Hemoroid Oluşumunda Düzensiz Beslenmenin Büyük Etkisi Var

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İnsanların bir çoğunda görülebilen Hemoroid doktora gitmeye bile çekinilen bir hastalık olduğu ve bundan dolayı bu hastalığa maruz kalan insanların kulaktan dolma bilgilerle tedaviyi sağlamak gibi bir çaba içine girildiği açıklandı. Oysa doktora gidilmesi durumunda kısa sürede tedavi edilebilen bir hastalık olan Hemoroid bu gibi saçma düşünceler yüzünden sıkıntılı sonuçlara giderek tedavinin uzamasına sebebiyet vermektedir. Oluşumunda en önemli faktörün düzensiz beslenme olduğuda özellikle vurgulanmıştır.



Hemoroid, toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Nüfusun yarısından fazlasında genellikle 30 yaşından sonra gelişebiliyor. Muayene olmaya utanılan hastalıklar arasında yer aldığı için kişiler, hekime gitmek yerine genellikle kulaktan dolma bilgilerle deva arıyor.



Düzensiz beslenme hemoroid sebebi

Dr. Akın Demir ise uzman bir hekime başvurulmasının, muhtemel kötü sonuçları erkenden önleme açısından önemli olduğunu hatırlatıyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Demir, hemoroidin makat bölgesindeki damarlı dokunun genişlemesi ve sarkmasıyla oluşan bir bağırsak hastalığı olduğunu söyledi: "Anüs ve rektumun aşağı bölgesinde bulunan damarlı yapı şişer, dışarı doğru sarkar ve dışkı çıkışı zorlaşır. Zamanla yapının tahriş olması sonucu hastada ağrı, sancı, kanama ve kaşıntı meydana gelir." Hastalığın sebepleri ve tedavisiyle ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Demir, "Yerleşimlerine göre dış ve iç olmak üzere iki hemoroid tipi vardır. Dış hemoroidler, anüs kenarında yer alır ve duyarlı deriyle kaplıdır. İçinde kan pıhtısı gelişirse ağrılı bir şişlik oluşur. İç hemoridler anal kanal içinde, mukoza altında yer alır. Dışkılama sırasında ağrısız kanama ve dışa doğru sarkma, en sık görülen belirtileridir." dedi.

Hemoroidin oluşmasındaki en önemli faktörlerin başında düzensiz beslenme ve hareketsizliğin geldiğini vurgulayan Akın Demir, diğer sebepleri ise yaşlanma, kronik kabızlık veya ishal, gebelik, genetik faktörler, aşırı müshil veya lavman kullanımı, dışkılama sırasında ıkınmaya bağlı bozulmuş bağırsak fonksiyonu, tuvalette uzun süre kalma şeklinde sıraladı. Dr. Demir, tedavi konusunda ise şu bilgileri verdi: "Hafif yakınmalar, sıklıkla beslenme düzeninde alınan liflerin, örneğin sebzeler, ekmek ve tahıllarla sıvıların miktarının arttırılmasıyla giderilebilir. Aşırı ıkınmalardan kaçınma, hemoroidlerin üzerindeki baskıyı azaltarak dışarı çıkmalarının engellenmesine yardımcı olur. Oturma banyosuyla, yalnızca sıcak suda yaklaşık 10 dakika oturarak biraz rahatlama sağlanabilir. Ağır seyreden hemoroidler içinse ligasyon-lastik bant tedavisi kullanılabilir. Dışkılama sonrası dışarı sarkan iç hemoroidlerde etkili olur. İç hemoroidin köküne küçük bir lastik bant uygulanarak kan akımı kesilir. Birkaç gün içinde bant ve hemoroid düşer. Yara, genellikle bir iki haftada iyileşir. Dışarı sarkmayan ancak kanayan hemoroidler için enjeksiyon ve koagülasyon da kullanılabilir. Her iki yöntem de oldukça ağrısız olup hemoroidlerin büzüşmesini sağlar. Hemoroidleri çıkarmak için kullanılan cerrahi yöntem ise kalıcı olarak ortadan kaldırmak için idealdir."
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hemoroid ve beslenme önerileri

Hemoroid pek çok kişinin sıkıntı yaşadığı bir sağlık sorunudur. Hemoroid’de nasıl beslenilmesi gerektiği hastalar tarafından oldukça merak edilir.

Barsak hareketlerini arttırmak ve dışkıyı yumuşak tutmak için bol posalı diyet ve bol sıvı tüketilmesi önerilir.

1.) Gün içerisinde yeterli miktarlarda su tükettiğinizden emin olunuz.Ortalama 1, 5–2, 5 lt arasındaki su tüketimi normaldir.Genellikle su ihtiyacımız gün içerisinde besinlerden sağladığımız enerjiye göre değişkenlik göstermektedir. Aldığımız kalori miktarı kadar su tüketmeliyiz.

2.) Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, kepeği ayrılmış unlar yerine tam tahıl unlarını tercih ediniz.Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve kepekli ekmeğinin içeriğinde bulunan posa sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etki göstermektedir. Özellikle hemoroid sorunu yaşayan kişilerin bu ekmek türlerini kesinlikle tercih etmesi gerekir.

3.) Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösteriniz.İyi birer bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagiller, bol miktarda posa içerirler. Sağlık açısından pek çok olumlu etkileri olan kuru baklagillerin (kuru fasulye, bulgur, mercimek, nohut gibi) haftada 2 kez mutlaka tüketilmesi gereklidir.

4.) Beyaz undan yapılmış her türlü kek, pasta, kurabiye gibi hamur işlerinin yerine kepekli unla yapılmış olanları tercih ediniz.Hamur işi besinler için kullanılacak unun rafine edilmiş beyaz un yerine tam buğday unu ile yapılmış olmasına dikkat ediniz. Tam buğday unu rafine edilmiş una (beyaz un) göre çok daha fazla miktarda posa (lif) içermektedir. Böylece tam buğday unu kullanarak hazırladığınız besinin posa içeriği çok daha yüksek olacaktır.

5.) Pilav, makarna ve çorbalarınızı pişirirken içine kepek-tam tahıl unu ve bol sebze ilave ediniz.Tüketeceğiniz besinlerin posa içeriğini arttırmak sizin elinizde. Örneğin bir makarna! Kremalı bir makarna yerine bol sebzeli bir sos ile hazırlanmış kepekli bir makarna çok daha fazla miktarda posa içerecek, sağlığınız için çok daha olumlu bir uygulama olacaktır.

6.) Günlük diyetinizin yeterli miktarda sebze içerdiğinden emin olunuz. Sebzeler posa /lif içeriği çok yüksek olan besinlerdir. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan posanın, aynı zamanda kansere karşı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Her öğününüzde bir miktar sebze bulunmasına özen gösteriniz. Bu bir salata olabilir veya bir sebze yemeği olabilir. Çorbalarınızda, etli yemeklerde, makarna / pilav veya böreklerde de sebzeleri kullanmaya özen gösteriniz. Özellikle posa içeriği çok yüksek olan; lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, enginar, kereviz, bezelye, bamya, taze fasulye, kabak gibi sebzelere diyetinizde daha geniş yer veriniz.Gaz sorunu yaşıyorsanız lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi gaz sıkıntısına yol açabilecek besinleri tercih etmeyiniz.

7.) Günde en az 3 porsiyon meyve tüketmeye çalışınız.Meyveler posa, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olmakla birlikte tatlı ihtiyacımızı da karşılamaktadır. Günlük meyve ihtiyacımız almamız gereken enerji miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ortalama 3–5 porsiyon meyveyi gün içerisinde tüketmenin, hemoroid sorununuz için de olumlu etkileri olacaktır.Zengin posa içeriğine sahip erik, incir, kayısı, armut, elma, üzüm gibi meyveleri tercih ediniz. Bu meyveleri taze, kuru veya komposto olarak tüketebilirsiniz.

8.) Meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketiniz.Meyvenin suyu yerine kendisini tüketmek posa alımını arttıracaktır. Meyve sularını daha nadir kullanmaya çalışınız.

9.) Kabuğuyla yenebilen meyveleri soymadan yemeyi tercih ediniz.Meyvelerin kabukları zengin birer posa kaynağıdır. Meyvelerinizi soymadan, kabuğu ile birlikte tüketmeye çalışınız.

10.) Aşağıda yer alan besinlerden uzak durunuz.

Acılı ve ekşi besinler
Turşu ve baharatlar baharatlı besinler
Alkol (özellikle bira, şarap gibi fermente ürünler)
Fast-food tarzındaki yiyecekler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst