Homosistein Nedir? Yüksekliği Durumunda Yapılması Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Homosistein bir aminoasittir. Vücudumuzda sentezlenmekte yani üretilmektedir. Homosistein insan vücudunda yer alan bir çok maddenin yapımında görevlidir. Homosistein tahlili günümüzde giderek önemini arttırmıştır.Büyük ölçekli laboratuvarlarda yapılan ve yüksek maliyetli bir testdir.

Homosistein Yüksekliği Nedir?

Kanda homosistein seviyesi yükseldiğinde damar yapısını hasara uğratmakta ve damarı tıkayıcı mekanizmaları faaliyete geçirmektedir. Homosistein yüksekliği damarlarda endotel hasarı,bunu takip eden trombosit aktivasyonu ve trombus oluşumuna yol açmakta olup bu da beraberinde damarlarda tıkanıklık oluşturmaktadır.
Homosistein değerlerinin yüksek olması, kanın normalden daha fazla pıhtılaşmasına neden olmaktadır.Kuşkusuz bu durum da damar tıkanıklığını davet eden bir gelişmedir. İnme, iskemik kalp hastalığı gibi damar tıkanıklığına bağlı gelişen sağlık problemleri görülebilir. Homosistein yüksekliği aynı zamanda kan kolesterolünü de etkiler. Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL yi arttırır.
Damar tıkanıklığı olan her dört kişiden birinde homosistein yüksekliği de çeşitli çalışmalar sonrası ortaya çıkarılan bilimsel bir veridir. Çeşitli damar hastalığı olanlarda, homosistein değerlerinde yükseklik de sıkça rastlanmaktadır.

Homosistein Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Homosistein yüksekliğinde B grubu vitamin eksikliği akla gelir. Homosistein yüksekliği olanlarda, ekseriyetle diyetle alınan folik asit, B6 vitamini veya B12 vitaminlerinden bir veya bir kaçında da eksiklik görülebilmektedir.Eksik olan vitaminlerin, ilaç tedavisiyle normale dönmesiyle birlikte homosistein değerleri normale inebilir. Ayrıca homosisteinin vücutta kullanılması sırasında fonksiyon gösteren enzimlerde bir eksiklik olduğunda da homosistein yüksekliği olabilir.Bu durum da çoğunlukla genetik nedenlerle görülebilmektedir.

Homosistein yüksekliğine yol açabilen diğer nedenler ise aşağıda belirtilmiştir.

Tiroid hormonlarında düşüklük,
Böbrek hastalıkları,
Sedef hastalığı,
Bazı ilaçların kullanımı
Sigara kullanımı

Homosistein Tahlili Nasıl Yapılır, Nasıl Yorumlanır? Homosistein Normal Değerleri Nedir?

Homosisitein tahlili HPLC (High Performance Liquid Chromatography) yöntemi ile yapılmaktadır. Homosistein normal değeri 5-15 Mmol/L`dir. Homosistein değerleri yaşla birlikte artış göstermektedir.
Erkeklerde homosistein değeri kadınlara göre daha yüksektir. Kadınlarda menapoz sonrasında homosistein yüksekliği görülebilmektedir. Menapozda uygulanan östrojen tedavisi ise homosistein düzeylerini düşürmektedir. Homosistein yüksekliği 15 M mol ve üstü değerlerde söz konusudur. Homosistein yüksekliği hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 bölümde incelenir.

Hafif homosistein yüksekliği: 15-30 Mmol/L çıkan değerler
Orta homosistein yüksekliği: 30-100 Mmol/L çıkan değerler
Ağır homosistein yüksekliği: 100 Mmol ve üstü değerler

Homosistein Yüksekliği Nasıl Düşürülebilir?

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi homosistein değerlerini düşürmede etkilidir. Bol taze meyve ve özelikle de yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek yüksek homosistein değerlerini düşürmede yararlıdır. Folik asit içeren gıdalar, tahıldan yapılmış kahvaltılıklar, mercimek, nohut,kuşkonmaz, ıspanak ve fasulye de önerilen gıdalar arasındadır.
Tıbbi tedavide ise, folik asit, B vitamini, demir içeren ilaçlar da doktorlarca kullanılmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst