İdrar Yolu Hastalıkları ve Sebeb Olduğu Sorunlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Böbrek taşları ve böbrek sancıları antikçağdan beri bilinen hastalıklardır. Üroloji cerrahinin ilk uygulama alanlarından biridir. İdrar yolları ve böbrek sorunlarını inceleyen anabilim dalıdır.

Enfeksiyonlar ve asalaklar idrar organ ve sisteminin parankima yani( temel doku) ve boşaltım boşluklarına ulaşabilir ve hastalıklara neden olabilir. Bu durumda uygun bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyonlar mesaneyi, böbrekleri, prostat ve erbezlerini (cinsiyet bezi )etkileyebilir. Bu nedenle verem böbreklerde ve idrar yollarında zaman, zaman görülebilir. Bilharziyoz bir asalak astalığıdır bu asalağın yumurtaları mesane çeperine yerleşerek delebilir ve kanamalı ciddi idrar yolu enfeksiyonlarına sebeb olabilir.

Mesanenin büzgen kasının bozulmasına neden olan nörolojik hastalıklar'da idrar yollarında çeşitli enfeksiyonlara sebeb olabilir.

Böbrek taşlarının oluşumu sık rastlanan bir hastalıktır. Taşlar bir kum taneciği büyüklüğünde olabileceği gibi bütün böbrek boşluklarını doldurabilecek büyüklükdede olabilir.

Metebolizma hastalıkları mesanede kalsiyum, oksalat ve ürot taşları yapar. Teşhis taşın radyografide saptanması sayesinde konur. Taşlar kımıldayıp yer değişir ve bu değişimler böbrek koliklerine neden olur. Taş idrar yapma sırasında atılabilir,ama üretrayı yani(sidik borusu, idrar yolu) tıkayarak böbrek boşluklarının genişlemesine'de yol açabilir. Ozaman tıkayın taşın mutlaka çıkarılması gerekir. Taşlar büyükse ve havuzcukta bulunuyorsa ültrason dalgalarıyla parçalanması ve idrar yoluyla atılmasına imkan sağlanmalıdır.

Prostat adenomu prostatın iyice büyümesidir 60 yaşından sonra sık görülür. hem ameliyat yöntemi ile hemde endoskopi altında inceltilerek tedavi edilir.

İdrar yolu kanserleri erişkinlerde sık görülür. Böbrek kanseri cerrahi müdahale ve radyoterapiden sonra küçük çocuklarda zararsız hale gelebilirken, erişkinlerde yanlış beslenme ve sigara etkisiyle daha sıkıntı verici durumda olabilir.

Boşaltım sistemindeki nadir de olsa şekil bozuklukları vardır . Böbreklerde de bunu görebiliriz mesela tek böbrek doğanlar, fazladan veya bölünmüş böbrek doğanlar. birleşik böbrek yani( at nalı) nisbeten iyicil şekil bozukluklarınıda görebiliriz.

İki taraflı çok kistli böbrek hastalığı ilerleyici bir böbrek yetersizliği nedenidir.Üreterler yani ( idrarı böbrekten idrar kesesine taşıyan organımız) çift veya çatallı olabilir . bu işlev bozukluğu hidronefroza (işlev bozukluğu) yol açabilir. Ayrıca alınacak darbeler böbreklerin parçalanmasına ve damarların tıkanmasınada sebeb olabilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst