Hastalıklarla Mücadele

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bir enfeksiyon etkeninin yeni bir konakçıya geçip hastalık oluşturabilmesi için, kaynaktan çıkması, duyarlı konakçıya ulaşması ve konakçıya girişi gerekir. Bu olayların tümüne bulaşma yolu adı verilir. Etken ve duyarlı konakçı duyarlı olmasına rağmen bulaşma yolunun engellenmesi ile enfeksiyon hastalıklarını önlemek mümkündür. Örneğin; sıtma etkeninin bir kişiden duyarlı konakçıya geçişi sivsineklerle olmaktadır. Sivrisinek olmadığı sürece sıtma hastalığı da olmaz. Bu tür enfeksiyon hastalıklarında bulaşmayı ve salgınları önlemek için bulaşma yollarına yönelik önlemler alınmalıdır.

Çevre şartlarının düzeltilmesi, özellikle su ve besinlerle bulaşan hastalıkların yayılmasını engelleme de büyük önem taşır. Hastalık çıkmadan alınması gereken tedbirler aynen uygulanır. Bunlara ek olarakda o bölgedeki bütün sulardan baktiriyolojik numuneler alınır vesağlıklı içme suyu temini için suların dezenfekte edilerek kesintisiz akması sağlanır. Suyun dezenfeksiyonu için gerekli kişisel klorlama yöntemlerine geçilir.

Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar geçen sürelerde hijyen şartlarına uygun hareket edilmelidir. Hastalık bulaştırma aracı olarak düşünülen her türlü gıda maddelerin den uygun şekilde numune alınıp bakteriyolojik analizi yapılmalıdır. Hastalık bulaştırılacağından şüphe edilen gıda maddesinin bakteriyolojik inceleme sonucu alınıncaya kadar satışı engellenmelidir. Sonuç gıda maddesinin enfekte olduğunu gösteriyor ise derhal imha edilmelidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst