Hatay'da özürlü envanteri çıkarıldı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen ‘Engelsiz Türkiye Projesi’ toplantısı Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yapıldı.Toplantıda konuşan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, proje hakkında bilgi vererek 2002 yılında 10 bin 883 engellinin istihdama katıldığını, bugün bu sayının 32 bin 252’ye ulaştığını ifade etti.

Başkan Köksal özürlülerin sorunlarına çözüm bulmak, ihtiyaçlarına cevap verebilmek için çalıştıklarını söyledi.Kaldırımların, caddelerin, parkların ve binaların özürlüler için uygun hale getirilmesine çalışıldığını vurgulayan Köksal, düzenlemelerin 2012 yılına kadar tamamlanması gerektiğini belirtti. İşitme engelliler için ulusal işaret dili konusunda çalışmaların devam ettiğini, evde bakım konusunda birçok imkân getirildiğini hatırlatan Köksal, özürlü çalıştırmadığı tespit edilen işyerlerine de aylık bin 700 TL. ceza verildiğini, bu paraların İŞ-KUR fonuna aktarılarak yine özürlüler için kullanıldığını söyledi. Özürlüler Kanunu kapsamında 300 bin ailenin bakım parası aldığını da hatırlatan Köksal, Türkiye'de 35 bin özürlü çocuğun ücretsiz servis hizmeti imkânından yararlandığını ifade etti.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Abdülkadir Anaç ise Hatay Valiliği tarafından hazırlanan ‘Özürlüler Envanteri’ çalışmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Engellilerin sadece sayısını tespit etmek yeterli değildir, hizmet götürmek istiyorsanız özürlü bireylerin kimler olduğunu tanımak zorundasınız. Bu anlamda envanter çalışmanız önemli. Projenize aktif destek verebiliriz.” dedi.Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de ülkelerin kalkınmışlığındaki önemli göstergelerden birinin de özürlülere tanınan yasal haklar olduğunu ifade ederek, "Bunun yanı sıra toplumda özürlülerle ilgili oluşmuş olan duyarlılık, başta kent mimarisi, kentin altyapısı olmak üzere tüm fiziksel şartlarda özürlülerin bir birey olarak hayatlarını sağlıklı olarak devam ettirebilmeleri için ona göre hazırlanmış mı?. Ona göre altyapı hayata geçirilmiş mi?. Bunlar önemli." dedi.

ENVANTER KİTAP HALİNE GETİRİLECEK
Hatay’da son 5 ayda 545 okulda engelli rampası yapıldığını, caddelerin rahatlıkla kullanılabilmesine imkan sağlayacak düzenlenmeler yapılmaya çalışıldığını vurgulayan Lekesiz, "İlimizde 10 bin 800 özürlü vatandaşımızın yakını ve akrabaları evde bakım ücretlerinden yararlanıyor. Yine özel eğitim alanında hizmet alan özürlü vatandaşımızın sayısı 8 bin 292’dir. Kentimizde sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak için özürlü envanteri çıkardık. Yaklaşık 15 ay gibi bir sürede hazırladığımız bu envanteri önümüzdeki günlerde kitap haline getirerek, kaymakamlıklar başta olmak üzere sivil toplum örgütlerine dağıtacağız.

Amacımız, kentimizde kaç işitme, görme, bedensel ve zihinsel engelli olduğunu tespit edip bunların sorunlarına yönelik ne gibi projeler üretileceğini ortaya koymak.” şeklinde konuştu.Toplantıda, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan sinevizyon gösterisinin ardından panele geçildi. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Abdülkadir Anaç tarafından yönetilen panelde sağlık, ulaşılabilirlik, eğitim, bakım hizmetleri, sosyal yardımlar ve istihdam konularında bilgi verildi.

CİHAN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst