Hastane Enfeksiyonları ve Korunma

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hastane ortamları hastalık yapan mikropların hızla çoğalmasına elverişlidir. Bu mikroplar sair toplu yerlerde sebep olduğundan çok daha ağır enfeksiyonları yapar, üstelik daha fazla hastanede kalmamıza sebeb olacağı için maddi olarakda zarar vericidir.

Hastane enfeksiyon hastalıklarının varlığı ve bunların önlenmesi gerektiği 15-20 yıldır biliniyor. Herhangi bir hastalık nedeniyle hastaneye yatırılmış olan hastalar, hastane personelinin, ziyaretçilerin veya başka hastaların getirdiği mikroplarlı kaparlar. Mikrop ya bir kişiden ötekine geçtiğinde geçirdiği mutasyonlarla yada kendine konaklık eden kişinin zayıflamasıyla çoğalarak güç kazanır.

Mikropdamardan verilen sıvılarla kullanılan kateterlerle( doğrudan kana) idrar veya mide sondalarıyla , trakeotomiyle, kaza veya ameliyat, yaralarıyla ,yanıklar ve benzeri yollarlabulaşma imkanına kavuşur.

Hastahanelerin yoğun bakım servislerine yatırılan hastaların %4 ila %9 unun hastahanede yattıkları sürede ek bir enfeksiyona tutuldukları tahmin edilmektedir.

En çok görülen enfeksiyonlar sırasıyla şöyledir.
İdarar yolu enfeksiyonları
Ameliyat yaraları
Akciğer enfeksiyonlarıdır.

Hastahane enfeksiyonlarının ölümlerin yaklaşık %1 ila %2,5 'den sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Bu enfeksiyonlar hastanede yatma süreceni ortalama 4 gün kadar uzatacağından maddi olarakda bize zarar vermektedir.

Bu durumlarda hastahanelerdeki ve bizlerinde uyması gerek hijyen kurallarının önemini bir kez daha gözler önüne sermekdedir.

Yapılması gerekenler
Ellerin yıkanması ,steril giysiler, bulaşmayı önleyici bölmeler, bakım personelinin enfeksiyondan sakınmak için bakım sırasında asepsi önlemleri alması, hastadan parça veya kan alımının özel bir itinayla yapılması vs..

Ufacık alınan önlemlerin bize geri dönüşümü çok daha sağlıklı ortamda tedavi görmemize ve daha kısa sürede şifa bulmamıza sebeb olacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst