Hastalardan Aldıkları Hücrelerin Genetiğini Değiştirerek, Kanseri Yenmeyi Başardılar

F

Fırtına

Guest
kanser1.jpg



Amerikalı doktorlar, 3 lösemi hastasında, hastalardan aldıkları hücrelerin genetiğini değiştirerek, kanseri yenmeyi başardı.

Bilim adamları, hastalardan aldıkları bağışıklık sistemi hücrelerini genetik olarak değişikliğe uğrattıktan sonra bu hücreleri yeniden hastaya enjekte etti. Genetiği değiştirilmiş her bir bağışıklık sistemi hücresinin ortalama bin kanser hücresini öldürdüğü görüldü.

Araştırmada yer alan, Pennsylvania Üniversitesinden Carl June, "Tahminimizden daha çok işe yaradı" diye konuştu.

Daha önceden de bilinen ancak ilk kez başarıyla denenen yöntemi uygulayan bilim adamları, araştırmalarında, yaşları 65 ile 77 arasında, daha önce değişik kemoterapi tedavileri almış ancak lösemiden kurtulamamış üç erkek hastayı kullandı. Uygun donör bulunamadığından, hastaların üçü için de kök hücre transplantasyonu ile tedavi de mümkün olmamıştı.

Bilim adamları, hastalardan, virüslerin veya kanserin saldırdığı hücreleri öldürmek üzere bulabilmek için yüzeylerinde reseptör bulunan T-hücreleri aldı. Bir virüsün yardımıyla bu T-hücrelerine yeni genler enjekte eden bilim adamları, T-hücrelerinin, farklı bir tür bağışıklık sistemi hücresi olan B-hücrelerini bulup öldürebilecek yeni bir reseptör oluşturmasını sağladı. Üç hastada da B-hücrelerinin dur durak bilmeyen çoğalması, kronik lenfotik lösemiye neden oluyordu.

Genetiği değiştirilmiş T-hüceleri verilen, vücutlarında ortalama, B-hücresi şeklinde birer kilo tümör bulunan hastalarda yaklaşık üç haftada kanserli yapılar yok oldu.

Hastalarda, kısa sürede çok miktarda sorunlu maddenin parçalanması, ateş, nefes darlığı, başdönmesi, ishal, kısa süreli dolaşım ve böbrek bozukluğu ile tümör lizis sendromuna neden olsa da bu yan etkiler daha sonra geçti. Hastalardan ikisinde kanser tamamen yok oldu. Hastaların on aydır sağlıklı olduğu bildirildi.


Anadolu Ajansı
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Lösemide umut veren gelişme

Lösemide umut veren gelişme
28/08/2011

Pennsylvania Üniversitesi uzmanları, lösemi hastalarına genleri değiştirilmiş bağışıklık sistemi hücreleri enjekte edilmesiyle uygulanan bu tedavi yönteminin başarılı olduğunu, bunun tıpta büyük bir devrim olduğunu açıkladı.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na göre, Pennsylvania Üniversitesi Abramson Kanser Merkezi’nden uzmanlar son 20 yıldır kronik limfosit lösemi hastalarından alınan kan hücrelerini kanseri yok etmekte kullanmak için araştırmalarını sürdürürken önemli sonuç aldı. Tedavi kapsamında hastaların kanından alınan T hücreleri genetik olarak değiştirilip hastalara enjekte edildi. Genetik yapısı değiştirilen hücrelerin kanser hücrelerini izleyip yok etmede etkili görülürken uzmanlar bu hücrelere ‘seri katil’ adını verdi. Araştırma ile ilgili bilgi veren Dr. Carl June, çok başarılı sonuç aldıklarını belirterek şöyle dedi:

"Deneme aşamasında en yüksek beklentilerimizin çok ötesinde başarı sağladık. Deneye katılan ileri düzeyde kan kanseri her üç hastanın geleneksel tedavi yöntemi seçenekleri son derece azdı. Üç hastada da tümöre karşı çok ciddi tepki görüldü. Üç hastada da çok sayıda lösemili hücre temizlendi. Klinik deneylerde ilk kez hastalara enjekte edilen T hücreleri altı ay sonra bile kanserli hücreleri avlayabildi."

Araştırmaya katılan uzmanlardan Bruce Levine, bu tedavi yönteminin, sürekli tekrar gerektiren antikor tedavisi ya da kemoterapiye benzemediğini vurgularken, "Geliştirilen yöntem, bir ilaç. Genetiği değiştirilmiş hücreler, tümörleri parçalayıp öldürüyor" diye konuştu. Amerikan Kanser Derneği, araştırmanın heyecan verici olduğunu, ancak T hücresi terapisiyle ilgili daha fazla araştırma gerektiğini açıkladı. Amerikan Kanser Derneği’nden Dr. Len Lichetenfeld, "Genetiği değiştirilmiş hücrelerin bir süre işe yarayabileceğini biliyoruz. Ancak zararlı da olabilirler. Bu nedenle yöntemin kronik limfosit lösemi hastalarında kullanılabileceğini söylemek için daha çok araştırma gerekiyor" dedi.

Klinik deneye katılan 3 hastadan 2’sinin kanserden tamamen temizlendiği, birinin durumunun giderek düzeldiği bildirilirken terapinin yüksek ateş, kalp atışlarında düzensizlik ve nefessiz kalma gibi yan etkileri olabieceğini, ayrıca kanser belirtileri görülmeyen zaman aralığı yani remisyon döneminin ne kadar süreceğinin incelendiğini açıkladı. (DHA)


Lösemide umut veren gelişme / Sağlık / Radikal İnternet
 
Tekerlekli Sandalye
Üst