İçtiğiniz suların şişelerindeki mavi kapakları atmayın!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Mavi kapaklar tek tek toplanıyor, bambaşka bir amaç için kullanılıyor..

Hepimiz neredeyse her gün, büfelerden bakkallardan bir küçük pet şişe su alıyor ve suyu içtikten sonra şişesini de çöpe atıyoruz. Buraya kadar herşey normal. Ama o attığımız pet şişelerin mavi kapakları bizim için önemsiz bir detay olsa da o küçük kapaklar aslında birilerinin hayatını değiştirebilir.

Prof. Dr. Nurselen Toygar, uzun yıllardır Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcılğı görevini yürütüyor.

Nurselen Toygar geliştirdiği son projesinde de hem çevreye duyarlı olmayı hem de engelli vatandaşlara katkıda bulunmayı hedefliyor.

Nurselen Toygar her gün kullanıp attığımız pet şişelerin kapaklarını geri dönüşüme kazandırarak, ihtiyaç sahibi engellileri tekerlekli sandalye alınmasını sağlıyor.

Halkın katılımıyla onbinlerce pet şişe kapağı toplanıyor, bunlar geri dönüşüm şirketlerine veriliyor, şirketlerden para almak yerine tekerlekli sandalye alınıp, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Pet şişe yerine mavi kapağın seçilmesinin nedeni ise, katılımcılar için daha az yer tutması ve daha kolay toplanabilmesi..

Bu proje için öncelikle 2010 yılı başında İstanbul Ataşehir Belediyesi Engelliler derneği ile beraber yola çıkıldı. Nurselen Toygar’ın katkılarıyla Ege Üniversitesi projenin yüklenicisi oldu.

Çevre bakanlığından lisans almış geri dönüşüm şirketleriyle irtibata geçildi ve projeye dahil olmaları teklif edildi.

Prof. Dr. Nurselen Toygar önderliğindeki bu ekip ilk olarak geri dönüşüm firmalarıyla görüşmeye başladı. Görüşmelerden sonra Çevre Bakanlığı’nın lisanslı firmalarından biriyle sözleşme imzalayarak her 1 ton kapak için 4 tekerlekli sandalye için sözleşme imzalandı.

Bu sözleşmeden sonra Ege bölgesindeki engelli dernekleriyle ortaklaşa çalışmalar yapılarak hem araç temini hem de sandalye ihtiyacı konusunda mutabakata varıldı.

Kapakların toplanması konusunda birçok sorunla karşılaşan Nurselen Toygar projede daha hızlı yol almak için bir takım çalışmalar yaptı. Özel sektörde faaliyet gösteren firmalar ile protokoller imzalayarak Türkiye’nin farklı yerlerinde 400 kapak toplama noktası belirlendi.

Nurselen Toygar’ın önderliğinde 8 aydır devam eden “Tane Tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım” kampanyası sayesinde, 95 kurumun desteğiyle 25 ton kapak toplanarak, 80 engelliye tekerlekli sandalyeleri teslim edildi. Toygar, kampanyayı yaygınlaştırmak için 10.000 takipçisi olan bir Facebook sayfası kurmanın yanı sıra, kamu ve özel sektörle yakından çalışarak, kampanyanın diğer üniversiteler, okullar, özel ve resmi kurumlarda da uygulanmasına öncülük etti. Nurselen Toygar’ın çabalarıyla giderek yaygınlaşan kampanya, bugün Türkiye genelinde uygulanıyor.

Türkiye genelinde Migros, Şok ve Tansaş mağazaları İZMİR, MANİSA, KÜTAHYA, UŞAK, AFYON, AYDIN, DENİZLİ, ISPARTA, MUĞLA, ANTALYA, BURDUR, İÇEL, OSMANİYE, ADANA, ANTAKYA, GAZİANTEP, K.MARAŞ, URFA, ADIYAMAN, K.MARAŞ, MALATYA, ADIYAMAN il ve ilçelerinde bulunan tüm mağazaları ile bu toplama kampanyasına lojistik destek sağlıyorlar.

Ayrıca PTT KARGO ile tüm Türkiye'den E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNE 30 kg kadar tüm gönderiler 5 TL gibi çok cüzi bir rakama gönderilebiliyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst