Havalar’ın Soğumasıyla Çoğalan Grip Salgınlarından Korunmak İçin Küçük İp Uçları

Sıcacık yaz günlerine veda ettiğimiz şu günlerde artık büyük küçük hepimizin sıklıkla yakalanabilme tehlikemiz olan grip hep bir adım ötemizde beklemektedir. Bundan korunabilmek için küçük ama etkili birkaç ipucu vermek için hazırladığımız yazımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Enazından grip’in etkilerini en aza indirerek daha az zarar görmemizi ve daha çabuk atlatmamızı sağlayacağını düşündüğümüz bu küçük bilgiler umarım hepimizin işine yarar. Hadi şimdi grip’e savaş açmaya ne dersiniz?

Yaz mevsimi bitti, havalar serinledi ve sonbaharla birlikte grip mevsimi de başladı. Bu mevsimi en az hasarla atlatmak için dikkat etmemiz gerekenleri KBB Hastalıkları Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Alkan sıraladı.


1. Sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemidir. Hapşırdığınızda ağzınızı elinizle kapatırsanız dokunduğunuz eşyalarda virüsler saatlerce hatta günlerce canlı kalabilir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın temastan kaçının. İşiniz gereği tokalaşmak zorundaysanız ilk fırsatta ellerinizi yıkayın.

gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri1.jpg


2. Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını sofranızdan eksik etmeyin.

gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri2.jpg

3. Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.

gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri3.jpg

4. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

5. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir.

6. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.

7. Egzersiz, vücut ısısını artırarak terlemeyle birlikte vücut sıvılarınızı tazeler ve toksinlerinizi atmanızı sağlar. Düzenli egzersiz yapanlarda soğuk algınlığı ve grip daha az görülür.

8. Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.

9. Grip olduğunuzda hemen antibiyotiklere sarılmayın. Bir hafta içerisinde düzelmediğiniz takdirde bakteriyel enfeksiyonlar gelişebildiği için hekiminiz kontrolünde antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri9.jpg

10. Eylül-Kasım ayları içerisinde grip aşınızı yaptırın. Özellikle kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve yaşlıların mutlaka yaptırması gerekir.

gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri10.jpg
 

Ekli dosyalar

  • gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri1.jpg
    gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri1.jpg
    25.8 KB · Görüntüleme: 110
  • gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri2.jpg
    gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri2.jpg
    70.7 KB · Görüntüleme: 119
  • gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri3.jpg
    gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri3.jpg
    25.7 KB · Görüntüleme: 111
  • gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri9.jpg
    gripten_korunmak_icin_on_basit_oneri9.jpg
    19.7 KB · Görüntüleme: 113
Geri
Üst