi için kamuda en az 15 yıl çalışmış olması koşulu aranacak.



Habertürk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İlaçtaki KDV, yüzde 8'e iniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaç üreticilerine yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili bir mutabakat oluştuğunu ve bu ay içerisinde bunun yürürlüğe gireceğini söyledi.

Çelik, bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kamuda engellilere ayrılan kadronun doldurulması için yönetmeliklerin yayımlandığını anımsatan Çelik, gelecek yıl öngörülen alımların gerçekleşeceğini ifade etti.

AK Parti iktidarları döneminde memurların sayısında yüzde 10 civarında oransal olarak bir artışın söz konusu olduğunu belirten Çelik, kamuda engellilerin istihdamında ise yüzde 360 oranında artış sağlandığını anlattı.

Sendikalaşma oranıyla ilgili muhalefet partilerinin milletvekillerince verilen rakamların doğru olmadığını ifade eden Çelik, SGK verilerine göre, sendikalaşma oranının yüzde 8,9 düzeyinde olduğuna dikkati çekti.

İlaç kriziyle ilgili söylenenleri de değerlendiren Çelik, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi 3 yılık global bir bütçe hazırlamıştık. Bu global bütçe, 2 yıllık dönemi içerisinde 1,1 milyarlık bir aşış söz konusu oldu. Sektörle bir araya geldi. Sektöre bu aşımın olmaması gerektiğini, anlaşmaların üzerinde gerçekleşen bu rakamın kendileri tarafından tolere edilmesi gerektiği yönünde değerlendirmeler yaptık. Sonunda geldiğimiz noktayı ifade etmek istiyorum; şu anda özellikle kanser, diyabet gibi kritik hastalarımıza dönük ilaçların bir krize dönüşmemesi, sorun oluşturmaması için dün akşam da son kez sektörle bir araya geldik ve 1-2 gün içerisinde yaklaşık 350 ilaçla ilgili ıskontoların kaldırılması ve fiyatların artırılması şeklinde bir değerlendirmemizi sonlandırma noktasına gelmiş bulunuyoruz.

Özelikle ilaç üreticileriyle ilgili olarak yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili de bir mutabakat oluştuğunu ve Aralık ayı içerisinde bunun da yürürlüğe gireceğini belirtmek istiyorum.''

''Eczacıların hassasiyeti'' konusunun da son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, stok zararları ve mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili tebliğde gerekli düzenlemenin yapılacağını da bildirdi.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İlaca üç kademeli reçete

Günlerdir piyasada ilaç sıkıntısına yol açan iskonto krizi, üç adımlı formülle aşılacak. İlaç hammaddesine KDV indirimiyle sektör rahatlatılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu da bazı ilaçlarda iskonto talebinden vazgeçip 50 ucuz ilaca fiyat serbestisi getirdi


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç için belirlenen üç yıllık global bütçe hedeflerinin 1.1 milyar lira sapması nedeniyle ilaçta iskonto oranlarını artırmasıyla ortaya çıkan krizi sona erdirmek için 3 maddeli formül devreye sokuluyor. Buna göre ilaç hammaddesinde KDV indirimiyle ilaç sektörü rahatlatılırken, iskonto artışından etkilenen 6 bin 500 ilaçtan 350’sinde yüzde 7.5 iskonto oranında geri adım atılacak. Ayrıca fiyatı ucuz olduğu için piyasada bulunamayan 50 ilacın yeniden piyasaya sürülmesini sağlamak amacıyla bu ilaçlarda fiyat artışına imkan sağlanacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TBMM’de, ilaç hammaddesinde yüzde 18 uygulanan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili bir mutabakat oluştuğunu ve bu ay yürürlüğe gireceğini kaydetti. İndirimin ilaç sektörüne 100 200 milyon lira dolayında rahatlama getirmesi bekleniyor.

50 İLACA FİYAT TEŞVİĞİ
İskonto uygulamasına tabi olmayan fakat fiyatı aşırı düşük olduğu gerekçesiyle piyasada sıkıntısı çekilen 50 ilacın fiyatı da artırılacak. Bu ilaçlar arasında kalp, kanser, tansiyon ve astım ilaçlarının da bulunduğu bildirildi.

KANSER VE ENSÜLİN İÇİN GERİ ADIM
İskontonun artırılmasından olumsuz etkilenen ve bulunmasında zorluklar yaşanan 350 ilaç için yüzde 7.5’lik iskonto oranı geri alınacak. Bunlar arasında piyasada bulunamayan ensülin, kanser ve kalp ilaçları da yer alıyor. İndirimle yüzde 41 olan iskonto oranı yüzde 33.5’e, yüzde 33’lük iskonto oranı da yüzde 25.5’e düşecek.

İLAÇTA KRİZE ÇÖZÜM REÇETESİ:

1-İlacın hammadesinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e çekilecek. Böylece üretici, 200 milyon liralık maliyet avantajı sağlayacak.

2-6.500 ilaç içerisinde kanser, ensülin gibi bulunamayan ilaçların da yer aldığı 350 kalem ilaçta yüzde 7.5 iskonto kalkıyor.

3-Fiyatı çok düşük olduğu için üretilmeyen yaklaşık 50 kalem ilaç için üreticiye fiyat serbestliği tanınarak teşvik edilecek.

GÜNTAY ŞİMŞEK'İN YAZISINI OKUMA İÇİN TIKLAYINIZ..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst