Hülle İle Sınıf Geçme Nedir.?

F

Fırtına

Guest
Geçmişte Milli Eğitim Bakanlarının kulaklarını tıkadıkları hülle ile sınıf geçme konusuna Sayın DİNÇER’in el atması beklenmektedir.

Nedir hülle ile sınıf geçme?


Öğrenci Devlet Okulunda okuyor ve çok başarısız dersi olduğundan sınıfta kalacak. Hemen kendine bir Özel Akşam Lisesi buluyor ve genellikle denetimsiz, devam sorunu olmadan çalışan bu okula nakil alınıyor. Bin-3 bin TL arasında bir ücretle kayıt olan öğrenci burada derslerinden üstelik 5,00 alarak geçiyor ve sonra tekrar Devlet Okuluna nakil geliyor.

Bu ne zaman mı oluyor?

Tam da bu zaman? Şu anda Eylülde yapılacak sınavlar öncesi furya başladı. Öğrenciler bir bir nakil alıyorlar. Orada sınıf geçecekler ve geri dönecekler. Sayın Bakan parası olmayanın yapamadığı bu uygulamadan yararlanan öğrencilerin önüne geçmelisiniz. Özel Akşam Lisesinden Genel Liseye Geçiş olmayacağını bir yana bıraktık, en azından bir yıl geçmeden Genel Liseye dönemeyeceklerini hüküm altına alın.!

Bu konu kanayan yara.. Sayın DİNÇER’in bu konuya çözüm bulması gerekir. Aksi halde her yıl aynı eleştiriler, konuşmalar devam edecek, parası olan sınıf geçecek olmayan ise kalacak. Sınıfını para ile geçen ile sınıfta kalan aynı okulda eğitime devam edecek. Geçen öğrenci pişkin pişkin öğretmene gülerek bakacak.!!!


Saygılarımla / Maksut BALMUK / Eğitim Yöneticisi


Memurlar.Net
 
F

Fırtına

Guest
Devlet okulunda Akşam Lisesi.!

Son yıllarda hızla artan Özel Akşam Liseleri;

Liseden ayrılmış yada İlköğretimden sonra hiçbir okula kayıt yaptırmamış ve ortaöğretim mezunu olmak isteyen öğrenciler için kurulmuştur. Bazen de olsa başarılı öğrenciler dahi bu okullara gitmekte ve gündüz çalışırken gece (16.00’dan sonra) eğitimlerini sürdürebilmektedirler. Bu okullar başlangıçta bu amaçla kurulsa da son dönemlerde hülle okullar haline dönüşmektedir. Tabii ki bu işi hakkıyla yapanları meclisin dışında tutuyoruz.

2010-2011 Öğretim yılı itibari ile;


Adana, Adıyaman, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Sakarya ve Trabzon illerimizde birer tane, Ankara’da 2 tane, Hatay, İzmir ve Kocaeli illerinde üçer tane ve İstanbul’da 58 tane akşam lisesi var.

Toplam sayı 78..;

Bunların büyük bir kısmı Özel Okullar bünyesinde eğitim vermektedirler. Bağımsız olarak yani sadece Akşam Lisesi olarak eğitim verenler de var. Fakat sayıları az ve fiziki koşulları daha sınırlı.. Bu okullarla ilgili denetim mekanizması pek fazla değil.. Bu nedenle de hülle okullar konumuna gelebiliyorlar.

- Kontenjanından kat be kat fazla öğrenci alanları var,

- Devam zorunluluğu olsa da bu zorunluluk genellikle fiilen uygulanmıyor,

- Lisede sınıfta kalmakta olan öğrencinin nakil gitmesi suretiyle sınıfını geçip tekrar eski(devlet okuluna) dönmesi mümkün,

- Son zamanlarda da katsayı sorununun çözümlenmesi ile beraber öğrenci 12. sınıfta bu okullara nakil giderek okula devam etmeyip sadece dershaneye gitmekte ve üniversite sınavlarına hazırlanabilmektedir,

- Bu okullardan okul birincisi olarak mezun olanlara dahi rastlamak mümkün,

Bu okulların ücretleri de Özel okullara göre düşük.. Yıllık 1500-3000TL aralığında değiştiğini söyleyebiliriz. Buradaki en önemli sorunlardan bir tanesi hülle yoluyla sınıf geçmenin önünün alınmaması.!

Gelelim başlığımıza sebebiyet veren konuya;


Devlet okullarımızın büyük bir çoğunluğunun günün 16 saati atıl durumda olduklarını biliyoruz. Eğitim öğretim ve mesai sona erince kapıya kilit vuruyoruz. Oysa ki koca koca binalarımızı daha aktif olarak değerlendirebiliriz.

Örneğin özel okulların açtığı gibi liselerimizde Akşam Lisesi neden açmıyoruz? Akşam Lisesi açarak ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda olan yada herhangi bir nedenle okuyamayıp okumak isteyenlere bir olanak sağlanabilir.

Bu yapılırken Özel Akşam Liselerine göre daha makul ücretlendirmeler yapılabilir.! Bu ücretlerin bir kısmı okulların ihtiyaçları için harcanırken kalan kısmı da öğretmen, yönetici ve diğer personellere dağıtılabilir.

Böylece;

- Daha çok insanımızın Ortaöğretimden mezun olması,

- Okullarımızın maddi olarak rahatlatılması,

- Öğretmenlerimize ek gelir sağlanması,

- Hülle okullar haline gelen Akşam Liselerine alternatif doğması,

- Akşamları atıl bulunan binaların kullanıma açılması,

- Sistemin daha kontrol altına alınması,

Gibi olanaklara sahip olunur.


Memurlar.Net
 
F

Fırtına

Guest
Bakan Dinçer, lisede hülleyi bitirdi.!

MEB Bakanı Dinçer’e İlk Alkış;

Dün; ''Sayın Dinçer, lisede hülleye bari siz el atın.!'' başlığıyla;

“Geçmişte Milli Eğitim Bakanlarının kulaklarını tıkadıkları hülle ile sınıf geçme konusuna Sayın DİNÇER’in el atması beklenmektedir.

Nedir hülle ile sınıf geçme?

Öğrenci Devlet Okulunda okuyor ve çok başarısız dersi olduğundan sınıfta kalacak. Hemen kendine bir Özel Akşam Lisesi buluyor ve genellikle denetimsiz, devam sorunu olmadan çalışan bu okula nakil alınıyor. Bin-3 bin TL arasında bir ücretle kayıt olan öğrenci burada derslerinden üstelik 5,00 alarak geçiyor ve sonra tekrar Devlet Okuluna nakil geliyor.

Bu ne zaman mı oluyor?

Tam da bu zaman? Şu anda Eylülde yapılacak sınavlar öncesi furya başladı. Öğrenciler bir bir nakil alıyorlar. Orada sınıf geçecekler ve geri dönecekler.

Sayın Bakan parası olmayanın yapamadığı bu uygulamadan yararlanan öğrencilerin önüne geçmelisiniz.

Özel Akşam Lisesinden Genel Liseye Geçiş olmayacağını bir yana bıraktık, en azından bir yıl geçmeden Genel Liseye dönemeyeceklerini hüküm altına alın.!

Bu konu kanayan yara.. Sayın DİNÇER’in bu konuya çözüm bulması gerekir. Aksi halde her yıl aynı eleştiriler, konuşmalar devam edecek, parası olan sınıf geçecek olmayan ise kalacak. Sınıfını para ile geçen ile sınıfta kalan aynı okulda eğitime devam edecek. Geçen öğrenci pişkin pişkin öğretmene gülerek bakacak..”

Cümleleriyle ele aldığımız konuyla ilgili Bakan sayın DİNÇER yönetmelik değişikliğine giderek sorunu çözümlemiştir.

Bu kanayan yaraya el attığı için öncelikle teşekkür ediyoruz.

Devamı için;

Tıklayınız..
 
F

Fırtına

Guest
MEB, özel akşam liseleri yönetmeliğinde değişiklik yaptı

11 Ağustos 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı: 28022

YÖNETMELİK

Millî Eğitim Bakanlığından;

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL AKŞAM LİSELERİ YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Akşam Liseleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Okul: İş günlerinde çalışma saati bitiminden sonra veya cumartesi ve pazar günleri de öğretim yapılabilen özel akşam liselerini..,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5 – Bu okulların amacı, on sekiz yaşını bitirmiş olup örgün gündüz ortaöğretim kurumlarına devam edemeyenler ile okuma hakkını kullanarak örgün gündüz ortaöğretim kurumlarından ayrılanlara eğitim ve öğretim imkânı sağlamaktır..”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – Bu okullarda öğretime, hafta içinde en erken saat 17:00’da başlanır. Cumartesi ve pazar günleri ise daha erken saatte de başlanabilir.

Günlük ve haftalık çalışma saatleri, birinci fıkradaki hüküm dikkate alınarak okul müdürlüğünce hazırlanan il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce onaylanan çalışma saatleri çizelgesine göre düzenlenir...”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – Bu okullara kayıt ve kabulde öğrencilerin; ilköğretim okulundan mezun ve on sekiz yaşını bitirmiş veya okuma hakkını kullanarak örgün gündüz ortaöğretim kurumlarından ayrılmış olma şartları aranır..”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Öğrenim belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği..,”

“d) Askerlik durum beyanı..,”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğrenci başarısının tespiti;

MADDE 13 – Görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi gibi özel yetenek gerektiren derslerin dışındaki derslerde öğrenci başarısının değerlendirilmesine esas olan sınavlar, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce merkezî sistemle yapılır.

Ancak merkezî sistemle yapılan sınavlar dışındaki öğrenci başarısının değerlendirilmesiyle ilgili diğer hususlarda, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine uyulur..”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Kazanılmış haklar;

GEÇİCİ MADDE 1 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu okullara ve e-okul sistemine kayıtlı olan öğrenciler, kayıt oldukları tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine tabidir..”

MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.


Memurlar.Net.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst