Hayrünnisa Gül, İzmirli İlknur’un sesini duydu

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
715338369040.jpg



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, doğuştan kolları ve bir bacağı olmayan Psikolog İlknur Peder'in "yardımcı personel" talebini yerine getirmek için çalışma başlattı. İzmirli psikolog, Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesine e-posta göndererek, Hayrünnisa Gül'den "engellilerin yanında çalışacak yardımcı personelin devlet tarafından yetiştirilip kendilerine yönlendirilmesi" talebinde bulundu.

KURS AÇILACAK

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'ya ulaşan Hayrinüsa Gül, sorunun çözümü için çalışma başlatılmasını istedi. Ayva, Peder'e yardımcı personel bulunmasını sağladı, ardından da İzmir'deki tüm engellilerin bu sorununu çözmek için çalışma yaptı. Ayva, "İzmir'de yardımcı personel kursu açacağız. Bu işi yapmak isteyen 20 kişinin talebi olursa, kursu bir kaç gün içerisinde açarız" dedi.

Doğuştan, dirsekten iki kolu ve bir bacağı diz altından itibaren olmayan İzmirli Psikolog İlknur Peder, EÜ Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Bornova'daki evinde tek başına yaşayan Peder, bir yardımcıya gereksinim duydu. Bir yılda 4 defa yardımcı personel değiştiren Peder'in işleri aksadı, ev yaşantısı da zorlu geçti. Geçtiğimiz yaz Marmaris'teki bir engelli oteline tatile giden Peder, Almanya'da yaşayan engelli gurbetçilerle tanıştı. Bir gurbetçiden, Almanya'da devletin engellilere, eğitimli bakıcı gönderdiğini öğrenen Peder, aynı uygulamanın İzmir ve Türkiye'de başlatılması için Hayrünnisa Gül'e e-posta gönderdi. Kısa süre sonra AK Parti İstanbul Milletvekili ve Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Peder'i telefonla arayıp isteklerini dinledi.

Ayva, Peder'in yanında çalışabilecek bir bakıcı bulundu. Ayva, engellilerin yanında çalışabilecek, onların sorunlarını anlayacak eğitimli bakıcıların yetiştirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını açıkladı. Eğitimin İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğinde verilebileceğini anlatan Ayva, "İzmir'de yardımcı personel kursu açmayı planlıyoruz. Bu işi yapmak isteyen 20 kişi talepte bulunduğu takdirde bir kaç gün içerisinde bu kursu açabiliriz" diye konuştu.

"Yurtdışındaki model uygulansın"

İlknur Peder, "Daha önce Sayın Gül'e çalışmalarını yakından takip ettiğimi e-posta ile bildirdim. Kendisi de bana özel kalemi aracılığıyla dönüp, 'Yapabileceğimiz bir şey varsa, bizi arayın' dedi. Bakıcı sorunu yaşayınca Hayrünnisa Gül'e e-posta gönderdim. Bir iki gün sonra Lokman Ayva beni aradı. Sorunumun çözülmesi için çaba sarf etti. Amacım, engellilere yardımcı olacak personelin devlet güvencesinden bizlere sağlanması. Böylece kendimizi biraz güvende hissedebiliriz. Bugüne kadar 6 yardımcım oldu. Yanımda çalışan yardımcılar, engellilere karşı nasıl davranacağını, ihtiyaçlarının ne olduğunu bilmiyordu. Hepsi ayrıldı. Yurtdışında devlet, engellilerin dilinden anlayan, yaşam şeklini bilen eğitimli bakıcılar yetiştiriyor. Bu kişileri bakıcıya ihtiyacı olan engelli ailelerine gönderiyor. Yurt dışında uygulanan sistem Türkiye'ye de getirilmeli" dedi.


yeniasır
 
Tekerlekli Sandalye
Üst