Hipertansiyon Hastasıysanız Dikkat!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hipertansiyon eşlikçisi, bir kısmı kontrol edilebilen, bir kısmı da edilemeyen çeşitli risk faktörleri var. Bunları tanımak, tedavi için de ilk önemli adımı oluşturuyor.

Ağırlık: Aşırı kilo, kan basıncı yüksekliğinde rol oynayan önemli faktörlerden biri. Fazla kiloların verilmesi yüksek kan basıncının kontrol altına alınmasında önemli adımlardan biri.

Sigara kullanımı: Her sigara içimi kan basıncını yükseltiyor. Nikotin kan damarlarında daralmaya yol açıyor ve kan akımını güçleştiriyor. Sigara içilmesi aynı zamanda koroner kalp hastalıkları riskini de artırıyor.

Aktivite: Yetersiz aktivite kalp ve damar hastalıklarının sağlığı için olumsuz bir faktör. Egzersiz, kalp akciğer ve kaslarını güçlendiriyor, stresi azaltıyor ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı oluyor.

Beslenme: Yağ ve kolesterolden zengin beslenme, yüksek kan basıncı riskini artırıyor.

Stres: Stres kan basıncında yükselmeye yol açıyor. Sinirli yapıdaki kişilerde yüksek kan basıncı sıklığı daha fazla oluyor.

Tuz: Bazı kişiler sodyuma (Sıklıkla sodyum klorür yani tuz olarak alınır) oldukça duyarlı. Sodyum duyarlılığı vücut sıvılarında artışa, bu da kan basıncında artışa yol açıyor. Çoğu kişi gereksiniminden fazla sodyum tüketiyor.

Alkol: Düzenli alkol alımı, özellikle fazla miktardaysa kan basıncında artışa yol açıyor.

Doğum kontrol ilaçları: Bazı kadınlarda özellikle sigara içimiyle birlikteyse doğum kontrol ilaçları da kan basıncında yükselmeye yol açabiliyor.

haberler
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hipertansiyon hastası nasıl yaşamalı? Nelere dikkat etmeli?

Tansiyonu yüksek olanlar dikkat!
Hipertansiyon hastası nasıl yaşamalı, nelere dikkat etmeli? İşte cevaı...



HABERTURK.COM / SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Yüksek tansiyon genç yaşlarda da ortaya çıkan ama daha çok ileri yaşlarda görülen ve kan basıncının normalin üzerinde olduğu bir hastalık olarak tanımlanıyor. İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara vekanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratatan yüksek tansiyon hastalığını Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Şener anlattı.

Fazla kilosu olan kişiler nasıl zayıflama diyeti yapmakta ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaşamlarında uygulamakta zorlanıyorsa, aynı şekilde tuzu kesmekte de zorlanabiliyor. Bunun temelinde ise günlük hayatta tuzun çok farklı kaynaklardan vücudumuza girmesi yer alıyor. Yüksek tansiyon hastalarının yemeklerinde salça kullanmamalarını çünkü salçanın yüksek miktarda tuz içerdiğini belirterek, hastalara tuzu hayatlarından çıkarmalarının altı yolunu şöyle sıralanıyor:

1. Tuzsuz ekmek yeyin. Fırınlarda tuzsuz ekmek satılıyor. Eğer bulunamıyorsa evde ekmek yapma makinelerinde kendileri de yapabilirler.

2. Yemek yaparken tuz ve salça kullanmayın. Özellikle salçada yüksek oranda tuz var. Salça yerine domates kullanarak yemek yapmak ve tuz eklememek en doğrusu. Evde yemeği tuzlu yemek isteyen diğer aile bireylerinin, tuzsuz pişen yemeğe kendi isteklerine göre tuz atması en doğrusudur.

3. Sofrada tuz bulundurmamak çok iyi bir önlemdir. Bu nedenle tuzu sofranızdan kaldırın.

4. Yüksek tansiyon hastasının turşu yemesi, zehir yemesiyle eşdeğerdir. Bu nedenle turşudan uzak durun.

5. Yöresel peynirlerin tüketilmesi, yüksek tuz içerikleri nedeniyle sağlığa zararlıdır. Yöresel peynir yemeyin.

6. Tuzsuz zeytin yemeye özen gösterin. Lor peyniri gibi tuzsuz peynirleri tercih edin. Eğer peynirde az da olsa tuz varsa, aynı şekilde zeytin de tuzluysa bir süre suda bekletin. Çok tuzluysa daha da uzun süre suda bekletin.

YÜKSEK TANSİYON HERKESTE BAŞ AĞRISI YAPMAZ
Yüksek tansiyon nedeniyle ensede ağrı, boyun kaslarında sertlik hissi oluşabilir. Yüksek tansiyon baş ağrısı yapabilir ama şart değil, zaman içinde yavaş yavaş yükselen tansiyonda baş ağrısı olmaz. Bu nedenle tansiyonu 200 mmHg’ye kadar çıkan bir hastanın şikayeti olmayabilir ama yüksek tansiyon bütün damarlarına zarar verir. Yüksek tansiyon nedeniyle organlardaki küçük kılcal damarlarda kanamalar olur.

Gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında hasara sebep olabilir. Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon hastası olma ihtimali yükselir. Yüksek tansiyon çok genç yaşlarda sık görülmez. Gençlerde başka bir sebebe bağlı olabilirken, yaşlılarda genetik yani ailesel nedenler ön plandadır.

YÜKSEK TANSİYON HANGİ ORGANI NASIL ETKİLİYOR?
Beyin: Küçük kılcal damarlarda, kanama ve beyinde kanamaya neden oluyor. Ayrıca beyin damarlarında tıkanıklık yapıyor.

Böbreklerde: Böbrek yetersizliğine neden oluyor. Böbreklerimizde yumak halinde kan damarları var. Kan basıncı yükselince bu damarlar hasar görüyor. Böbreklerde kanı süzme görevi yapan kılcal damarlar olumsuz etkileniyor.

Kalp: Damar tıkanıklığı yapıyor, kalp kasında kalınlaşmaya neden oluyor, kalpten çıkan ana damarın genişlemesine yol açıyor.

Göz: Küçük kılcal kanamalara neden olup, kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açıyor.

YÜKSEK TANSİYON HASTASI ZAYIF OLMALI
Tansiyon hastaları mutlaka kilo vermelidir. Hem beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde zayıflama diyeti, hem de spor yaparlarsa sağlıklı bir şekilde kilo verebilirler. Bir tansiyon hastası yaklaşık 10 kilo verirse günde iki-üç ilaç kullanırken, bu ilaçlara olan ihtiyacı ortadan kalkabiliyor.

Spor yaparken kalbin belli bir hızda atması önemli. Belli nabız değerlerinde yapılan spor, metabolizma hızını da artırır, dolayısıyla kilo vermek kolaylaşır. Kilo verebilmek için kısa koşular tercih edilmeli, uzun uzun yürüyüşler yapılmamalıdır. Ayak, bilek, diz ve eklem ağrısı olanlara yüzme tavsiye ediyoruz.

Günde 15 dakikalık bir koşu veya hızlı tempoda yarım saatlik yürüme metabolizmayı hızlandırmada olumlu etki yaratacaktır. Ama önemli olan tansiyon hastalarının bu sporu düzenli yapmaları, yaşam şekli haline getirmeleridir.

Hasta ilacı hekim tavsiyesi olmadan kendi başına kesmemelidir. Eğer hekim ilacı kesmeye karar verirse bunu birdenbire yapmaz. Tansiyon ilacı hastaya fazla gelirse tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar, biz de ilacı keseriz.
 

cilginpalet

Üye
Üye
Katılım
Ara 26, 2011
Mesajlar
212
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
yazılan tüm yazılara katılmakla birlikte BİRDE İŞİNİN EHLİ UZMAN BİR HEKİM BULMALI ANNEM74 yaşında yaklaşık 55 yaşından beri tansiyon hastasıydı öyleki bazan 26 18 e kadar çıkıyodu tansiyonu devamlı korku endişe içerisindeydik içtiği ilaçlara rağmen genelde 18 14 civarıydı daha sonra bir hekim bulduk derdimize deva oldu verdiği farklı ilaçlarla tam 2 yıldır tansiyonu morali bozuk olsada kızsada her ne olursa olsun 12 8 den yukarı çıkmıyor HEKİMDE ÇOK ÖNEMLİ BU HASTALIKTA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst