İdrar Kaçırma - İnkontinans

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İdrar kaçırma yani tıbbi tabiri ile inkontinans günümüzde tahmin edeceğinizden çok daha yüksek bir oranla karşımıza çıkan rahatsızlıklardan bir tanesidir. İdrar problemi yaşayan insanların sayısı her geçen gün artmakta olup, kimi zaman o kadar çok problem yaratan bir rahatsızlık haline gelir ki, bir çok insanın günlük yaşantısını dahi engelleyecek tarzda sıkıntılar verebilmektedir. İdrar kaçırma problemi yaşayan hastaların büyük kısmı, gündelik yaşamda bu problemi toplum içinde yaşamamak için kendilerini olabildiğince sosyal ortamlardan uzak, kendi hallerinde yaşayabilecekleri bir hayata sürüklerler. İnkontinans probleminin 4 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar;

  • 1- Stres İnkontinans : Bu tipte temel problem, kişilerin gerçekleştirdiği faaliyetlerden ötürü ortaya çıkar. Gülmek, öksürmek ya da ağır bir nesneyi kaldırma işlemi sırasında idrar kaçırma durumudur. Pelvik kasları olarak tabir edilen kasların zayıflığından dolayı gerçekleşen durumda kasların zayıflamasına sebep olan şey ise doğum yapmış olmak ya da bu bölgeden cerrahi bir operasyon geçirmektir. Bu yüzden kadınlarda sıklıkla görülür.
  • 2 -Sıkışma İnkontinans: Ani şekilde tuvalete gitme hissi doğuran durumda istemsiz şekilde idrar kaçırması gerçekleşmektedir. Daha çok ileri yaşlarda ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda karşılaşılan inkontinans tipidir.
  • 3- Taşma İnkontinans: Mesanenin fazlasıyla dolu olması durumunda idrarın mesaneden taşarak istemsiz şekilde, az bir kısmı ya da tamamının boşalması durumudur. Erkeklerde daha çok görülen inkontinans tipidir. Prostat ya da tümör gibi rahatsızlıklarda ötürü gerçekleşebilir.
  • 4- Karma İnkontinans: Stres ve sıkışma tiplerinin aynı anda görülmesi durumudur.


İnkontinans biraz önce bahsettiğimiz türlerde görülür ve pek çok hastalığın habercisidir. Oldukça fazla sebepten dolayı meydana gelen inkontinans bazı durumlarda prostat, tümör, fazla doğum yapmış olmak ya da beyinde ortaya çıkan kanser vb hastalıklardan meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmesi ve kişiler detaylı bir tetkikten geçirilerek sebebinin bulunması oldukça önemlidir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma problemi erkeklere nazaran daha fazla görülen bir durumdur. Bunun sebebi ise kadınların doğum yapıyor olması ve menopoza giriyor olmalarıdır. Erkeklerden 3-4 kat daha fazla inkontinans teşhisi konulan kadın mevcuttur. Yaş ilerledikçe kadınlarda görülme oranı artmaktadır. Genç yaşlarda %15 ile %20, orta yaşlarda %20 ile %30, ileri yaşlarda ise %50 gibi bir oranda kadınlar arasında görülmektedir. Son derece ciddi bir oran olarak kabul edilen %50, dikkat edilmesi gereken bir istatistiktir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma problemi kadınlara kıyasla çok daha az görülen bir durumdur. Fakat bu, hiç görülmeyeceği anlamına gelmemektedir. Kadınlarda maksimum oran %50 iken erkeklerde ileri yaşta inkontinans görülme ihtimali %24 civarındadır. Bu durumun erkekler üzerindeki genel sebebi ise prostattır. İlerlemiş yaşlarda çoğu erkekte görülen prostatın bir sonucu olarak neredeyse her 6 erkekten birisinde ortaya çıkan bir problemdir.

Çocuklarda İdrar Kaçırma

Çocuklarda idrar kaçırma problemi yetişkinlere göre çok daha kabul edilebilir bir durumdur. Hemen hemen her çocuk belli bir yaşa gelene kadar altını ıslatır ve bu toplumumuzca da normal karşılanan, zamanla düzeleceğine inanılan bir olaydır. Çocuklarda idrar kaçırma durumu gece ve gündüz olarak ikiye ayrılmaktadır. Gece idrar kaçırma her çocukta görülen ve normal kabul edilen bir durumdur. Gündüz idrar kaçırma ise normal şartlarda olmaması gereken ve altında ciddi hastalıkların yatabildiği, dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken idrar kaçırma türüdür.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir ?

İdrar kaçırma problemi ile ilgili olarak kesin bir dille şu ya da bu sebepten dolayı gerçekleştiğini söylemek pek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. İdrar probleminin pek çok sebebi olabilmektedir.Bunlar arasında en sık görülen sebepler erkekler için prostat kadınlar için ise doğum ve menopozdur. Her iki durumda genital bölge ile ilgili olup, cinsel organların normal durumlarının dışına çıkmalarına neden olur. Bunların dışında tümör, cerrahi operasyon, idrar yolu enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu, mesane taşları, böbreklerin düzgün çalışmamasından başlayarak beyin tümörüne kadar uzayan bir listeden bahsetmek mümkündür.
İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir ?

İdrar kaçırma probleminin temelde 3 farklı tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemlerden ilki egzersiz yöntemidir. Bu yöntemde adından da anlaşılacağı gibi, gevşemiş ve zayıflamış olan pelvik kasları tekrardan uyarılmaya ve güçlendirilmeyi çalışılır. Hem erkek hem de kadın hastalarda uygulanabilen yöntemin hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Egzersiz yönteminin etkili olmadığı hastalarda ise ilaç tedavi uygulanır. Bu ilaçlar vasıtası ile problemin önüne geçilmeye çalışılır. Daha çok öksürük, hapşırma gibi durumlarda idrar kaçıran hastalar için kullanılır. İlaç devamlı olarak kullanılmak zorunda, kullanıldığı müddetçe etki eden bir yapıdadır. Yan etkileri olabilen ilaçlar bu yüzden problemler yaratabilir.

Son yöntem ise cerrahi operasyondur. Bahsettiğimiz yöntem bundan 15 sene öncesine kadar sıklıkla kullanılmakta olan bir yöntemdir ve amaç, aşağıya sarkmış olan mesaneyi yukarıya çekmektir. Operasyonun handikabı ise 2 sene sonra tekrardan aynı problemin görülmesine sebebiyet veriyor olmasıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst