Hepatit B ve C, her yaşta ve herkeste görülebiliyor

F

Fırtına

Guest
Hepatit B ve hepatit C'nin her yaşta ve herkeste görülebileceği bildirildi.

Dünyada 2 milyar kişinin, yani yaklaşık her 3 kişiden 1'i hepatit B ile enfekte olurken, aynı zamanda 400 milyon kronik hepatit B hastası olduğu belirtildi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berna Bozca, hepatit B ve C'nin karaciğerde yerleşip enfeksiyona neden olan virüs olduğunu söyledi.

Devlet Hastanesi'nde, hekimlere yönelik düzenlenen kronik hepatit bilgilendirme toplantısında konuşan Bozca, virüsün kan yoluyla, kan ve kan ürünü nakli, hemodiyaliz, organ nakli, kanla temas eden eşyaların ortak kullanımıyla bulaştığını bildirdi. Virüsün, diş fırçası, traş bıçağı, tırnak makası, enjektör, cerrahi malzemeler, akupunktur, dövme, piercing araçlarıyla da bulaştığını dile getiren Bozca, virüsün el sıkışmak, dokunmak, öpüşmek, sarılmakla, kanla temas etmeyen ortak eşyaları kullanmakla, öksürmek, hapşırmakla ve tatil yerlerinde aynı havuza girmekle bulaşmadığını kaydetti.

Her yıl yaklaşık 500 bin ile 1 milyon kişinin hepatit B ve ona bağlı sonuçlar nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Bozca, Türkiye'de de 4 milyon taşıyıcı olduğunu bildirdi.

Cihan Haber Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Her yıl 350 bin kişi Hepatit C kurbanı.!

İlaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen Hepatit C virüsü (HCV), doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle dünya genelinde her yıl 350 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

Hepatit C'nin birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorununa dönüşebildiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelerdeki bilinç düzeyinin artırılması, teşhis, tedavi konusunda ileri adımlar atılması amacıyla her yıl 28 Temmuz'un ''Dünya Hepatit Günü'' olarak kabul edilmesini kararlaştırdı.

DSÖ'den yapılan açıklamada, enfekte olan kişinin kanıyla temas yoluyla bulaşan HCV'nin küçümsenmemesi gerektiğine işaret edilerek, 130-170 milyon kişinin Hepatit C'ye bağlı kronik sağlık sorunları yaşadığı belirtiliyor.

HCV'nin, etkisini giderek artıran antiviral ilaçlarla tedavi edilebildiğini, buna karşın sürdürülen çalışmaların henüz enfeksiyonu tamamen önleyen bir aşı geliştirilmesiyle sonuçlanmadığını belirten DSÖ, HCV'nin karaciğeri etkileyen en yaygın virüs olarak dünya genelinde ''daha tanınır'' hale gelmesi gerektiğini kaydediyor.

DSÖ'nün verilerine göre, her yıl 3-4 milyon kişi hastalıkla tanışıyor, 130-170 milyon arasında bulunan kronik hastalar ise siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskiyle yaşıyor. Kronik hastaların 350 bini, her yıl Hepatit C'ye bağlı karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle ölüyor.

Kronik enfeksiyon konusunda DSÖ verilerine göre Mısır, listenin başında yer alıyor. Yüzde 22 ile listenin en başında bulunan Mısır'ı, yüzde 4.8 ile Pakistan, yüzde 3.2 ile Çin izliyor. DSÖ, bu ülkelerdeki yüksek oranın başlıca nedeni olarak yeterince sterilize edilmemiş enjeksiyon kullanımını gösteriyor.

Hastalık, kronik hale gelmeden belirgin semptomlar göstermemesi nedeniyle kolayca teşhis edilemezken, enfekte olan hastalar genelde ateş, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, iştahsızlık, koyu renk idrar gibi şikayetlerle başvuruyor. Kronik hastaların yüzde 70'e yakın oranında zaman içinde karaciğer hastalıkları görülüyor ve hastaların yüzde 1-5'lik bölümü de hayatını kaybedebiliyor.

DSÖ, 28 Temmuz'un ''Hepatit Günü'' olarak kabul edilmesinin en temel amacının, önlemler, teşhis ve tedavi konusunda bireylere ve sağlık alanında düzenleme yapanlara yol göstermek olduğunu belirterek, üyelere Hepatit C virüsü tespit edilenlere, ikinci enfeksiyon ile karaciğerin daha fazla zarar görmemesi için Hepatit A ve B aşılarının yapılması çağrısında bulundu.

DSÖ, Hepatit B aşısının ise ulusal aşılama programları içine dahil edilmesini de tavsiye etti.


Anadolu Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Avrupalı Bilim Adamlarından, Hepatit C Aşısı İçin Yeni Bir Umut Işığı.!

4541.jpg



Avrupalı bilimadamlarının hayvanlar üzerinde yaptığı deney, Hepatit C aşısının geliştirilmesinde umut ışığı oldu. Bilimadamları, "sahte virüs parçacıklarının" kullanımına dayalı bir teknoloji geliştirdi.

Söz konusu parçacıkların virüs parçacıklarına benzeyen suni yapılar olduğu ancak genetik madde içermemeleri ve virüsün çoğalmasına izin vermemeleri nedeniyle tehlike teşkil etmedikleri belirtildi.

"Science Translational Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma, "sahte virüs parçacıklarıyla" hazırlanan aşıdan sonra fare ve maymunlarda, üretilen antikorların Hepatit C virüsünü etkisiz hale getirdiği görüldü.

Antikorların Hepatit C'nin farklı alt türlerine karşı da bağışıklık sağladığı, bu konudaki denemelerin bugüne dek başarısız olduğu vurgulandı.

Dünyada 200 milyon kronik Hepatit C hastası bulunuyor. Organ ve kan nakliyle bulaşan Hepatit C, karaciğere verdiği hasarın yanı sıra vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve romatizma sorunlarına da yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 350 bin kişi Hepatit C'ye bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor.

Hepatit C'nin henüz aşısı bulunmuyor.


trt
 
F

Fırtına

Guest
Hepatit C hastalığının tedavisinde üç ilaçlı tedavinin etkili olabileceği belirlendi

Hepatit C hastalığının tedavisinde üç ilaçlı tedavinin daha etkili olabileceği belirlendi.

ABD'de yapılan, birçok ülkeden binden fazla kişinin katıldığı araştırmada, üçlü ilaç tedavisinin mevcut tedavilerden daha etkili olduğu ortaya çıktı. Doktorlar birinci gruptaki hastalara mevcut tedavilerde kullanılan peginterferon ve ribavirin ilaçlarını 4 hafta verdi. Kontrol grubundakiler aynı ilaçları içmeye 44 hafta devam etti. İkinci gruptakilere 32 hafta peginterferon ve ribavirine ek olarak boseprevir ilacı verilirken, üçüncü gruptakiler bu üç ilacı 44 hafta kullandı.

Boseprevir kullanan iki gruptaki hastaların kanında virüs izlerinin kaybolduğu görüldü. Virüsün izlerinin kaybolma oranının 2 ve 3. gruptakilerde sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 66, kontrol grubunda ise yüzde 21 olduğu belirlendi.

Hepatit C virüsünün tamamen kaybolma oranının üç ilaçlı tedaviyle 32 haftadan sonra yüze 86, 44 hafta sonra yüzde 88 olduğu vurgulandı.

"New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan ABD'deki Henry Ford hastanesinden Dr. Stuart Gordon, "Araştırmanın önemli bir gelişme olduğuna, mevcut tedaviye cevap vermeyen hastalarda etkili olabileceğine ve hepatit C hastalarına yeni standart bir tedavinin sunulabilmesinin yolunu açabileceğine" dikkati çekti.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst