İdrar yolu enfeksiyonlarında bitkisel çözümler

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İdrar yolu enfeksiyonu geçirmeyen insan hemen hemen hiç yoktur. Yaşamının bir evresinde şöyle yada böyle her insan idrar yolu enfeksiyon geçirmiştir. Anatomik yapı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanır. İdrar yaparken yanma, sızlama gibi belirtileri gösteren hastalıkta idrara çıkma adeta bir işkenceye dönüşür.

Normal şartlar altında idrarda bakteri, mantar yada virüs yoktur ve sadece su, tuz ve atık maddelerden oluşur. İdrar yolu enfeksiyonlarına genellikle E.Coli (Escherichia Coli) adı verilen bir bakteri neden olur. Bununla birlikte hatalığa cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar, cerrahi girişimler, sonda takılması (özellikle omurilik felçlilerde hastalığın sık görülme nedeni budur) v.b gibi nedenlerden enfeksiyon oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı idrar tahlili ve kültürü gibi yöntemlerle kolaylıkla yapılabilmektedir.

Tedavide mutlaka d.r un verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında ilaçlara destek amaçlı bitkisel ürünler kullanılması tedavi sürecini hızlandırdığı görülmüştür.
Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski fazla olan hastaların (örneğin omurilik felçliler) idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen sebze leri tüketmeleri enfeksiyon başlangıç aşamasında ise enfeksiyonu ilaç a gerek kalmadan enfeksiyonu alt ettiği yönünde kanıtlar vardır.

İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bazı kürler ve sebzeler:


Karnabahar, özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonların da bilinen en etkili sebzedir. Sık sık idrar yolları enfeksiyonu çeken bayanların sayısı erkeklere göre çok daha fazladır. Almanya’da medikal forumlarda karnabahar kürünü önerdiğimde, kronik idrar yolları enfeksiyonlarını yıllardır çeken bayanlardan aldığım Email’ler beni çok mutlu etmiştir. İlk belirttikleri şey antibiyotik tedavilerinin artık kendilerine yardımcı olamadığı ve tekrar tekrar idrar yolları enfeksiyonlarına yakalandıkları idi. Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kürünün nasıl kullanıla cağına dair uygulama şekli aşağıda verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kürü uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır. Çünkü, alınan ilave C-vitamini idrarı asidik yapacağından idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakterilerin yok edilmelerinde yardımcı ve destekleyici rol oynayacaktır. İdrarın asidik olması demek, idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmala rının (üremelerinin) önemli bir oranda yavaşlatılması, durdurulması veya engellen mesi anlamına gelir. C-vitamini, idrarı asidik yapıyormuş diyerek, aşırı miktarda kullanmayınız. Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kürü, özellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikâyeti olanlar için mükemmel bir önleyici çözüm getirebilmektedir.

Kür 1: Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı
250 – 300 gram karnabahar yaklaşık 750 gram kaynamakta olan suya ilave edilir. Ağzı kapalı olarak 5-6 dakika hafif ateşte haşlanır. Haşlanmış karnabaharın suyunun yarısı sabah, diğer yarısı da akşam (aç veya tok farketmez) içilir. Hergün taze olarak hazırlanır. Yedi gün müddetle devam edilir ve üç gün ara verilir. Üç gün aradan sonra tekrar yedi gün uygulanır ve tekrar üç gün ara verilir. Son olarak tekrar yedi gün uygulanır ve kür tamamlanmış olur. Karnabahar kürü toplam yirmibir günlük kürdür (üç günlük aralar hariç).
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz.
 

İskender Durgun

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2010
Mesajlar
599
Tepkime Puanı
0
Puanları
16
Yaş
57
CRANBERRY....

Ben 2 yıldır bu bitki ilacını kullanmaktayım. İdrar yolu enfeksiyona 2 yıldır yakalanmadım. Ama sizde aynı etkiyi yapacağı konusunda kesin birşey söyleyemem.Sizinle paylaşmak istedim. Türkiyede yetişmeyen bu bitki bitkisel ilaç olarak satılmaktadır. Ben internetten sipariş edip getirtiyorum;
http://www.gnc.com.tr/tr/products.asp?ID=7&CID=3&PID=61&title=Cranberry (Bataklik Kizilciği) - 90 kapsül#

Cranberry hakkında edindiğim bilgiler;

Turnayemişi, Kuzey Amerika'daki sulak alanlarda doğal olarak yetişen, toprak yüzeyinde yayılan örtücü bitki özelliğinde ve herdemyeşil olan bir üzümsü meyvedir. Turnayemişinin yaygın oluğu alanlarda kumlu topraklar ile bol miktarda taze su bulunmaktadır. Çürüntü ve su ile dolmuş çukur alanlardaki bataklık bölgeler turnayemişleri için ideal alanları oluştururlar. Barış ve arkadaşlık sembolü olan turnayemişinin yabani formları bataklık veya çamurlaşmış alanlarda, su kenarında veya yayla kesimlerindeki drenajı zayıf olan çayırlık alanlarda bulunabilir. Alman ve Hollandalı göçmenler Amerika Kıtasına yerleştikten sonra bu meyvenin çiçeklerini turna kuşunun gerdan, baş ve gagasına benzeterek craneberry (crane=turna) adını vermişlerdir. Zamanla Cranberry olarak kısaltılmıştır (Cary, 1891; Anon., 1997; Roper ve Vorsa, 1997; DeMoranville ve Caruso, 1998; Prouse ve Anderson, 1999; Anon., 2000; DeMoranville, 2000; DeMoranville vd., 2001; Trehane, 2004; Anon., 2007b). İkibinli yıllarda tarafımızdan Türkiye'ye getirilen bu üzümsü meyve "turnayemişi®" olarak Türkçeleştirilmiş ve Rize, Trabzon (kuru hasat) ile Samsun - Çarşamba ve Bafra ovalarındaki asitli topraklarda (sulu hasat) ön çalışmalar başlatılmıştır (Çelik ve Özgen, 2007). Asitli ve mükemmel kırmızı renkli meyveleri ile 40°-50° Kuzey enlem dereceleri arasındaki asitli ve sulak alanlarda yayılım gösteren turnayemişi Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. 1800'lü yıllarda kültüre alınmıştır. 2004 yılı verilerine göre Dünya turnayemişi üretimi 343 bin ton olup bunun %82'si Amerika'da, %14'ü Kanada'da, %2'si Lituanya'da üretilirken Belarus, Azerbaycan ve Ukrayna'nın üretimdeki payı %1'in altındadır. Turnayemişi ekili alanların toplamı ise 29565 ha olup dekara verim 1160 kg kadardır. Üretim maliyeti varil başına (45.359 kg) 45$ olup toptan fiyatı 3 $/kg'dır. Genelde meyve suyu olmak üzere yıllık turnayemişi tüketimi kişi başına 450-900 g. arasındadır. Günümüzde turnayemişi elma ve portakal gibi meyve suyu olarak tüketilen temel meyveler kategorisinde ele alınmaktadır (Patent ve Booth, 2000). Son yıllarda Polonya, Avusturya, Almanya, Rusya ve Türkiye'de deneme amaçlı olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
Turnayemişi tatil kültürü ile aile sağlığı ve güzellik için büyük önem taşımakta, "sağlığın rengi", "turnayemişi ile sağlıklı gülüşler" hatta "kanser savaşçısı" veya "kalp dostu" olarak tanımlanmaktadır. Amerika'da yıllardır taze, dondurulmuş, sos veya meyve suyu olarak kullanılmaktadır. C- vitamini içeriği yüksek olan turnayemişi kan şekerini düşürmekte, idrar sistemi enfeksiyonlarında anti bakteriyel etki göstermekte ve ağız-diş sağlığı için kullanılmaktadır (Elaine, 2003; Dawning, 2004). Antioksidan olarak bilinen fenolik maddelerce zengin olan turnayemişi bakterilere karşı vücudu korumakta hatta sindirim sistemi ülserine karşı yararlı olduğu ifade edilmektedir. Kalp dostu olan turnayemişi yaşlanmayı da geciktirici rol oynamaktadır. Temelde kanser, yaşlılık, ağız ve diş hastalıkları, kalp hastalıkları ve ülsere karşı koyan turnayemişi, tıbbi olarak antibakteriyel, diüretik, yatak ıslatmayı ve mesane kasılmasını engellemek, iştah kaybını önlemek, ishali gidermek, gut hastalığım engellemek, böbrek ve pelvik iltihaplarını önlemek, romatizmaya karşı koymak, askorbik asit eksikliğini gidermek, ilkbahar yorgunluklarını gidermek, ağız içi iltihapları iyileştirmek, mide ve oniki parmak bağırsak ülserlerine karşı koymak ve damar sertliğini engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Turnayemişinin Stapyhlococcus, Salmonella ve E. coli bakterilerinin insan vücudunda gelişmesine engel olduğu da saptanmıştır. Çekirdeklerinden elde edilen yağda bol miktarda omega-3 bulunmaktadır. Özellikle beyin hücrelerindeki zararı önleyen turnayemişi beyini sinirsel hasarlara karşı korumakta ve felç riskini azaltmaktadır (Anon., 2002; 2003; 2004; 2005; 2006a ve b; 2007a ve b; Xiao ve Shi, 2003). Üretilen turnayemişlerinin %90-95'i meyve suyu veya sos olarak değerlendirilirken temelde taze meyve (taze donmamış ve taze donmuş meyve), meyve suyu (saf turnayemişi suyu, karışık meyve suyu, konsantre meyve suyu), toz halinde, kurutularak (tatsız ve tatlandırılmış şekilde), dilimlenmiş olarak, sos veya marmelat şeklinde değerlendirilebilmektedir. Meyveli keklerde, yağlı çöreklerde, pastalarda ve ekmeklerde de kullanılmaktadır, elma, ahududu ve üzüm suyu; hububatlı turnayemişi, salata süsü, turnayemişi pastası, salsa, kuru turnayemişi (craisins), tatlı turnayemişi gibi. Turnayemişi suyuna biraz şeker ve şarap katılarak yapılan "yakut kırmızı fosfat" adlı turnayemişi konsantresi 1885 yılında ilk kez pazarlanmış ve çok Önlenmiştir. Bu su karbonat ilave edilip sulandırıldığında vitaminlerce zengin tazelik verici bir hal almaktadır. Antosiyanin içeriği oldukça yüksektir. Turnayemişi posasındaki çekirdekler mum ve yağ ekstrakte edilerek kozmetik sanayisinde ve merhem yapımında kullanılmaktadır. Ekmeklerde de kullanılabilen turnayemişi pastalarda da (mufin) değerlendirilebilmektedir. Yirminci yüzyılda turnayemişi popülaritesini dünya çapında hızla artırmaktadır. En çok kullanıldığı alan turnayemişi suyudur. Diğer alanlarda kullanılmaya başlanması ile üretiminin artacağı tahmin edilmektedir (Cary, 1891; Anon., 1997; Roper ve Vorsa, 1997; DeMoranville ve Caruso, 1998; Prouse ve Anderson, 1999; Anon., 2000; DeMoranville, 2000; DeMoranville vd., 2001; Trehane, 2004; Çelik ve Özgen, 2007).

resim1.jpg
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu idrarda bakteri oranının belirli sınırların üstünde olması demektir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınlarda idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olması sebebiyle bakterilerin daha kolay bir şekilde mesaneye girebilmesidir. Tedavi amacıyla antibiyotiklerin kullanılması özellikle dirençli bakterilerin gelişmesine neden olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yollarının enfeksiyonları sık idrar yapma, ağrılı idrar yapma, sıkışma hissi, karın alt kısmında ağrı olması ve bazen kanlı idrar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bitkisel idrar yolları dezenfektanları antibiyotikler ve sulfonamidler kadar güçlü değildir. Özellikle orta akım idrarında mikrop sayısı ml’de 1 milyonun üzerinde ise ya da hastanın ateşi varsa, bitkisel idrar yolları dezenfektanları tedavide yeterli olmaz.
İdrar Yolları İltihaplanması İçin Bitkisel Öneriler

Genel Prensip: Bitkisel drogların herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımı tıbbi onay olması halinde sözkonusu olmalıdır. Bitkisel ürünlerle sentetik ilaçların bir arada kullanımının bazen olumsuz etkileşimlere neden olabileceği gözardı edilmemelidir.

Cranberry

Latince ismi Vaccinium macrocarpon olan Cranberry’nin meyveleri idrar yolu enfeksiyonlarında kullanımıyla tanınıyor. Cranberry deki bileşenlerin mesaneyi çevreleyen epitel hücrelerin yüzeyine bakterilerin yapışmasını önlediği düşünülmektedir.

Cranberry ürünleri (Cranberry suyu, tablet) bu rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliktedir. İdrardaki asit miktarını artırarak bakterilerin mesanede ürmesini engelleyebilmekte ve de bu şekilde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardım etmektedir.

Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalara göre Cranberry meyve suyu kadınlarda daha etkin olmakta yaşlı kişilerde ise etkinliği düşmektedir.

Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken, diğer bileşeni olan meyve şekeriyle beraber bakterileri öldürücü etki gösterir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında devamlı olarak antibiyotik kullanılmasının bazı sakıncaları vardır. Antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişmesine sebep olmaktadır.

Bu yüzden öncelikli olarak Cranberry tercih edilmesi ve ağır seyreden durumlarda ise son çare olarak antibiyotik kullanılmasını öneren uzmanlar vardır.

Kranberi meyve suyu ve kapsül şeklinde kullanılmaktadır.

Uva Ursi

Ayı üzümü olarak da bilinen uva ursi bitkisi idrar sistemi enfeksiyonlarına karşı kullanılan bir bitkidir. Bu bitki alınmadan önce idrarın alkalik olması için sodyum bikarbonat alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayı üzümü yaprağı, alkali ortamda bakteri üremesini durdurucu olduğundan dolayı idrarı asitleştiren maddelerle beraber alınmaması gerekir.

Uyarı: Uva ursi kısa bir süre için kullanılabilecek bir bitkidir. Bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Fazla ve bilinçsiz kullanım karaciğer ve böbrekleri tahriş edebileceği için doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Hamileler, emzirenler ve de böbrek hastalıkları olanlar kullanmamalıdır.

Kızılcık

Kızılcıkta yeralan proantosiyadin, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurucu özelliktedir. Kızılcık şerbeti mesane bölgesinde direnç oluşturarak zararlı bakterilerin üremesini engeller. Eğer idrar enfeksiyonlarına sık yakalanıyorsanız, sık sık kızılcık suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Kızılcık, bakterilerin mesaneye tutunmasını güçleştiren bir madde içerdiği için yararlı olabilir.

Latin çiçeği otu

Latin çiçeği otu etkili ve de en geniş etki spektrumlu bakteri üremesini durdurucu özelliğe sahip bitkidir. 4-6 haftadan daha fazla kullanılmamalıdır. Böbrek hastalıkları, mide ve barsak ülseri olanlar kullanmamalıdır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu idrar yolları enfeksiyonlarında latin çiçeği otunun kullanımına onay vermiştir.

Altınbaşakotunun idrar yolları iltihabında temizleyici yıkayıcı olarak kullanımı önerilmektedir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanımı ödemi artırcağından dolayı bu tür rahatsızlığı bulunanların kullanmaması gerekir.)

Atkuyruğu otu idrar yolları iltihabında yararlı etkisi olan bitkidir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanılmamalıdır.)

Isırgan otu ve yaprağı da idrar yolu iltihabı tedavisi ‘nde kullanılan bir bitkidir. 2 kahve kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek günde birkaç defa birer bardak sıcak içilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst