Gazoz Agacı
Moderator
Biliyorum dinimizce içki içmek günah ama tek günahım bu olsun diyenler için uzun zamandır yazmak istediğim, bana göre içkilerin en kralı sayılan (aslan sütü) rakı kültürü hakkında yazmak istiyorum.
Dilerse sayın yöneticim bu yazıları silebilir ama olsun onunda canı sağolsun
Rakı Kelimesi Nereden Gelir?
•Rakı Ortadoğu kökenlidir ve 'araki' veya 'ariki' sözcüğünden geldiği söylenir.
•Osmanlıca 'da rakıya'arak' deniyordu.
•Rakı tutkunlarına ise 'arak-nuş' adı verilmiştir.
Osmanlı'da Rakı
•Osmanlı’da rakı yüzyıllardan beri içilmekteydi.
•17. Yüzyılda Evliya çelebi «Arakçı esnafı» ından bahseder.
•İkinci Abdülhamit’in Başmabeyincisi, Sarıcazade Ragıp Paşa, Tekirdağ yolu üzerinde «Umurca Rakı Fabrikası» nı kurmuştur.
• Ayrıca, o günlerde piyasada «Deniz Kızı», «Erdek» ve «Bozcada’da (Tenedos) Rakısı» varmış.
•“Alem” “Elif ve Ağa” rakıları, rakı tutkunlarının sevdiği rakılardı.
•Ancak Elif rakısı anason içermiyordu. “Düz Rakı”, İstanbul’lu Rumların tabiriyle “Düziko” idi.
Aynı yıllarda sakız aromlı rakılara da “Mastika” deniliyordu.
Rakıya Neden Aslan Sütü denmiştir?
•Rakının en güzel içildiği yerlerden biri ise İzmir’deki ‘Anastapoulos” kardeşlerin şimdiki Bornova Caddesi’nde bulunan meyhanesiydi.
•Eski rakı fıçılarının üzerinde ailenin amblemi olan bir aslan vardı.
• İzmir’liler o gün bu gündür rakıya “Aslan sütü” derler.
•İzmir meyhanelerinde; Taze balıklar, siyah ve sarı havyar, Gelibolu sardalyesi, Trilye zeytini, balık yumurtası, türlü peynirler ve meyveler rakı sofralarında meze edilirdi...
Yurtdışında Rakı
•Bulgaristan'da sert ve etkili meyve rakıları sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır. Mastika, Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir.
•Yunanistan'da ise yaş üzümden üretilen rakıya «uzo», denir.
•Sakız aromalı uzo'ya ise"mastik uzo"denir.
•Makedonya'da üzümden, anasonsuz, sarı ve beyaz rakıya «mastika» denir.
•Fransa, İspanya ve Portekiz'de bu içkinin genel adı «anis» veya «pastis»'tir.
İtalya'da rakıya, «sambuca» ve Slavcada ise «düziko»
Rakı Üretimi
•Üzüm(Kuru-yaş)
•Fermantasyon (mayalanma)
•1. damıtma, Suma (%80 etil alkol)
•Anason ilavesi( 2. damıtma)
•Baş-Göbek -Son ayrımı
•Şeker ilavesi
•Söndürme(45-50 ‘ derecesi)
•Havalandırma-Olgunlaştırma
•Dinlendirme (1 Ay)
•Şişeleme
•Etiketleme
Rakı Meze İle içilir!
Cevizli Patlıcan Salatası,
Çoban Salatası,
Fasulye Piyazı,
Yoğurtlu Semizotu Salatası,
Yoğurtlu Patlıcan Salatası,
Karışık Turşu,
Zeytinyağlı Lahana Sarması,
Bakla Fava,
Hibeş, Tarator,
Şaka Şuka ,
Haydari,
Mamzama,
Arnavut Ciğeri,
Humus,
Karnıbahar Pane,
Fırında Sarmısaklı, Domates,
İçli Patates Köftesi,
Kalamar
Peki Kaç Kadeh?
Birinci kadeh,vücuda yarar,
İkinci kadeh,makul karar.
Üçüncü kadeh,kafayı sarar,
Dördüncü kadeh,dimağı yorar...
Beşinci kadeh, keseye zarar,
Altıncı kadeh, hatır kırar,
Yedinci kadeh, bela arar.
Sekizinci kadeh, vurur kırar,
Dokuzuncu kadeh, hakim hesap sorar..
Bir kadehte sizin için,
Hepinize afiyet olsun
Dilerse sayın yöneticim bu yazıları silebilir ama olsun onunda canı sağolsun
Rakı Kelimesi Nereden Gelir?
•Rakı Ortadoğu kökenlidir ve 'araki' veya 'ariki' sözcüğünden geldiği söylenir.
•Osmanlıca 'da rakıya'arak' deniyordu.
•Rakı tutkunlarına ise 'arak-nuş' adı verilmiştir.
Osmanlı'da Rakı
•Osmanlı’da rakı yüzyıllardan beri içilmekteydi.
•17. Yüzyılda Evliya çelebi «Arakçı esnafı» ından bahseder.
•İkinci Abdülhamit’in Başmabeyincisi, Sarıcazade Ragıp Paşa, Tekirdağ yolu üzerinde «Umurca Rakı Fabrikası» nı kurmuştur.
• Ayrıca, o günlerde piyasada «Deniz Kızı», «Erdek» ve «Bozcada’da (Tenedos) Rakısı» varmış.
•“Alem” “Elif ve Ağa” rakıları, rakı tutkunlarının sevdiği rakılardı.
•Ancak Elif rakısı anason içermiyordu. “Düz Rakı”, İstanbul’lu Rumların tabiriyle “Düziko” idi.
Aynı yıllarda sakız aromlı rakılara da “Mastika” deniliyordu.
Rakıya Neden Aslan Sütü denmiştir?
•Rakının en güzel içildiği yerlerden biri ise İzmir’deki ‘Anastapoulos” kardeşlerin şimdiki Bornova Caddesi’nde bulunan meyhanesiydi.
•Eski rakı fıçılarının üzerinde ailenin amblemi olan bir aslan vardı.
• İzmir’liler o gün bu gündür rakıya “Aslan sütü” derler.
•İzmir meyhanelerinde; Taze balıklar, siyah ve sarı havyar, Gelibolu sardalyesi, Trilye zeytini, balık yumurtası, türlü peynirler ve meyveler rakı sofralarında meze edilirdi...
Yurtdışında Rakı
•Bulgaristan'da sert ve etkili meyve rakıları sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır. Mastika, Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir.
•Yunanistan'da ise yaş üzümden üretilen rakıya «uzo», denir.
•Sakız aromalı uzo'ya ise"mastik uzo"denir.
•Makedonya'da üzümden, anasonsuz, sarı ve beyaz rakıya «mastika» denir.
•Fransa, İspanya ve Portekiz'de bu içkinin genel adı «anis» veya «pastis»'tir.
İtalya'da rakıya, «sambuca» ve Slavcada ise «düziko»
Rakı Üretimi
•Üzüm(Kuru-yaş)
•Fermantasyon (mayalanma)
•1. damıtma, Suma (%80 etil alkol)
•Anason ilavesi( 2. damıtma)
•Baş-Göbek -Son ayrımı
•Şeker ilavesi
•Söndürme(45-50 ‘ derecesi)
•Havalandırma-Olgunlaştırma
•Dinlendirme (1 Ay)
•Şişeleme
•Etiketleme
Rakı Meze İle içilir!
Cevizli Patlıcan Salatası,
Çoban Salatası,
Fasulye Piyazı,
Yoğurtlu Semizotu Salatası,
Yoğurtlu Patlıcan Salatası,
Karışık Turşu,
Zeytinyağlı Lahana Sarması,
Bakla Fava,
Hibeş, Tarator,
Şaka Şuka ,
Haydari,
Mamzama,
Arnavut Ciğeri,
Humus,
Karnıbahar Pane,
Fırında Sarmısaklı, Domates,
İçli Patates Köftesi,
Kalamar
Peki Kaç Kadeh?
Birinci kadeh,vücuda yarar,
İkinci kadeh,makul karar.
Üçüncü kadeh,kafayı sarar,
Dördüncü kadeh,dimağı yorar...
Beşinci kadeh, keseye zarar,
Altıncı kadeh, hatır kırar,
Yedinci kadeh, bela arar.
Sekizinci kadeh, vurur kırar,
Dokuzuncu kadeh, hakim hesap sorar..
Bir kadehte sizin için,
Hepinize afiyet olsun