İlaç kullanmayı reddeden şizofren hastası için ne yapılabilir?

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Arkadaşlar çok yakın bir arkadaşım (ta çocukluktan arkadaşım) yaklaşık 15 yıldır şizofreni teşhisiyle tedavi görmekte. Bu 15 yıllık süreçte toplamda 5-6 defa hastalık yoğun şekilde nüksetti ve 3-5 aylık hastanede tedavi gördü. Hastalığın nüksetme nedeni ilaç kullanmayı red etmesi. Konuya ilişkin bire bir tecrübesi olan arkadaşlardan ilaç almayı red eden şizofreni hastası için ne yapılırın cevabını arıyorum. Hasta dr gözetiminde ve dr’un söyledikleri yapılmaya çalışıyor. Ancak ben kişisel tecrübeleri daha çok önemsiyorum. Bu yüzdende bu konuyu açtım.

Benim şizofreni hastalığına ilişkin kişisel gözlemim şudur:


Şizofrenide dr’un verdiği ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında, şizofreni hastanın yaşam standartlarını çok düşürmeden pasif durumda seyreden bir hastalıktır. Hasta zaman zaman içsel dünyasında gelgitler yaşasa da ilaç kullanımın düzenli olması hastanın hastalığının yeniden nüksetmesini yüksek düzeyde baskılıyor. Hatta dışardan bakıldığında “bu kişi hasta demek” neredeyse imkansız gibi bir şey.

Fakat burada en önemli şey hastanın hastalığının farkında olması ve tedaviyi red etmemesi. Tabiki içinde yaşadığı çevrenin özellikle ailesinin desteği çok önemli. İlaç kullanmayı red eden bizim hastamıza bir süre yemeklerine ilaç katma yöntemiyle tedavi sürdürülmeye devam edildi ama buda sürdürülebilir bir durum değil. Bizler arkadaşları olarak telkin yoluyla sürekli ilaçlarını kullanması gerektiğini söylesekte pek işe yaramıyor. Bu hastalığın atağa kalktığı belli dönemler var. Sanırım o dönemlerden birini geçiriyor arkadaşım. Sizin bir öneriniz varmı konuya ilişkin?
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,053
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
SElamlar Halil,
İyi bir doktorun yazacağı etkili (ama yan etkisi az/olmayan) bir ilaçla ve bir iş bir meşgale ile durum toparlanabilir(bir ihtimal).
İlaç tedavisinin oturtulması zaman alabilir(belki bir kaç hafta belki bir kaç ay) ama ilacın/ilaçların kesilmemesi ve belli aralıklarla doktor kontrolü gerekir.
Tedavide kullanılacak ilaç için EEG ve/veya kan testi vb. uygulamalar için hastanede yatış gerekebilir. İlaç başlandıktan sonra hastanın gözlemlenmesi ve durumuyla ilgili kendisiyle konuşulması(şikayeti var mı?/ nasıl hissediyor vb.) doğru ilacı/ilaçları ve dozlarını ayarlamak için önem arz eder.
Tüm bunlara rağmen netice alınamayan/ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalar da vardır.
Ama şizofreninin en iyi tedavisi hastanın toplumun içinde olmasıyla sağlanır.
Geçmiş olsun,
Saygılar..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Önerilerin için teşekkürler unuttum. Tespitlerin çok doğru. Örnekse bizim hastamız yaz aylarında kendine ufak tefek işler buluyor ve birşeylerle uğraşınca gayet iyi durumda. Ama kışın hiç bir iş yaptığı yok. Toplum içine malasef karışamıyor. En azından son 1 yıldır toplumdan kaçıyor. Sadece çok çok güvendiği 2-3 arkadaşı ile konuşup görüşüyor. Son çare hastanede yatarak tedavi ama ne kendisi nede bizim gönlümüz hastanede yatmasına taraftar değil. Tabiki buna dr karar verecek ama bizler dostları olarak bu zorlu süreci hastanede yatma seviyesine gelmeden atlatmasını istiyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Halil Yılmaz,

Hastalıkların hemen her türünde ama özellikle psikiyatrik hastaların üzerinde gücü kanıtlanmış en etkili ilaç SEVGİdir biliyor musun? Şizofreni hastasını çok yakından tanıyorum ve özellikle kimsesiz çocuk görünümüne büründüklerinde onlara uzatacağın şefkatle harmanlanmış sıcak bir elin üzerlerindeki olağanüstü etkisini hemen farkedersin zaten. Ne olursa olsun ona ilgi göstermekte tutarlı olmalısın! Ne az ilgi (ilgisizlik sayacağı için) nede aşırı ilgi ( onu bunaltacağı için) gösterisinde bulunmak hastaya bir fayda sağlamayacaktır.

Aslında bizler kendi engelliliğimizden daha çok çevremizde bulunan yakınlarımızın engellenişlerine çözüm arayışı içinde olduğumuzda kendi engellerimizi bile aştığımızın farkına varamıyoruz çoğu zaman yada ben genelde kendi ağrılarımı , kendi acılarımı unutuyorum bir başka arkadaşımla ilgilenirken yani ilgi sevgi ile bezendiğinde iki taraf içinde ilaçlardan çok daha fazla iyileştirici olabiliyor.

Yine lafı çok uzattım pardon toparlıyorum :) son sözüm şu ki sevimsiz olan ilaçlarını bile düzenli olarak alabilmesini sağlayabilirsin yeter ki bunu gerçekten istersen...
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,053
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
İnan çok karmaşık bir rahatsızlık şizofreni.
Durum Her hastada farklı farklı seyredebiliyor. Aslında hasta durumu kabul edip bir ilaçla düzelebilecekken, ilacın kesilmesi uyuşturucu alkol kullanımı vb. durumu tekrar en başa götürüyor.
Kendi ilacımın prospektüsünü anlayabilmek için küçük bir tıp terimleri sözlüğü aldım. Sonuç: Akşam yemeğinde karbonhidrat ağırlıklı bir yemek yemekle, yağlı bir yemek yemek farklı sonuçlar oluşturabiliyor. Yağlı yemek ilacın etkisini artırıyormuş.
Alkol alınmaması gerekiyor ve tabii uyuşturucu kullanmamak ve elden gelirse sigara içmemek veya az içmek lazım.
 

DORLION

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2014
Mesajlar
81
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Şizofren uzun soluklu bır hastalık . Ailede etken ilaç kullanımında hapını yut ilacını içtinmi sorusu belli bir süre sonra baskıya dönüyor .. Hasta tepki veriyor bıkkınlık yapıyor . Normal insanlar gıbı tepkı verdiğinde ilacını içmedin mi sorusu ıyıce çileden çıkartıyor . Toplumda da yanlış yönlendirmede var . Bu haplar seni zehirliyor - içmesen daha iyi durumdasın - şimdi ben kafa doktoruna gitsem senden fazla rapor verir ..v.b. çeşit çeşit cahil cühela kelimeler sarf ediyorlar . Bırakmak istemesinin bir sebebi de kendini iyi hissettiğinden olabilir . Şimdi ilaç bırakırsa iyilik halinin en çok 2 yıl devam edeceğini kalıcı hasarla bu hastalığın geri geleceğini sık sık hastane yatışının olacağını açıkça söylemek gerekir ..
 

oguz442361

Üye
Üye
Katılım
Nis 17, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Aylık iğneler var xeplion veya risperdal onu kullanabilir ilaç içmesine gerek kalmaz
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam,

Arkadaşlar ilaç tavsiye etmek, önermek bizlerin değil hekimlerin görevidir ve hastalığın türü ne olursa olsun sağlıkçılar dışında kimse kimseye ilaç tedavisi önermesin. Bu işin uzmanı var, doktoru var, merkezi var. Diş ağrısı için bile olsa kimseye ağrı kesici tavsiyesinde bulunmayın lütfen.

Yanlış ilaç kullanımına bağlı istenmeyen sonuçlar doğabilir ve bu sebeple sizler deyim yerindeyse kaş yapayım derken göz çıkarmış olursunuz.

Aylık iğneler var doğru ama onların uygulanmasına karar verecek olan hastanın tedavisini üstlenen ve düzenleyen doktoru olmalıdır.

Hayatta bazı şeyler vardır ki işi uzmanına bırakmanız en doğrusudur.

Sağlıcakla kalın,
 

Edizabi34

Üye
Üye
Katılım
Şub 1, 2018
Mesajlar
176
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Benim annem kronik şizofren 30 yıldırıcı zor zamanlar geçirdik ilaç içme meselesinde ama ona asla buvilac yada ilacını içtim mi şeklinde asla rencide etmedim. Her hastalıkta olduğu gibi şizofreni hastalarının ihtiyacı bol sevgi ilgi vede sabır. Bol sevgi gösteri nde bulunun yakiniza onun iyiliği icinn ilacini icmesini söyleyin ama söylerken rencide etmeyin
 
Tekerlekli Sandalye
Üst