Huntington hastalığı nedir? Neden olur?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Adı garip kendisi daha garip. Huntington hastalığı kalıtımsal olmasına rağmen ancak 50’li yaşlarda kendini belli ediyor. Peki Huntington hastalığı nedir? Neden olur?

Huntington hastalığı beynin belirli bölümlerinde hasara neden olan kalıtsal sorunlardan. Hareket ve fonksiyon bozukluklarının yanı sıra zihinsel ve duygusal sorunlara da neden oluyor. Seyri son derece yavaş. Genellikle 40 - 50’li yaşlarda fark ediliyor.

Doğru okunursa Huntington hastalığı belirtileri çok erken dönemlerde anlaşılabilir. İlk belirtiler 20’li yaşlarda gözlemlenirse "gençlerde görülen Huntington hastalığı" (jüvenil Huntington hastalığı) olarak adlandırılır. Bu durumda belirtiler çok daha ağır yaşanır.

Huntington hastalığı belirtileri

Huntington hastalığının belirtileri de tıpkı seyri gibi, kişiden kişiye değişiyor. Yine de belli başlı ortak belirtiler söz konusu:

Kontrolsüz kas hareketleri: Özellikle istemsiz kas hareketleri, sendeleme, sakarlık, kas tutulmaları, yavaş veya aşırı hızlı göz hareketleri, yutkunma ve konuşma güçlüğü kontrolsüz kas hareketlerine bağlı Huntington hastalığı belirtilerinden.

Kognitif bozukluklar: Bilişsel bozukluklar Huntington hastalığının diğer belirtileri. Gelecek planlamasında sorun yaşama, bir düşünceye aşırı bağlı kalma, öğrenme güçlüğü, davranışlarda farkındalık eksikliği, dürtü kontrolsüzlüğü (seks veya şiddet patlamaları), mekansal algı bozuklukları (nerede olduğunu fark edememe, hatırlayamama), uykusuzluk ve konuşurken doğru kelimeleri bulamama bunlara örnek.

Psikolojik bozukluklar: Huntington hastalığıyla ilişkili en sık görülen psikiyatrik bozukluk: depresyon. Bunun dışında aşırı üzüntü ve mutsuzluk, normal günlük aktiviteler de dahil olmak üzere sosyal hayata ve aktivitelere karşı ilgi kaybı, uykusuzluk veya aşırı uykululuk, yorgunluk ve enerji kaybı, değersizlik ve suçluluk duyguları, kararsızlık, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliği, ölüm düşüncesi, intihar eğilimi, iştah kaybına bağlı kilo kaybı ve cinsel isteksizlik. Tüm bunlara ek olarak obsesif kompulsif bozukluk, mania ve bipolar bozukluk da Huntington hastalığına bağlı olarak gelişebilen psikolojik rahatsızlıklardan.

Jüvenil Huntington hastalığı

Bazı kişilerde Huntington hastalığının belirtileri 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Buna Jüvenil Huntington hastalığı denir. Görece daha ağır etkileri vardır. Şu gibi belirtilerle sıklıkla karşılaşılır:

Öğrenilen bilgilerin unutulması
Fiziksel becerilerin kaybolması
Davranış problemleri
Özellikle küçük çocuklarda kas sertleşmesi
İstemsiz kas hareketleri
Nöbetler

Ne zaman doktora gidilmeli?

Huntington hastalığı sinsi bir hastalık. Bu nedenle dikkatli olmak, belirtileri doğru okumak önemli. Ancak belirtileri birçok hastalıkla benzer olduğundan karıştırılması kolay. Belirtileri taşıdığından kuşkulananlar mutlaka nöroloji uzmanıyla görüşmeli.

Nöroloji uzmanı Huntington hastalığı şüphesi taşıyan kişiyi bir dizi nörolojik muayeneden geçirir. Ayrıca psikoloji değerlendirme için psikiyatriste yönlendirir. Beyin görüntüleme ve fonksiyon belirleme testleri yapılır. Son olarak genetik test uygulanarak sorun tanılanır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst