Hipoterapi: Engellilere Atlı Tedavi

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan hipoterapi artık Türkiye'de. Bu anlamda, Osmangazi Belediyesi, engellilerin tedavi sürecine destek olacak önemli bir projeye imza atıyor. "Hipoterapi" adı verilen at üstünde tedavi yöntemi Osmangazi Belediyesi'ne bağlı hayvan barınağında hayata geçiriliyor. Beş dönüm üzerine kurulan ve 130 ila 150 metre uzunluğundaki 5 parkurdan oluşan tesis engellilere ücretsiz hizmet verecek. Bir ay içerisinde hizmete açılması planlanan tesiste çalışmalar son hızıyla sürüyor. Hipoterapi yönteminin uygulanacağı alanda çit ve ağaçlandırma çalışmaları tamamlanırken, Çekoslavakya ve İspanya'dan gelen gönüllüler de çalışmalara destek veriyor. Engellilere yönelik çalışmalara hassasiyetle eğildiklerine dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, tedavi yönteminin profesyonel bir ekip tarafından uygulanacağını belirtti. Dündar, "Engelli çocuklarımız doğayla iç içe bir ortamda atın insanlar üzerindeki olumlu etkisinden faydalanarak rehabilite olacaklar" dedi.

HİPOTERAPİ YÖNTEMİ NEDİR?
Doktor Ayten Bozkaya Spastik Özürlü Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Esin Selimoğlu, "hipoterapi" yönteminin, atın salınım hareketleri kullanılarak engelli çocukların duygusal, zihni ve fiziki gelişimine katkı sağladığını belirtti. Selimoğlu, bu yöntemin, özellikle zihinsel ve bedensel engelli kişilerde, otizm, mental retardasyon, spina bfida, down sendromu, öğrenme bozuklukları, psikomotor gelişim gerilikleri, otistikler, depresifler ve beyin travması geçiren kişiler tarafından kullanılabileceğini belirtti. Bursa'da bu yöntemin çok kullanılmadığına işaret eden Selimoğlu, yüksek maliyet gerektiren hipoterapi yönteminin Osmangazi Belediyesi tarafından engellilere ücretsiz olarak verilmesinin büyük önem taşıdığına işaret etti.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engellilere hipoterapi

At üstünde terapi olarak ifade edebileceğimiz hipoterapi, atın salınım hareketleri kullanılarak engelli çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlayan bir terapi yöntemidir. Bu yöntem zihinsel ve fiziksel engellilerde, otizm, down sendromu, öğrenme bozuklukları, hiperaktivite, omurga rahatsızlıkları, psikomotor gelişim gerilikleri, depresifler ve beyin travması geçiren kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

İlk kez M.Ö. 5. yüzyılda Yunanlı askerlere uygulanan hipoterapi tedavisi, 19. yüzyıl İngiltere'sinde yeniden uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de bu yöntemin değişik engel grupları üzerindeki olumlu etkilerini gösteren birçok bilimsel çalışma da bulunmaktadır.

Çalışmalarda elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir; Artan hareketlilik ve eklem hareket açıklığı, motor koordinasyonun geliştirilmesi, spastisitenin azalması, denge (özellikle atın sırtında iken), dil ve konuşmanın gelişmesi ve ince motor becerileri (ellerin ve parmakların kasları gelişmiş olması), dolayısıyla yaşam şeklinin performansın artması, yeteneklerinin gelişmesi, fiziksel strese karşı dayanıklılığın artması, kendine güvenin artması, aktif olması, öğrenme ve dikkat toplamada ilerleme, hiperaktivitenin azalması, ilgisizlik halinden kurtulma, korku, saldırganlık, içine kapanık halinden kurtulması, iletişim çevresinin genişletilmesi.

Çok yönlü etkisi, eş zamanda tekrarlayan karmaşık hareketlerin birleşimi, bir at ile bir çocuğun iletişimi, pozitif psikoterapi etkisi, hipoterapinin önemli bir tedaviye dönüşmesini sağlamaktadır. Ancak Hipoterapi tedavisi görecek çocuğun algılamasının komut alabilecek düzeyde olması gerekmektedir.

Hipoterapinin yaygın bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamasının en önemli nedeni maliyetinin yüksek olmasıdır. Osmangazi Belediyesi’nin, Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi’nde, engellilerin hem fiziksel hem de psikolojik gelişimlerini desteklemek amacıyla hipoterapi yönteminin uygulanacağını duyurması bu açıdan çok önemlidir. Beş dönüm üzerine kurulan ve 130 ila 150 metre uzunluğundaki 5 parkurdan oluşan tesiste, engellilere ücretsiz hizmet sunulacağını, hatırlatmakta yarar görüyorum.

bursahakimiyet
 
Tekerlekli Sandalye
Üst