İçimdeki Müzik - Kitap

İskender Durgun

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2010
Mesajlar
599
Tepkime Puanı
0
Puanları
16
Yaş
57
içimdeki müzik.jpg

Orijinal Adı: Out of My Mind
Yazarı: Sharon M. Draper
Çevirmeni: Zeynep Kürük
Yayınevi: Timaş Genç
Türü: Çocuk, Genç Yetişkin
Baskı Yılı: Mart, 2016
Sayfa Sayısı: 263


Sharon M. Draper'dan hüzün ve umut dolu soluksuz okunacak bir roman. Gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. 11 yaşındaki Melody'nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyede hayatını devam ettiriyor. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor.

Düşünceli, hüzünlü ve kesinlikle unutulmayacak bir hikaye. Kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap bence...

Romandan alıntılar;

''Herkes kendini ifade etmek için kelimeleri kullanıyordu. Ben hariç. Ve eminim ki tüm bu insanlar kelimelerin gücünün farkında değildi. Oysa ben farkındaydım.

Düşüncelerin kelimelere ihtiyacı vardır. Kelimelerin de sese.''
.........

'''Çok sevdiğiniz çocuğunuzun engellerini kabul etmek zaman alır. Kızınızda beyin felci var, Bayan Brooks''

Annem buz gibi bir sesle ''Kızımın rahatsızlığının adını biliyorum, doktor,'' dedi. ''Ama bir insan teşhis tablosundaki isimlerden çok daha fazlasıdır!'''

.........

Annem, ''Tekerlekli sandalye için rampa nerede diye bir görevliye sorabilirseniz!''

Siyahlar içinde bir garson aceleyle yanımıza geldi. '' Çok üzgünüm. Arka tarafta bir asansörümüz var, fakat bu öğlen bozuldu. Sabah ilk iş usta gelip tamir edecek.''

Annem, ''Bu şu anda bize yardım etmeyecek değil mi?'' Sesi sert ama kızgın değildi.


........


Doktor, ''Bir bakalım'' dedi. ''Melody şu anda beş yaşında. Yeni bir ortama uyum sağlaması için ideal yaş. Siz ve eşiniz böylece hayatlarınıza devam edebilirsiniz, o da size yük olmaz. Zamanla anılarınız da canlılığını yitirecektir.''

........


Sonra Bay Kingsley sordu, ''Kişinin müzik çaldığında renkleri duyup tatları canlandırabilmesi durumuna ne denir?''
A) Sentez
B) Sembiyoz
C) Sineztezi
D) Sembolizm

Sırıttım ve C ye bastım. Bu sadece Bayan V'nin kelime kartlarındaki bir kelime değildi, bu bendim!
 

İskender Durgun

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2010
Mesajlar
599
Tepkime Puanı
0
Puanları
16
Yaş
57
Yazar Sharon M. Draper'le İçimdeki Müzik romanının yazarın kendi sitesinde yayınlanmış röportajının çevirisini paylaşmak istiyorum. Çeviriyi komşumuz Mehmet Öztuğ yapmıştır. Teşekkürlerimi sunarım.

İÇİMDEKİ MÜZİK (OUT OF MY MİND) – RÖPORTAJ

1) Neden engelli bir çocuk hakkında yazmayı seçtiniz?

Eğer siz zeki ancak iletişim kuramayacak olsaydınız ne olurdu? Sık sık düşüncelerini paylaşamayan böyle bir kişinin aklında neler oluyor diye merak ettim. Oldukça iyi bir fikre sahibim. Çünkü engelli bir kızım var. Oldukça eminim ki o gerçekten zeki, fakat ben onun annesiyim, tabii ki buna inanmak istiyorum. Böylece Melody’i kızımın bir portresi olarak değil fakat onun gerçek varlığının bir karakteri olarak yarattım. Melody azim, kararlığa ve büyük bir espiri duygusuna sahiptir. Onunda düşleri ve umutları hepimiz gibidir.


2) Okuyucular Melody hakkında üzüntü duyacaklar mı? Bunu engellemek için ne yaptınız?

Ben hikayeyi yazarken kesinlikle Melody için üzüntü duymamaları hakkında çok serttim. Böylece onu unutulmaz kılmak için sıkı bir şekilde, hiç kimsenin ona acımaya cüret edememesi için uğraştım. Çoğu insan yaşamlarında onunkinden daha kötü zorluklarla karşılaşıyorlar. Hikaye okurları sarstıkça, ümit ederim ki onun için neşeleneceklerdir.

3) Melody’nin fiziksel sınırlamalarının hayata bakış açısını nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Başkaların onu gördüğü gibi mi?

Engelli çocuklar akranları gibidir. Kabul görmek isterler, arkadaşları olsun isterler. Okulun sosyal yaşamına dahil edilmek isterler. Melody ihmal edilmiş olmanın acısını ve tepeden bakılmanın acısını anlamaktadır. Ona insanlığının göstergesi olarak bir ses verdim. O, duyguları olan tüm genç insanları ve rüyalarını temsil etmektedir. Bu çocuklar ki, sık sık görünmez olarak muamele görürler, işitilmesi için bir şans verdim ki birey olarak görünsünler.

4) Out of my mind’ da engelli bireylere karşı birçok konuya dikkat çekmektesiniz ( Toplumsal eğilim, tıbbi zorluklar, merdivenler, banyolar ve yeme gibi fiziksel engeller). Farklı yetenekli bir dünyanın Melody nasıl bir temsilcisidir?

Melody’nin bir grubun temsilcisi olmayı istediğini zannetmiyorum. Melody bireysel olarak tanınmak ve takdir edilmek istemektedir. Bu romanın odak noktasıdır zannımca. Unutmamak gereklidir ki her bir insan dünya ile farklı bir şekilde ilgilenen bir grup değildir. Fakat bir insan, sadece bir insandır ki yolunu bulmaya çalışan bunun için en iyisini yapmaya uğraşan bir insandır.

5) Bu kitap için ne tür araştırmalar yaptınız?

Melody’nin hikayesi tabii ki kurgudur fakat binlerce işbirliği yapmayan vücutlarda hapsedilmiş zeki çocuk ve ergenin gerçekliğini temel olarak almıştır. Ben engelliler hakkında düzinelerce kitap okudum, yerel bir yaz kampında engelli çocuklarla çalıştım ve sayılamayacak kadar çok saatler kızımın zihninde ki gizlilikleri çözmeye uğraştım. Bir kurgusal karakter yaratıldığında yazar herhangi bir rüyanın gerçekleşmesi, zafer ve trajedilerin olması gücüne sahiptir. Bu roman gerçeğin doğruluğu ve ruhun içtenliği bakımlarından çok dikkatli edit edilmiştir.

6) Mrs. V ‘nin karakteri roman için neden önemlidir?

Herkesin bir akıl hocasına, bir yaşam koçuna, onları haşarı şampiyonluğa götürecek birine ihtiyaç vardır. Mrs. V romanda bu rolü doldurmaktadır. Bazen ebeveynlerin çocuklarına hayattaki ihtiyaçlarını vermesi zordur. Mrs. V bunun üstünde ve ötesindeki kişidir çünkü o Melody deki potansiyeli görmekte ve onu sevmektedir. Hepimiz hayatımızda bir Mrs. V kullanabiliriz.

7) Out of my mind ‘da özellikle Melody’nin hayatında müziğin rolü nedir?

Melody renkleri işitebilir ve müziği tadabilir. Onun artistik tarafı sanat ve müziğin gerekli kaynaşmasına derin bir anlayış gösterir ki bu sözcükleri, imajları ve fikirleri yaratır. Melody’nin müzik sevgisi ona yardımcı olur, hatta çok baskın olduğunda onu sakinleştirir. Müzik ona, hemen hemen hiçbir şeyi ifade edemediği bir dünyada bir ifade sağlar.

8) Romanda hiçbir karaktere ırk açıklaması yapılmamıştır. Neden Melody’nin ırksal veya kültürel mirasından bahsetmemeyi seçtiniz?

Onun ırkı önemli değildir. Melody’nin zorlukları herhangi ırksal veya kültürel problemi çok aşmaktadır. O kasıtlı olarak genel yapılmıştır. Çünkü ben okurun onu tek bir birey, herkesin çocuğu olabilecek bir birey olarak görmesini istedim. Medi-Talker’ı ilk aldığında ve onun birçok farklı dilden geldiğini keşfettiğinde onun gibi çocukların dünyanın her tarafında var olduğunu anlar.

9) Out of my mind’ da Melody karakteri ciddi zorluklara rağmen kurtulandır. Okurlar Melody’nin hayatından ne öğrenebilirler? Roman sevgi hakkında ne demektedir?

Zannederim Melody’nin gücü sevgiden gelmektedir. O çaresiz, sessiz istediği şeyleri yapamayan olmasına rağmen inanılmayacak kadar bir pozitif ruha sahiptir. Sevgi ona her günü aşacak ve geleceğe bakacak gücü vermektedir.

10) Melody’nin okuldaki çocukların hareketleri için ne gibi yorumlarda bulunuyorsunuz?

Melody yalnızca bir arkadaş istemektedir. Okuldaki diğer çocuklar gibi olmak istemektedir. Bu arkadaş Rose gibi olduğunda çok sevinmekte, Claire ve Molly gibi çocuklar onunla alay ettiklerinde ise çok acı çekmekte ve öfkelenmektedir. Kasıtlı olarak geride bırakıldığını anlamak ise onu mahvedilmektedir. Zannederimki çocukların olduğu kadar öğretmenlerin portreleri sosyal durumlarda insanların engellilere nasıl davrandığının gerçekçi bir portresini çizmektedir. Alışveriş merkezindeki insanlardan, daha bilgili olması beklenen doktorlara kadar insanlar sık sık nazik olmayan bazen kaba ama bazen de mükemmel olmaktadır.

11) Out of my mind’ i okuyan genç okurların kitaptan ne almasını beklersiniz?

Onlardan wow, mükemmel. Bu kitap benim düşünüp anlamamı sağladı ki tüm insanlar farklı olmaktan ziyade benzerdirler. Engelli olmanın nasıl olduğunu bilmiyordum. Farklı düşünmeyi öğrendim. Onların bu kitabı kucaklamalarını arkadaşlarına, ebeveynlerine ve öğretmenlerine iletmelerini isterdim.

12) Melody gibi çocuklar hakkında okurların ne hatırlamasını istersiniz?

Melody, engelli çocuklarla uğraşan ebeveynlere, anlaşılmamış olan çocuklara, bakıcılara verilmiş bir plakettir. Aynı zamanda görmemezlikten gelen, hayata belirgin farklılıklarla göğüs gerenlere ne diyeceklerini bilmeyenlere de yazılmıştır. Merhaba deyin…

13) Bu roman gerçek hakkında ne demektedir?

Zannederim ki tüm büyük hikayeler içimizdeki derin gerçeklerden ortaya çıkar. Fakat gerçek doğru yazarın dahi keşfedemediği yerlerdedir. Ve bazen okurlar kendileri hakkında gerçekleri keşfedebilirler. Bu roman konuşamayanlar için konuşmaktadır. O bize içimizdeki insanlığı hatırlatmalıdır.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Çeviri için Mehmet Öztuğ beye bizim adımızada teşekkürlerimizi ilet abi. Harika bir çeviri olmuş...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
10) Melody’nin okuldaki çocukların hareketleri için ne gibi yorumlarda bulunuyorsunuz?

Melody yalnızca bir arkadaş istemektedir. Okuldaki diğer çocuklar gibi olmak istemektedir. Bu arkadaş Rose gibi olduğunda çok sevinmekte, Claire ve Molly gibi çocuklar onunla alay ettiklerinde ise çok acı çekmekte ve öfkelenmektedir. Kasıtlı olarak geride bırakıldığını anlamak ise onu mahvedilmektedir. Zannederimki çocukların olduğu kadar öğretmenlerin portreleri sosyal durumlarda insanların engellilere nasıl davrandığının gerçekçi bir portresini çizmektedir. Alışveriş merkezindeki insanlardan, daha bilgili olması beklenen doktorlara kadar insanlar sık sık nazik olmayan bazen kaba ama bazen de mükemmel olmaktadır.

Merhaba,

Kitabı okudum ve aslında kitapda en çok beğendiğim bölüm bu soruya konu olan bölümdü. Kitap asla pembe bir çerçeve içinde anlatmıyor engelli bireyin yaşadığı sorunları. Hayat kadar gerçek hayat kadar acımasız olan bu bölümde aslında çocukların (Ki çocukların büyük bir kısmı bana göre melektir) bazen ne kadar acımasız olabildiklerini gösteriyor. O çocuklar ki dünyaya ilk geldiklerinde birer melektiler sonrasında hangi ara şeytan olmayı, şeytanca davranmayı öğrendiler? Kötü çocukların da varolabildiği bu dünyada o çocukların büyüdüklerinde yine aynı kötü yetişkinler olacağını biliyorum artık. Hayat bana iyilerin olduğu kadar kötülerinde varolduğu gerçeğini kabullenmemi sağlayacak kadar çok şey öğretti :( Üzgünüm ama gerçekler böyle...

Ve onlardan her yerde var. Öğretmen olduğu halde sosyal durumlarda engellilere karşı davranış ve tutumları aynı olan toplumsal bir portre kimliğinde okuyucuya yansıtılan normları yıkmak ne kadar da zor. Alışveriş merkezlerinde, sinemalarda, kamusal alanlarda, hastanelerde (doktorların büyük bir çoğunluğu) kısaca insan topluluğunun olduğu her yerde engellilerin karşısına bilinçli yaklaşımlar sergileyen algı düzeyleri gelişmiş insanlar çıktığı kadar sanki duyu organlarının varlığı fonksiyonel değilmiş gibi hiç bir algılaması olmayan, duygusuz, bilinçsiz, sorumsuz insanlarda çıkabiliyor :( kitap bunu çok samimi bir dille anlatmış...

Okuyun derim ben sadece bu kitabı okuyun sonrasında hayatınıza kattıklarını düşündükçe eminim daha çok okumak isteyecek ve bu kitabı sevdiklerinize de okutmaya çalışacaksınız...

Okumanın yaşı yoktur yeter ki siz başlayın...

Teşekkürler paylaşımların için İskender Durgun..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst