Hayal kurmanın Beyine Faydaları

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal kurmanın Beyine Faydaları

Hayal kurmak, beyni harekete geçirerek karmaşık sorunların çözülmesini sağlayabiliyor.

Kanada'daki bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, hayal kurmanın beynin birçok bölümünün işlevini artırıyor.

Ancak araştırmanın en ilginç yanı, bir kişi düşüncelere daldığında, beynin karmaşık sorunların çözülmesini sağlayan bölümlerinin işlevinin yoğun şekilde arttığını göstermesi. Bugüne dek bu bölümlerin karmaşık sorunlar karşısında yavaşladığı sanılıyordu.

Araştırmaya imza atanlardan Profesör Kalina Christoff, hayal kurarken, bir işe olduğu kadar yoğunlaşılmasa da beynin birçok merkezine başvurulduğunu açıkladı.

Christoff, araştırmanın birçok kişiyi algılarını gözden geçirmeye itebileceğini ifade ederek, insanların fikir almaya alışkın olduğunu ve hayal kurmanın iyi bir şey olmadığını sandığını ancak durumun bunun tam tersi olduğunu vurguladı.

Bilim adamı, insanların zamanın üçte birini hayal kurarak geçirdiğini belirterek, bilimin, hayatın bu büyük bölümünü gözardı ettiğine dikkati çekti.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal Etmenin Gücü !

1949 doğumlu Philippe Petit, Paris sokaklarında pandomim, jonglörlük, sihirbazlık ve ip cambazlığı yapmaktadır. Tehlikeli olabilecek yürüyüşlerinde bile hiçbir önlem almamakta, bu nedenle eylemlerini mecburen hep izinsiz ve gizlice yapmaktadır; ardından da tutuklanmaktadır!

Petit, ilk büyük tel üstünde yürüyüşünü Paris’te, Notre Dame Katedrali’nin iki kulesi arasında gerçekleştirir. İkinci ve çok daha büyük ‘havada yürüyüş suçunu’ bu kez, Avustralya’nın Sidney kentindeki ünlü Harbor Köprüsü’nün bir ayağının tepesinde işler.

Telin üzerinde dans ediyor, uzanıyor

1965 yılı onun için dönüm noktasıdır. Henüz yapım aşamasında bile olmayan İkiz Kuleler’in maket resmini bir gazetede görür. O günden sonra da yıllarca kendisini, bu iki gökdelen arasına gerili bir telin üzerinde hayal eder. 1968 yılından yürüyüşü planlamaya başlar; ve nihayet 1974 yılında bu hayalini gerçekleştirir.

Philippe+Petit+WTC.jpeg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal etmediklerimizi ve inanmadıklarımızı başarmak mümkün mü?

Hayal etmenin, inanmanın ve hazırlıklı olmanın başarı üzerindeki etkisinde uzmanlar hemfikir.
Philippe Petit, İkiz Kuleleler'e yapacağı yürüyüşü 6 yıl planlıyor(1968-1974). İkiz Kuleler'in yapımı 1966'da başlıyor, 1971'de bitiyor.
Asıl ilginç olan, burada yürümeyi hayal ettiği tarih: 1965 (kulelerin yapımına henüz başlanmamıştır ve 9 yıl hayalini gerçekleştirmek için beklemiştir)

Hayal kurmak, kendimize inanmak ve çalışmakla paralel gittiğinde başarıya ulaşmak için çok önemli bir etken. Ancak kurduğumuz hayallerin, bilgi ve becerilerimizle gerçekleştirilebilecek hayaller olması da önemli. Daha önce defalarca tel üstünde yürüdüğü halde Petit'in, bu yürüyüş için 6 yıl hazırlık yapması bunun gösterge.

images.jpeg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İnsanlar hayal kurarak umutsuzluğa düşmeyi istemezdi, belki de hayallere dalarak vakitlerini boşa harcamayı düşünmüyorlardı. Bu araştırmalara bakılırsa bilim adamlarına kulak vermek gerekiyor.


Önceleri ise beynin aynı bölümleri karışık düşünceler sayesinde yavaşladığına inanılıyordu. Bu olumlu sonuçlar insanı hayal kurmaya teşvik ediyor. Sizde beyninizin bir çok bölümünün hareketlerini hızlandırmak için daha çok hayal kurmayı deneyebilirsiniz. Karışık duygu ve düşüncelerden uzaklaşarak sorunları daha kolay çözmek hayatı kolaylaştıracak gibi görünüyor..

Her insanın algılaması farklıdır. Gördüğünü, duyduğunu, okuduğunu doğru algılayabilenler için sorun yok, yalnız algıda sorun yaşayanlar özellikle bir kez düşünüp farklı algılamaya çalışabilirler. İnsanlar hayal kurarken belki fazlaca odaklanmayabilir yalnız bu sayede beyin de bir çok merkez harekete geçiyor.

paulo-coelho-hayal-resimli-soz-tilqi-j.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İRADE GÜCÜNÜ DEĞİL, HAYAL GÜCÜNÜ KULLANIN

Bilinçaltının güçlerini kullanmak, bir engeli itmeye çalışmaya benzemez. Daha çok çalışmak daha iyi sonuçlar doğurmaz. İrade gücünü kullanmayın. Bunun yerine, sonu ve bunun yaratacağı özgürlük halini gözünüzde canlandırın. Zekanızın araya girmeye, sorunu çözmek için yollar bulmaya ve bu yolları bilinçaltınıza empoze etmeye çalışacağını göreceksiniz.

Buna direnç gösterin. Entelektüel sorun çözme becerilerinizi bir kenara bırakın. Basit, çocuksu, mucizeler yaratan bir inancı korumaya çalışın. Gözünüzde, bu rahatsızlıktan ya da sorundan kurtulmuş halinizi canlandırın. Peşinde olduğunuz özgürlük durumunun duygusal hazzını hayal edin. Her türlü bürokrasiyi süreçten çıkartın. En iyi yol, basit yoldur
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
"Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin önizlemesi gibidir. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir."

Hayal gücünüz geleceğinizi belirler. Einstein şöyle der: ‘Zekanın gerçek göstergesi hayal gücüdür, bilgi değil’. Bu yüzden hayal gücünüzün hantallaşmasına izin vermeyin.

425648_296487923751285_762399607_n.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Elde Var Hayal

Hayal kurmak geleceği makro ölçülerde yaşama isteğidir. William Russell “Büyük işler, büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır” der. Hayaller hayat tarlasından geçerken elimizden toprağa düşen tohumlardır. Tohum ve tarla için de çabalamanız gerekir ki hayaller gerçek olsun.

Hayalleriniz sizin yürek gücünüzü gösterir. Bir insanın yüreğinin gücünü anlamak için sadece yaptıklarına değil, yapmayı istediklerine de bakmak gerekir. “Hayaller bizim kim olduğumuzun aynasıdır” der Barbara Sher. Esaret altındaki insan özgürlüğü hayal etmeli ki yüreğinde şahlanış gülleri açsın. Aç insan ekmeği olmayan değil ekmeğin hayalini kuramayan insandır aslında. Bunu birçok durum için genelleyebiliriz.

Her hayal, hayat duvarında gelecek adına bir tuğla koymaktır. Önce hayalinizi kurun ve ardından bu hayalinize ulaşma adına adımlayın, yürüyün ve koşun. Hayaller imkansız gibi gözükse de sonuçta elinizde kalacak yine sizin huzur parçacıklarınızdır. Leo Burnett’in dediği gibi “Yıldızlara uzandığında bir yıldıza sahip olamazsın belki ama bir avuç çamur da elde etmezsin”’

Hayaller insanı öylesine motive eder ki, belli bir süre sonunda siz hayalin peşini bıraksanız da hayaller sizin peşinizi bırakmaz. Zaten bizi hayata bağlayan birazda gerçekleşmemiş hayaller değil midir? “Hayallerini ve ideallerini bıraktıysan bari yaşamayı da bırak” der Marian Anderson. Siz hayalinizin peşinden koşun ve görün ki o hayal sizi hayat yolunda elinizden tutacak, terinizi silecek ve varış yerinde sizi bekliyor olacaktır.

Ümit var olunuz ki, gelecek hayallerinin gölgesinden ayrılmayanların olacaktır. Hayal gücü özgürdür. Hayal gücü özgürleştirir. Riviere “Kafeste olmak insana uçabileceği zannını veriyor” der. Hayallerle özgürleşmek için engelleri küçümseyin. Zaten engeller Hanry Ford’un dediği gibi gözümüzü hayalden ayırdığımız aman gördüğümüz o korkunç şeyledir.

Hayaller gerçeğe uygun olmalıdır. Gerçekleşen her hayal de bizi ileriye tanıyacak yeni hayallerin oluşmasına olanak sağlar. Hayaller ateşe benzer. Hayal hem iyi bir hizmetkar hem de efendidir. *(1)

Hayallerinizi hep canlı tutun ki size hep rengarenk görünsün. Hayalleriniz için heyecanlanın ve ona hazırlanın. Hayalinizin ışığını söndürmeyin ki o da sizi karanlıkta bırakmasın. Hani bir şarkıda söylenir ‘tozpembe hayaller vardı, pembesi gitti tozu kaldı’. Hayallerinizi gözünüzün önünde hep canlı tutun ki pembesi size kalsın ve tozlanmasın. Hayalinizi gözünüz kapayınca değil açıkken de görmeye çalışın.

Ünlü bir heykeltıraşa öylesine muhteşem heykelleri nasıl yaptığını sormuşlar. O ise heykelin işlenmemiş mermer bloğun içinde olduğunu hayal ettiğini, zaten orda duran şeyi açığa çıkarmak için fazlalıkları yonttuğunu söylemiş. *(2) Hayatta böyledir işte. Önce bize sunulan hayatı nasıl yaşamak istiyorsak hayal etmeli, hayatı bu doğrultuda mermer blok gibi yontmalı ve huzuru ortaya çıkarmalıyız.

Geçmişte de başaranlar hep hayal edenler olmuştur. Süleymaniye Mimar Sinan’ın önce hayallerini süslemiş ardından İstanbul’un incisi olmuştur. Çil, çil kubbelerin, kütüphanelerin ardında hep hayal vardır. Fatih Sultan Mehmet hayal kurmuş, gemileri karadan yürütmüş, karanlık bir çağı kapatmış aydınlık bir çağı bu kapılarını ardına kadar açmıştır. Osman Gazi bir düş görmüş ve cihan devleti Osmanlı imparatorluğunun tohumlarını atmıştır.

Gelecekte nasıl bir dünya istiyorsanız önce hayal edin. Hayalin başladığı yerde zafer için de geri sayımda başlamıştır. Ayaklarını yere basın ve yıldızlara uzanmaya devam edin. Çevrenizdekilerin hayallerine de destek olun.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal kurmayı ve macera duygusunu çocukluk olarak yorumluyoruz. Bir çocuğun düşlerinden bahsettiğini, coşkuyla konuştuğunu, heyecanı sevdiğini görünce bunu normal karşılıyoruz. Aynı davranışları belli bir yaşın üzerindeki insanlarda gördüğümüzde onları küçümsüyoruz. Halbuki bireysel ve toplumsal gelişimi sağlayan da bu duygulardır. Düşleri ya da macera duygusu olmayan bireyler de toplumlar da durağanlığa hapsolur. Aslında eğer bir seçim yapmak zorunda kalsaydık, çocukların değil, büyüklerin hayal kurması gerektiğini söyleyebilirdik. Çünkü çocukken kurduğumuz hayaller, bize yalnızca eğlence sunabilirler. Ama belli bir yaşa geldikten sonra, belli imkânlara kavuştuktan sonra, hâlâ hayal kurmaya devam edebiliyorsak, bunları gerçeğe de dönüştürebiliriz.

hayalgucu.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hayal Etmekten Asla Vazgeçme !

Hayallerimiz bizi bu dünyadan alıp götüren ve bizi dinlendiren bir işlevdir. Yaşımız kaç olursa olsun herkesin kendine ait mutlaka bir hayali vardır. Biz bu dünyada hayallerimizle yaşarız, hayallerimizin peşinden gitmeye çalışırız… Taki bu pek kolay olmaz çünkü hayallerimizde hayat çok daha kolay ve güzeldir.

Hayallerimiz belki gökyüzünde bir salıncakla sallanmak, bulutlara tırmanmak, gökkuşağında gezmek gibi gerçeküstü olaylar olduğu gibi gerçeğe yönelik de olabilir. Hayatımızı yönlendirebileceğimizin öncelikli planıdır hayallerimiz… Eğer hayal etmez ve hayal etmekten vazgeçersen inan bu dünya sana yaşanması zor bir hale gelecektir.

Yani… Gerçekleşmesi zor olsa daha hayallerinden asla vazgeçme. Aksine hayallerinin peşinden git, onu gerçekleştirmeye çalış. İnan ki böyle çok daha mutlu olacaksın.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Albert Einstein’dan 10 Hayat Dersi !

1. Merakınızın Peşinden Gidin

"Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım."

Sizin merakınızı çeken nedir? Neyi en çok merak ediyorsunuz? Benim merak ettiğim neden bazı insanların başarılı olup bazılarının olamadığıdır. Bu yüzden yıllarca başarı üzerine çalıştım. Merakınızın peşinden giderseniz başarıya ulaşırsınız.

2. Azim Paha Biçilmezdir

"Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum."

Belirlediğiniz yolun sonuna ulaşacak kadar sabırlı mısınız? Posta pullarının gideceği yere varasıya kadar mektuba yapışıp kalmasından ötürü çok değerli olduğu söylenir. Posta pulu gibi olun ve başladığınız işi bitirin.

3. Bugüne Odaklanın

"Güzel bir kızı öperken düzgün araba kullanan birisi, öpücüğe hak ettiği dikkati vermiyor demektir."

İki atı aynı anda süremezsiniz. Bir şeyler yapabilirsiniz ama her şeyi yapamazsınız. Şimdiye odaklanın ve bütün enerjinizi şu anda yaptığınız işe verin.
4. Hayal Gücü Güç Verir

"Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin önizlemesi gibidir. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir."

Hayal gücünüz geleceğinizi belirler. Einstein şöyle der: ‘Zekanın gerçek göstergesi hayal gücüdür, bilgi değil’. Bu yüzden hayal gücünüzün hantallaşmasına izin vermeyin.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
5. Hata Yapın

"Hiç hata yapmamış bir insan yeni bir şey denememiş demektir."

Hata yapmaktan korkmayın. Eğer nasıl okuyacağınızı bilirseniz hatalar sizi daha iyi bir konuma getirebilir. Başarılı olmak istiyorsanız yaptığınız hataları üçe katlayın.

6. Anı Yaşayın

"Ben geleceği hiç düşünmem, ne de olsa gelecektir."

Geleceği ayarlamanın tek yolu olabilidiğiniz kadar şimdide olmaktır. Şu anda dünü ya da yarını değiştiremezsiniz. Önemli olan tek an şimdidir.



7. Değer Yaratın

"Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın."

Zamanınızı başarılı olmak için harcamayın, değerler yaratın. Eğer değerli olursanız başarı kendiliğinden gelecektir.

8. Farklı Sonuçlar Beklemeyin

"Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek."

Hergün aynı rutinde yaşayarak farklı görünmeyi bekleyemezsiniz. Hayatınızın değişmesini istiyorsanız kendinizi değiştirmelisiniz.

9. Bilgi Deneyimden Gelir

"Bilgi malumat değildir. Bilmenin tek yolu deneyimlemektir."

Bir konuyu tartışabilirsiniz ama bu size sadece felsefi bir anlayış kazandırır. Bir konuyu bilmek istiyorsanız onu deneyimlemelisiniz.

10. Kuralları Öğrenin, Daha Iyi Oynayın

"Oyunun kurallarını öğrenmek zorundasınız. Böylece herkesten iyi oynayabilirsiniz."

Yapmanız gereken iki şey var. Birincisi oynadığınız oyunun kurallarını öğrenmek. İkincisi ise oyunu herkesten iyi oynamayı istemek. Bu iki şeyi yaparsanız başarı sizinle olur!
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
ozlusozler-einstein.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst