Hayattayken Hayat Vermek ( doku ve organ nakli)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda doku ve organ naklinin önemini vurgulayacağız. Ayrıca bu konu hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlarına ve beyin ölümü hakkında bilgilere yer vereceğiz. Organ nakli hayattayken hayat vermek gibidir diyerek konumuza devam etmek istiyorum.





organ_bagisinda_cok_gerideyiz_h584.jpg
Doku ve organ nakli

Ülkemizde yaklaşık 15 bin hasta organ nakli için beklemektedir. Çoğu hazta ne yazıkki bu bekleyiş esnasında hayatını kaybedebilmektedir. Organ bağışına olan ihtiyaç her geçen gün büyümekte, nakil için sırada bekleyen hastaların sayısı artmaktadır. Buna karşılık, her bağış en az dört hastanın hayatını kurtarabilmektedir. Bu üzücü manzara organ naklinin yaygınlaşması ile bir ölçüde hafifletilebilecektir. Bu bilinci yaygınlaştırmak vicdani bir görev sayılmalıdır.

Doku ve organ nakli nedir?

Doku ve organ nakli, vücutta görevini yapmayan doku ve organların canlı bir vericiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlam doku ve organların nakledilmesi işlemidir.

Beyin ölümü nedir?

Beyin ölümü 1979 tarih ve 2238 sayılı yasaya göre, kardiyolog,nörolog,nöroşirurşi uzmanı ve organ koordinatörünün oluşturduğu bir ekip tarafından oybirliğiyle saptanıp resmileştirilen bir tıbbi durum olup, kadavradan organ nakli beyin ölümü gerçekleştiği belirlenmeden yapılamaz. Beyin ölümünde beyin fonksiyonları tamamen ve başa dönemeyecek biçimde kaybolmuştur. Bitkisel hayattan farklı olarak , beyin ölümü durumunda solunum yoktur ve iyileşme imkansızdır.

Hangi doku ve organların bağışı yapılabilir?


-Tendon,deri,kemik iliği,kalp kapakçığı,kornea gibi dokular
-Karaciğer,böbrek,kalp,pankreas,akciğer gibi organlarında bağışları yapılabilir.

Doku ve organ bağışını kimler yapabilir?
1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği , organ bağışı yapılabilmesi için kişinin 18 yaşını doldurmuş bulunması, akli dengesinin yerinde olması ve bu isteğini iki tanık huzurunda yazılı olarak gerçekleştirmesi ve ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterlidir. Kişi bu koşullara uyarak organlarının tamamını yada bazılarını bağışlayabilir. Yoğun bakım kliniğindeyken beyin ölümü gerçekleşen hastanın, organ bağışı belgesi varsa yada bu belge mevcut değilse ailesi izin verdiği takdirde organları alınabilir.İleri yaşta olması yada süregelen sağlık sorunları bulunması halinde bile bazı organlar uygun alıcılara nakledilir. Ülkemizde para karşılığı organ alımı ve satımı kanunlarla yasaklanmıştır.

Doku ve organ nakli ile ilgili gerçekler

-Herkes doku ve organ vericisi olabilir.
- Bağışlanan kalp,akciğer,karaciğer,böbrek, pankreas gibi organlar kendisine nakledilen kişinin hayatını kurtarır.
- Kemik,tendon ve ligament(kemiğe özgü bağlar) gibi dokular, travma ,kanser gibi nedenlerle doku kaybı olan insanlara tekrar hareket özgürlüğü sağlar.
-Kornea nakli bu dokunun harabiyeti nedeni ile göremeyen hastaların yeniden görebilmesini ,cilt nakli ise yanık nedeni ile yaraları iyileşmeyen hastaların yanıklarının kapanmasını sağlar.
- Kalp kapakçığı ise doğuştan hastalığı olan veya kapakçıkları sonradan bozulana nakledilir.

Organ bağışı hakkında sıkça sorulan sorular

-Soru: Kronik hastalığım var organ bağışı yapabilirmiyim?
-Cevap: Ölüm gerçekleştikten sonra bir uzman ekip tarafından organ ve dokular değerlendirilir, sağlıklı olan organ ve dokularla nakil gerçekleşir.

-Soru: Sadece bir organımı bağışlamak istiyorum fakat diğer organlarımıda alırlar diye edişeleniyorum.
-Cevap: Hangi organı bağışladığınız iki tanık huzurunda kaydedilecektir. Bağış yaptığınız organ ve doku dışındaki organlara dokunulması söz konusu bile değildir.

-Soru: Doku ve organ bağışı yaptığımda vücut şeklimin, bütünlüğünün bozulmasından endişe ediyorum
-Cvap: Organ çıkarılma işlemi , konusunda uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir. İşlem diğer cerrahi girişimler gibidir. Vücut şeklinizin bozulması söz konusu değil ancak vücutta bir ameliyat izi varolmaktadır.

-Soru: Dinimiz organ bağışına izin veriyor mu?
-Cevap: İslam dini organ naklini desteklemektedir. ‘’ kim bir insana hayat verirse o insan ki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacaktır’’ (MAİDE SURESİ,AYET 32) Din işleri yüksek kurulunun 06.03,1980 tarih ve 196 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir.


Bu karara göre organ nakli için şu şartlar gerekmektedir.

1- Zaruret halinin bulunması , yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için bundan başka çarenin olmadığının mesleki ehliyet edilmesi
2- Hastanın bu yolla tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması
3- Organ ve doku nakli yapan kişinin , bu işlem yapıldığı esnada tıbben ölü olması
4- Tedavi yapılacak olan hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması
 
Tekerlekli Sandalye
Üst