Havaalanlarının Ulaşım ve Erişimi Hakkında?

dilaevliyaoglu

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2013
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar Arkadaşlar,
Engellilere yönelik çalışmalarımız kapsamında, en büyük sorunlardan olan ulaşım, yön bulma konularına odaklanmaktayız.
Bu bağlamda sizlerin varsa deneyimlerinizi paylaşmanıza ihtiyacımız var.
Havaalanlarında, alana girişinizden uçağa biniş anınıza kadar olan süreçte yaşadığınız deneyimleri "olumlu-olumsuz" her yönüyle paylaşabilir misiniz?
Alana girdiğiniz andan itibaren yön bulmakla ilgili, istediğiniz yere gidebilmenizle ilgili sıkıntılar var mıydı?
Yön bulmanızı sağlayan işaretler, ibreler yeterli miydi? Zorluklar yaşadınız mı?
Varsa deneyiminiz havaalanı adını da belirterek paylaşabilir misiniz?
 

dilaevliyaoglu

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2013
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
İyi akşamlar arkadaşlar,
Neden görüşlerinizi, deneyimlerinizi, önerilerinizi paylaşmıyorsunuz?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,495
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar lütfen konu altına yorumlarını, görüşlerini yazsınlar. Benim havaalanlarına dair kişisel tecrübem olmadı için birşey yazamıyorum malasef.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam dilaevliyaoglu,

Sanırım epey bir süre bu kısım boş kalacaktır çünkü bana göre bir engelli vatandaşın ( özellikle ortopedik engelli ) havaalanı ulaşımından faydalanabilmesi ve bu amaçla havaalanına dair deneyimi çok düşük bir ihtimaldir. Yoksa size yardımcı olmayı düşünmediklerinden değil kesinlikle bu konuda tüm arkadaşlarım adına herkesin yardımcı olmak adına sizi yanıtlayacağınızı biliyorum.

İyiniyetinizden ve çalışma hevesinizden şüphem yok ama bu sayfanın yanıtlanmaması yada çok az yanıtlanması bile size yol gösterici bir yanıttır aslında. Türkiyede engellilerin ( özellikle ortopedik ve görme engelli) evlerinin önündeki en yakın markete, caddeye, sinemaya yada herhangi bir yere gidebilmesi bile oldukça zor olduğundan, tamamen mimari düzenlemelerden kaynaklanan seyahat etme, gezme gibi basit bir eylemin bile nasıl sorun haline geldiğini de farketmişsiniz demektir.

Bu konuda çok üzgünüm ama işte bizler böyle bir ülkede yaşıyoruz ve ben aslında yaşadığım havaalanı deneyimi öncesi sınırsız sayıda tedaviden geçmek zorunda kaldım. Bizler için hayat gerçekten zor :(
 

iskube16

Üye
Üye
Katılım
Mar 15, 2012
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
günaydın iyi çalışmalar hava yollarıyla nerdeyse her ay yolculuk yapıyorum bana göre bir engelli birey için sorun olabilecek sorun yok diye düşünüyorum sürekli eğitimlerimden doyayı yolculuk yapıyorum ama şahsi olarak hiç sorun yaşamadım ayrıca aracımı otoparkada ücretsiz bırakıyorum buda bize tanınan bir haktır iyi çalışmalar diliyorum
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,495
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
@iskube, tam olarak engelin nedir? Tekerlekli sandalye kullanıyormusun?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,376
Tepkime Puanı
434
Puanları
83
Selam.

Kusura bakmayın arkadaşımın uyarısı üzerine kendimi yazmak zorunda hissettim ( Yanlız soruyu soran arkadaşımızı üzmek istemedim çünkü bu platformda yanlız bildiğimiz açılar açısından sadece doğrular konuşulur )

Şahsen 10 kez 4 değişik hava alanından yolculuk yaptım, ortopedik engelliyim sorun diyebileceğimim bikaç noktayı sıralayayım.

Sadece yön bulma ile ilgili diye sormuşsunuz ben biraz ister istemez diğer sorunlardan da bahsedeceğim.

İlk kez havaalanına giden bir arkadaşımızın aşırı dikkati ve en kötü görevlilere yönelik sorularıyla çokta sorun yaşamayacağı kanaatındayım.

Büyük hava alanları içersinde mesafelerin uzak olması bazı noktalara yürüme bandı ve katlar arasında yürüyen merdivenler var fakat yinede baya bir mesafeyi yürümek zorunda kalınıyor bu durumda gayet doğaldır hangi uçağın nereden kalkacağı ve o noktaya kadar olan bölümde mutlaka biraz yürümek istiyor diğer açılardan engelliye engel teşkil edecek sorun yok gibi.

Ana sorun rötarlar ve pahalı bir ortam olması rötar sorununu hemen her seferinde yaşadım en çok 10 saat kadar beklediğim oldu pahalı dememin sebebi ise en son 2 ay kadar önce bir bardak çay 6 tl bir sandaviç 8 tl civarı idi.( En düşük maliyetli olanlardan bahsettmek istedim )

Bir sorun olabilecek konuda uçak saatlerinin yoğun olduğu zamanlarda yeterli oturacak yerin olmaması ( bu durum kafe tarzı yerlere insanları yöneltiğini düşündürdü bana ) ve bankların ahşap veya metal oluşu rahat olmayışı bir başka sorun denilebilecek konu sıgara kullanan bir kişi saatlarce geciken kalkış saati yüzünden yani şahsi anlamda suçu olmadığı halde sıgara içme imkanı bulamaması.

Gerçekten kınadığım bir olay daha var oda son 2014 ocak ayında Sabiha Gökçen havaalanında gece 22.55 yazan biletimize rağmen sabah 9 da yaklaşık 10 saat rötar olmuştu hava sisliydi doğal karşılamıştık fakat gece 3 gibi hava açılmaya ve diğer bir çok uçağın havalanmasına rağmen bizim sabah 9 gibi anca uçağımız havalana bildi kınadığım konu ise biletteki uçuş saati 22.55 idi ve 2 saat arayla gecikeceği bildirildi yani 24 dendi sabah 3 dendi sabah 5 den di 7 dendi vs budurumu açık açık yazmamamın sebebi Türk hava yollarına ait bir uçak olması ve inanın diyelim cebinde parası olmayan bir vatandaş olsa sabah 5 e kadar aç kalırdı yukarda bahsettiğim banklarda dinlemez ve 2 saat ara ile söylenen gecikmeler yüzünden belki bir kaç saat ayak üstü uyuyacaksada uyuyamazdı saat sabahın 5 inden sonra bizim uçak için ikram edilen yemeğe bir kaç kişi gitti isede çoğunluk gitmedi daha sonra defalarca yemek ikramı anonslarına rağmen yolculardan çoğunluk yemeğe gitmeyip protesto etti inanın bir kaç kişi isyana yakın bir durum oluşturdu yer hizmetleri çalışanları zor durumda kaldı bir önemli ayrıntı 1 veya yarım saat arayla zemin bölümündeydik ve havalandırmak veya niyetleri ne ise dışarıya açılan kapıları kısa süreli açtılar ve bahsi geçen zaman ocak ayı ortalık buz gibi oldu ben ve arkadaşlarım kendi aramızda Türtk hava yollarının sayılı hava yolları arasına bu şekildemi girdi bir daha çok zor durumda kalmadıkça çok üzüldüğüm halde en azından ilgili kişilerin duyması açısından bu durumu ve yaşadıklarımı anlatmak istedim kesinlikle son tercihimiz olur demiştik, yukarda bahsettiğim sıgara konusuda mahkum olsak bu kadar sorun olmazdı diye düşündük.

Sonrasında sanırım 5-6 saaitlik gecikmeli uçuşlar için o uçağa ait yolcuları bir otele yerleştirmek zorunda olduklarını ve diğer yemek istirahat ihtiyaçlarını karşılamak zorunda oldukları duyduk uçağın havalanamayacağını bildikleri halde 2 şer saat arayla yolcuya bildirdiklerini öğrendik kısaca bu durum sırf onca yolcuya otel ve yemek ve diğer ihtiytaçlarını karşılamamk için ve yolcuya tanınınan hakların elinden alımak amaçlı 2 saat arayla havalanacak bekleyin tarzı uygulamalar yaptıklarını öğrenince şahsım adına utandım demek insana verilen değer bu kadarmış diye canım sıkıldı.

Ortalama 3 saatlik bir uçuş için 600 tl civarı para ver karşılığı bu olmamalıydı, sanırım sorunuzdan farklı mecralara kaydım fakat sadece yön değildir olay madem yönlendirmek açısnı bizlere soruyorsunuz bizi üç kuruş para kazanmak adına bu şekilde haklarımızın elinden alınacak şekilde yönlendiren sizlerin daha iyi bilidiğini düşünüyorum insana verdiğiniz değerin sadece yön bulmakla alakası olamdığı veya iyi olduğunuz konuları öne çıkarma çabanıza bu şekil bir cevap yazmış bulundum kusuruma bakmayın engelli engelsiz tüm insanlar değerlidir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Büyük hava alanları içerisinde mesafelerin uzak olması bazı noktalara yürüme bandı ve katlar arasında yürüyen merdivenler var fakat yinede bayağı fazla bir mesafeyi yürümek zorunda kalınıyor bu durumda gayet doğaldır hangi uçağın nereden kalkacağı ve o noktaya kadar olan bölümde mutlaka biraz yürümek istiyor diğer açılardan engelliye engel teşkil edecek sorun yok gibi.

:) Selam septik,

İşte benim diyebileceğim en doğru bu cümleydi kusura bakma ama hazır buldum o yüzden kopyaladım. Beni en çok yoran bu uzun, yürümek zorunda kaldığım mesafelerdi sanırım. Yakında bir yolculuk daha yapacağım ve inan çok daha dikkatli izlenimlerimi de burada paylaşırım.

Rötar olayına gelince haklısın ama bu engelli yada engelsiz tüm yolcuları kapsıyor ama engellilere yönelik rahat koltuklar konulması bir alternatif olabilir. Neyse en kısa zamanda sevgili dilaevliyaoğluna daha faydalı olabilmek umudumla :)
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
günaydın iyi çalışmalar hava yollarıyla nerdeyse her ay yolculuk yapıyorum bana göre bir engelli birey için sorun olabilecek sorun yok diye düşünüyorum sürekli eğitimlerimden doyayı yolculuk yapıyorum ama şahsi olarak hiç sorun yaşamadım ayrıca aracımı otoparkada ücretsiz bırakıyorum buda bize tanınan bir haktır iyi çalışmalar diliyorum

Selam iskube16,

Sizin adınıza sevindim engelinize rağmen her ay havayolu ulaşımını kullanmanız ve bu sayede engelsizce yolculuk yapabilmeniz güzel bir duygu olsa gerek ama siz engelinizin ne tür olduğunu bile belirtmediğinize göre genel olarak değilde özellikle sizin kendi adınıza yaşadığınız memnuniyeti ( ücretsiz otoparktan faydalanma gibi) yine kendi kişiselliğinizle sınırlayışınız aslında engellilerin havaalanlarına erişim ve havayolu ulaşımını kullanmakta karşılaştığı sorunlarda genele karşı özelin ne derece ilgisiz olabileceğinin de çok doğru bir göstergesi oldu.

Sorunsuz yolculuklarınızın devamı dileğimle,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba dilaevliyaoglu,

Son yolculuğumda özellikle size faydalı olabilmek adına çok dikkatli ve alabildiğine gözlemleyerek herşeyi yazmak üzere hazırlık yaptım. Yolculuğum İstanbul- Ankara yani yine Sabiha Gökçen- Esenboğa hava limanları arasında :)

Yön levhalarıyla ilgili tüm detaylar düşünülmüş ve yine bir kez daha tekrar etmek istiyorum ki okur yazar olan her yolcu gideceği yönü, bineceği uçağa ait alanı ve ihtiyacı olan her bölgeyi kolaylıkla bulabilir :) yön bulmada hiçbir sorun yok.

Tüm sorun havaalanına gidebilmekle başlıyor aslında özellikle tekerlekli sandalyeli bir engellinin İstanbul için Havaşı Ankara için Havataşı kullanabilmesi, bu otobüslere binebilmesi mümkün değil. Diyelim ki havaalanına kadar kendi özel aracıyla yada taksiyle gitti asıl macera ondan sonra başlıyor ki gözlemlerime dayanarak ifade ediyorum ki yalnız yolculuğa çıkan bir ortopedik engelli ( özellikle tekerlekli sandalyeli için, yada görme yada işitme engelli için ) yolcu için en ufak bir detay, kolaylaştırıcı bir unsur, bir personel, bir ince ayrıntı maalesef yok.

Uçak biletimi internetten alıyorum ve check-ın işlemimi dahi netten yapıyorum bununla birlikte havalanına gittiğinizde hani o yön levhaları vs hiçbir işe yaramıyor ve size yardımcı olabilecek hiçbir kolaylık, farklılık yok :( yine çok yol yürüyorsunuz, yine kuyruğa giriyorsunuz ( engelli gişeleri önünde oluşan anlamsız kuyruklara bakarak diğer gişelerin kapalı olduğunu farkederek) yine diğer yolcular gibi aranıyorsunuz ve diğer yolcuların geçtiği tüm kapılardan aynı şekilde geçerek uçağa biniyorsunuz. Bekleme salonunda alnınızda engelli olduğunuz yazmadığı için tüm koltuklar ( sandalye demek daha doğru olur ) dolu ve kimse size yer vermek gibi bir nezakette bulunmuyor ve özellikle x-ray cihazından geçmek!!!

X-ray cihazlarından geçerken bangır bangır bağıran bu güvenlik sistemi devreye giriyor ve o sırada orada bulunan tüm yolcuların gözlerinin sizin üzerinize kitlenmesine neden oluyor. Bedeninizde engelinize yönelik metaller alarm verdiğinde siz defalarca ilgili güvenlik memuruna engelli olduğunuzu, bedeninizde platin, protez taşıdığınız için alarm verdiğini söylemenize ve hatta engelli raporunuzu, kartınızı göstermenize rağmen özel odaya ayrılıp özel aramadan geçmek zorunda bırakılıyorsunuz. Şimdi burada önemli olan güvenlik sorunuysa ve aslında görevliler de görevlerini yapmakla yükümlülerse o görevlilerinde bir şekilde eğitime tabi tutulması gerekmez miydi?

Ben masum olduğumdan ve üzerimde x-ray cihazını harekete geçirecek hiçbir delici, kesici, yanıcı, patlayıcı alet hadi diyelim bomba taşımadığıma olan inancım tam olmakla birlikte tüm o kalabalığın içinden şüpheli gözüyle bakılarak ayrı bir odada üstümün defalarca aranmasını nasıl bir güvenlik mükemmeliyeti olarak algılayabilirim sizce? Yada her engelli yolcu bu şekilde bir ötekileştirmeye benim baktığım kadar pozitif bir yaklaşımla peki diyebilir mi? öfkelenmeden ve size engelinizi tüm hücrelerinize kadar hissettiren bir yolcu kitlesinin önünde ( o masum yolcuların meraklı bir o kadar da kuşkulu bakışları arasından geçerek ) özel arama odasına girmeniz ve çıkmanız arasındaki süre kaybının telafisi nasıl mümkün olabilir? yada sizin yaşadığınız o an'lık duygularınızın sorumlusunun kim olabileceği konusunda bir öneriniz olabilir mi?

Tüm bunları sizi üzmek yada incitmek için değil aksine belki bir parça olsun okuyunca yol gösterici olur, bir kolaylık bulunur yada ileride engelliler için daha neler yapılabilirin cevapları konusunda aydınlatıcı olabilir umuduyla yazıyorum.

Sonuç olarak havayolu ulaşımına alıştım, uçak fobimi yenmiş olmaktan dolayı çok mutluyum ve gerektikçe havayolu ulaşımını kullanmaya devam edeceğim. Size faydalı olabilmek adına yaşadıklarımı öyküleştirerek anlatmayı uygun buldum. Faydası olabilirse ne mutlu bana.

Daha engelsiz bir yaşam için engelsiz havayolu ulaşımı dileklerimle,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst