İdrar yolu enfeksiyonu geçirmeyen insan hemen hemen hiç yoktur. Yaşamının bir evresinde şöyle yada böyle her insan idrar yolu enfeksiyon geçirmiştir. Anatomik yapı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanır. İdrar yaparken yanma, sızlama gibi belirtileri gösteren hastalıkta idrara çıkma adeta bir işkenceye dönüşür.
Normal şartlar altında idrarda bakteri, mantar yada virüs yoktur ve sadece su, tuz ve atık maddelerden oluşur. İdrar yolu enfeksiyonlarına genellikle E.Coli (Escherichia Coli) adı verilen bir bakteri neden olur. Bununla birlikte hatalığa cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar, cerrahi girişimler, sonda takılması (özellikle omurilik felçlilerde hastalığın sık görülme nedeni budur) v.b gibi nedenlerden enfeksiyon oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı idrar tahlili ve kültürü gibi yöntemlerle kolaylıkla yapılabilmektedir.
Tedavide mutlaka d.r un verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında ilaçlara destek amaçlı bitkisel ürünler kullanılması tedavi sürecini hızlandırdığı görülmüştür.
Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski fazla olan hastaların (örneğin omurilik felçliler) idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen sebze leri tüketmeleri enfeksiyon başlangıç aşamasında ise enfeksiyonu ilaç a gerek kalmadan enfeksiyonu alt ettiği yönünde kanıtlar vardır.
İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bazı kürler ve sebzeler:
Karnabahar, özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonların da bilinen en etkili sebzedir. Sık sık idrar yolları enfeksiyonu çeken bayanların sayısı erkeklere göre çok daha fazladır. Almanya’da medikal forumlarda karnabahar kürünü önerdiğimde, kronik idrar yolları enfeksiyonlarını yıllardır çeken bayanlardan aldığım Email’ler beni çok mutlu etmiştir. İlk belirttikleri şey antibiyotik tedavilerinin artık kendilerine yardımcı olamadığı ve tekrar tekrar idrar yolları enfeksiyonlarına yakalandıkları idi. Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kürünün nasıl kullanıla cağına dair uygulama şekli aşağıda verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kürü uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır. Çünkü, alınan ilave C-vitamini idrarı asidik yapacağından idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakterilerin yok edilmelerinde yardımcı ve destekleyici rol oynayacaktır. İdrarın asidik olması demek, idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmala rının (üremelerinin) önemli bir oranda yavaşlatılması, durdurulması veya engellen mesi anlamına gelir. C-vitamini, idrarı asidik yapıyormuş diyerek, aşırı miktarda kullanmayınız. Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kürü, özellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikâyeti olanlar için mükemmel bir önleyici çözüm getirebilmektedir.
Kür 1: Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı
250 – 300 gram karnabahar yaklaşık 750 gram kaynamakta olan suya ilave edilir. Ağzı kapalı olarak 5-6 dakika hafif ateşte haşlanır. Haşlanmış karnabaharın suyunun yarısı sabah, diğer yarısı da akşam (aç veya tok farketmez) içilir. Hergün taze olarak hazırlanır. Yedi gün müddetle devam edilir ve üç gün ara verilir. Üç gün aradan sonra tekrar yedi gün uygulanır ve tekrar üç gün ara verilir. Son olarak tekrar yedi gün uygulanır ve kür tamamlanmış olur. Karnabahar kürü toplam yirmibir günlük kürdür (üç günlük aralar hariç).
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz.
Normal şartlar altında idrarda bakteri, mantar yada virüs yoktur ve sadece su, tuz ve atık maddelerden oluşur. İdrar yolu enfeksiyonlarına genellikle E.Coli (Escherichia Coli) adı verilen bir bakteri neden olur. Bununla birlikte hatalığa cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar, cerrahi girişimler, sonda takılması (özellikle omurilik felçlilerde hastalığın sık görülme nedeni budur) v.b gibi nedenlerden enfeksiyon oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı idrar tahlili ve kültürü gibi yöntemlerle kolaylıkla yapılabilmektedir.
Tedavide mutlaka d.r un verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında ilaçlara destek amaçlı bitkisel ürünler kullanılması tedavi sürecini hızlandırdığı görülmüştür.
Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski fazla olan hastaların (örneğin omurilik felçliler) idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen sebze leri tüketmeleri enfeksiyon başlangıç aşamasında ise enfeksiyonu ilaç a gerek kalmadan enfeksiyonu alt ettiği yönünde kanıtlar vardır.
İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bazı kürler ve sebzeler:
Karnabahar, özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonların da bilinen en etkili sebzedir. Sık sık idrar yolları enfeksiyonu çeken bayanların sayısı erkeklere göre çok daha fazladır. Almanya’da medikal forumlarda karnabahar kürünü önerdiğimde, kronik idrar yolları enfeksiyonlarını yıllardır çeken bayanlardan aldığım Email’ler beni çok mutlu etmiştir. İlk belirttikleri şey antibiyotik tedavilerinin artık kendilerine yardımcı olamadığı ve tekrar tekrar idrar yolları enfeksiyonlarına yakalandıkları idi. Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kürünün nasıl kullanıla cağına dair uygulama şekli aşağıda verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kürü uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır. Çünkü, alınan ilave C-vitamini idrarı asidik yapacağından idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakterilerin yok edilmelerinde yardımcı ve destekleyici rol oynayacaktır. İdrarın asidik olması demek, idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmala rının (üremelerinin) önemli bir oranda yavaşlatılması, durdurulması veya engellen mesi anlamına gelir. C-vitamini, idrarı asidik yapıyormuş diyerek, aşırı miktarda kullanmayınız. Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kürü, özellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikâyeti olanlar için mükemmel bir önleyici çözüm getirebilmektedir.
Kür 1: Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı
250 – 300 gram karnabahar yaklaşık 750 gram kaynamakta olan suya ilave edilir. Ağzı kapalı olarak 5-6 dakika hafif ateşte haşlanır. Haşlanmış karnabaharın suyunun yarısı sabah, diğer yarısı da akşam (aç veya tok farketmez) içilir. Hergün taze olarak hazırlanır. Yedi gün müddetle devam edilir ve üç gün ara verilir. Üç gün aradan sonra tekrar yedi gün uygulanır ve tekrar üç gün ara verilir. Son olarak tekrar yedi gün uygulanır ve kür tamamlanmış olur. Karnabahar kürü toplam yirmibir günlük kürdür (üç günlük aralar hariç).
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz.