İlaçta katkı payı oranlarında değişiklik yapıldı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Katkı payında indirim

İlaçtaki katılım payında taban oran yüzde 10'dan yüzde 1'e çekildi. Komisyonda kabul edilen bir önergeyle ilaçtan alınan yüzde 10-20 katkı payı, yüzde 1-20 olarak değiştirildi.

Emekliler için yüzde 10, çalışanlar için de yüzde 20 olan katkı payı, emekliler için yüzde 1'e düşürüldü. Bu uygulamadan yataklı tedavi gören hastaların muaf olduğu hükme bağlandı.


IHA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Raporlu ilaçtan da katılım payı alınacak

Aile hekimleri reçetelerinden katkı payı alınmasının ardından şimdi de raporlu ilaçlardan katkı payı alınması gündemde.

Kalp, tansiyon, kolestrol, şeker gibi kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlardan da yüzde 3 ila 5 oranında katılım payı alınabilecek. Böylece aylık 100 liralık ilaç kullanımı gerektiren bir kronik hastalığı olan vatandaş, 5 lira katkı payı ödemek zorunda kalabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hem ilaç giderlerini azaltmak hem de ‘ilaç israfının’ önüne geçmek üzere yeni önlemler üzerinde duruyor. Önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ‘İntibak Yasa Tasarısına’ eklenen bir madde ile raporlu ilaçlardan da ‘katılım payı’ alınmasının önünü açılıyor. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tasarının kabul edilmesi halinde SGK, tansiyon, kalp, şeker, astım, diyaliz gibi kronik hastalık raporu olanlardan da ilaç katılım payı alma yetkisine haiz olacak.

HANGİ MADDE DEĞİŞİYOR?

Tasarıya eklenen madde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ‘katılım payı alınmasını’ düzenleyen 68. Maddesinde değişiklik öngörüyor. “….sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançlarının, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak % 10 ilâ % 20 oranları arasında olmak üzere Kurumca belirlenir” hükmünde yer alan yüzde 10'luk alt sınırın yüzde 1 olarak değiştirilmesi öneriliyor.

MUAF LİSTESİ YENİLENECEK

Ekonomi bürokratları, akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek ve israfın önüne geçmek üzere; katılım payı alınmayacak ilaç listesinde değişiklik yapılabileceğini belirttiler. Katılım payından muaf tutulan ilaç listesinin çok geniş olduğuna dikkat çeken bürokratlar, “Eğer yasal değişiklik yapılırsa, zaman içinde katılım payından muaf olan ve olmayan ilaçlar listesi gözden geçirilecek. Buna göre bazı ilaçlarda katılım payı yüzde 3 ila 5'e çıkarken; bazılarında indirime gidilebilecek ya da katılım payından muaf hale gelebilecek” dediler. Bürokratlar, hangi ilaçlardan hangi oranda katılım payı alınacağı ya da hangi ilaçların muafiyet listesine gireceğinin ise Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ile SGK'den temsilcilerin yer alacağı ortak bir çalışmayla belirleneceğini vurguladılar.

10 MİLYARLIK İLAÇTAN HİÇ KATKI ALINMIYOR

Türkiye'de sigorta kapsamında olan vatandaşlar, ilaç kullanımında 3 gruba ayrılıyor. Çalışanlar, ilaç katılım payı olarak yüzde 20; emekliler yüzde 10 katkı payı öderken; her iki grupta yer almasına karşın raporlu ilaç kullananlardan ilaç katılım payı alınmıyor. Yani raporlu hastaların kullandığı ilaçların tamamını SGK karşılıyor. 16 milyarlık ilaç faturasının yüzde 70'ini ise raporlu ilaçlar oluşturuyor. Dolayısıyla yaklaşık 10 milyarlık ilaç faturasının tamamını SGK üstleniyor. Bürokratlar, bu yapının 'sürdürülebiler' olmadığını belirterek, her geçen yıl artan ilaç faturasını karşılanabilmesi için 'hasta farkındalığının' ve 'katılımının' şart olduğunu vurguluyorlar.

Ancak alınan ilacın yüzde 100'ünün devlet tarafından üstlenilmesinin hasta farkındalığını önlediğine dikkat çekiyorlar. Hastaların, bedava aldıkları ilacı, evinin bir köşesine attığını, zamamında ve önerilen miktarda kullanmadığını söylüyorlar. Kolestrol ilaçlarının tamamının diet ve egzersizle birlikte önerildiğini belirten bürokratlar, "Kolestrol ilacı kullanan bir hasta, yaşam şeklini değiştirip, diyetine dikkat ediyor ve spor yapıyorsa ilaç bir işe yarar. Sadece ilaç kullanıyorsa tedavisi eksik kalıyor, demektir. İşte biz bu tür ilaçlardan yüzde 3-5 katılım payı alınarak, hasta farkındalığı da sağlansın istiyoruz. Tüm dünya hastanın riske ortak olmasını istiyor ki; hasta tedaviye yardımcı olsun" diyorlar.

AYLIK MALİYET EN FAZLA 5 LİRA

Kalp, tansiyon, şeker, diabet gibi hastalıklarda aylık ilaç faturasının en fazla 100 TL olduğunu belirten bir bürokrat, genelde ödenen faturanın ise 35-40 TL civarında olduğunu söyledi. Bu durumda yüzde 3 ila 5 katılım payı alınmasının, hastanın aylık 2 ila 5 lira ödemesi anlamına geleceğini ifade etti.

KİMLER MUAF KALACAK?

Bürokratlar, katılım payının tüm raporlu hastalardan alınması önerisinde bulunmadıklarını; kişinin müdahil olamayacağı ve tedavi maliyeti yüksek metabolik hastalıklar, kanser ve kalıtsal hastalıklarda muafiyet devam etmesinden yana olduklarını belirttiler. Ayrıca fiyatı düşük olduğu için piyasada bulunmayan bazi diüritik ilaçlar ile şeker hastalarının kullanması gereken ilaçların fiyatının yükseltilerek, tamamının SGK tarafından üstlenilmesini önereceklerini söylediler.

AİLE HEKİMLERİ REÇETESİNDEN 3+1 TL

Ocak ayında yürürlüğe giren yasa değişikliği ile devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinin yazdığı reçetelerden alınan 3 TL’lik katkı payı, aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de alınmaya başlanmıştı. Ayrıca tüm reçetelerde 3 kalemi geçen her bir ilaç için ilave 1 TL alınması hükme bağlanmıştı.

BÜTÇE 1.1 MİLYAR AŞILDI

İlaçta uygulanan global bütçedeki 1.1 milyar liralık aşımı karşılamak için Kasım ayında 6 bin 700 ilacın fiyatı yüzde 7.5 oranında indirilmişti. Ancak sektörün bu indirime karşı çıkması üzerine yaklaşık 350 ilaçta indirim oranı geri alındı.

2011 yılının 10 ayında yazılan toplam reçete sayısı, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 13.4 oranında artarak, 221.4 milyondan 251 milyon adete ulaştı. 10 aylık dönemde ilaç harcamaları ise yüzde 5.3 artarak 11.6 milyar TL oldu.

TEDAVİ GİDERİ YÜZDE 18 ARTTI

2010 yılında kamu, özel ve üniversite hastanelerine giden sayısı 278 milyon iken; tedavi giderleri için 18.5 milyar lira harcandı. Ayaktan muayene olan kişi sayısı 262 milyon iken, bunların tedavi gideri 9 milyar TL oldu.

Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tansiyon, kalp, şekeri olana katkı payı sürprizi

İntibak Yasası’na yapılan bir ilave ile kurul raporlu hastaların ilaçlarına da katkı payı getiriliyor.

Tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalığı olanlar bundan sonra ilaç fiyatının yüzde 1-5’i arasında katkı payı ödeyecek.

Vatandaşların ilaca ödediği katkı payı sisteminde yeni değişiklikler geliyor. Raporlu olduğu için katkı payı alınmayan tansiyon, şeker, kalp, astım ve kanser ilaçlarından yüzde 1-5 oranında katkı alınması gündemde.

Meclis’te görüşülen emeklilere yönelik intibak yasa tasarısına eklenen bir maddeyle ilaçtaki katkı payındaalt sınır yüzde10’danyüzde 1’e çekildi.

Düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, katkı payından muaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1 ila yüzde 5 oranında katkı payı alınmasının önü açılacak.

ÜÇ TİP KATKI PAYI VAR

İntibak Yasası’na eklenen önerge Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan ve SGK’lılardan yüzde 10 ile yüzde 20 oranında katılım payı alınmasını hükme bağlayan 68’incimaddeyi değiştiriyor.

Önerge, yüzde 10’luk alt sınırı yüzde 1’e çektiği için, düzenleme “katkı payı düşecek” şeklinde yorumlandı. Ancak hedefin katkı payını düşürmek değil, kapsamını genişletmek olduğu ifade edildi.Düzenlemenin gerekçesini anlatan yetkililer, amaçlarının katkı payındaki bazı eksiklikleri ve sorunları düzeltmek olduğunu belirttiler.

SGK, bu maddeye göre kişilerin gelir ve aylıklarına, sağlık hizmetlerinin hayati önem derecesine göre ilaçtaki katkı payını belirliyor.Halen çalışanlar yüzde 20, emekliler ise yüzde 10 oranında ilaç katkı payı ödüyor.

Buna karşılık ‘hayati önemehaiz hastalıklar listesi’nde yer alan kanser, AİDS, tüberküloz, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklar rapora bağlanıyor, dolayısıyla ilaç katkı payı alınmıyor.

Kanser ilaçlarına şimdilik düşünülmüyor

Edinilen bilgilere göre, değişikliğin ardından katkıdanmuaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 aralığında katkı alınabilecek.

Yetkililer, hangi ilaçların bu yeni gruba gireceği konusunda henüz net bir karar oluşmadığını, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı birimleri arasında yapılacak teknik görüşmeler sonucunda yeni listelerin belirleneceğini söylediler.

Yetkililer, tüm raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 oranında katkı payı alınması gibi bir hedeflerinin olmadığını, katkı alınacak ilaçların vatandaşı ön planda tutan seçici bir anlayışla belirleneceğini belirttiler. Yetkililer, tedavimaliyeti yüksek kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara katkı payı düşünülmediğini belirtmekle birlikte, son kararın henüz verilmediğini ifade ettiler.

Anadolu Ajansı
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
peki 2022 maaşı alıpta gss den yararlanan engellilerde mi bu şekilde olacak yani ödeme nasıl olacak
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Henüz 2022 maaşı alanlarla alakalı bir açıklama yok şuana kadar verilen bilgilerde henüz netliğe kavuşmadı karar aşamasındalar. Hakkımızda hayırlısı olsun
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yaparak vatandaşlara reçete başına yeni ücretler getirdi.

Hastane hastane gezenlere kötü haber

8 Mart tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeye göre; vatandaşlardan daha önce ücret alınmayan aile hekimlerinden bundan sonra 3 TL muayene katkı payı alınacak. Ayrıca reçetenin nereden yazıldığına bakılmaksızın 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her ilaç için 1 TL ilave ücret tahsil edilecek.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Artık ücretsiz, parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devri kapanmış, paran kadar sağlık ve ilaç hizmeti devri başlamıştır." dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaşların sağlığını ilgilendiren konularda sadece Resmi Gazete kanalıyla değişiklikleri duyurmasına tepki gösteren Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz. 8 Mart'tan itibaren aile hekimliklerinden yazdıracağınız reçetelerden SGK 3 lira istemektedir. Yani aile hekimlerinde reçete yazdırmak ücretli hale gelmiştir. Durum 3 lira ile de sınırlı değildir. Eğer reçetenizde üçten fazla ilaç yazdırdıysanız, bu 5 TL ile 12 TL muayene katkı payı verdiğiniz devlet veya özel hastanelerde yazdırdığınız reçetelerinizde dahil, yazdırılan 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her kutu ilaç için de ek olarak 1 TL daha reçete katkı payı ödemek zorundasınız."

10 GÜN İÇİNDE BAŞKA DOKTORA MUAYENE OLMANIN BEDELİ 5 TL

Yine getirilen düzenlemeyle 10 gün içinde aynı branşta, farklı hastaneye gidip muayene olanların ilave olarak 5 lira daha ödeyeceklerini kaydeden Saydan, "Yeni uygulama ile alınacak bu ilave ücretler, çalışanlar tarafından ceplerinden ödenecek. Emekli vatandaşlarımızın ise maaşlarından kesilecektir. Zaten 3 liralık ilaç için 5 lira ödemek zorunda kalan, onu da öderken sıkıntı çeken asgari geçim standardının altında olan vatandaşlarımız, 8 Mart gününden itibaren nasıl ilaç alacak?" diye sordu.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kanser, şeker, tansiyon hastaları katkı payı ödeyecek

Sağlıkta yeni dönem başladı: Aile hekimi paralı oldu. Daha önce ilaçlarını parasız alan kanser, şeker ve tansiyon hastaları artık katkı payı ödeyecek. Yazdırılan ilaç başına 1 TL ilave para alınacak. Hastane hastane dolaşanlara da ceza var

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Milyonlarca sigortalının ilaç ve muayene alımıyla ilgili yeni esaslar belirlendi. Yeni tebliğe göre muayene ve ilaç katkı payları bir önceki döneme göre düşerken, aile hekimleri ücretli oldu. 10 gün içinde aynı branşta, farklı hastaneye gidip muayene olanlardan 5 lira ek ücret alınmasını öngören tebliğ uyarınca, yazdırılan ilaç başına da en az 1 TL ilave para alınacak.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ise ilaçta katkı payı indiriminin, kanser ilacı gibi pahalı ilaçların bedelsiz teminini tehlikeye attığını savunarak, “Kanser, şeker, tansiyon ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların öngörülen bu katkı payını ödeyecek olmaları biz eczacıları şimdiden endişelendirmiştir” uyarısında bulundu.

Aile hekimine 3 lira

Dün yürürlüğe giren tebliğ uyarınca, muayene katkı payı, 2. ve 3. basamak (devlet hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri, özel dal hastaneleri, üniversite hastaneleri) sağlık hizmeti veren sunucularda 8 liradan 5 liraya, özel hastanelerde 15 liradan 12 liraya düştü. Daha önce ücret alınmayan aile hekimlerinden ise bundan sonra reçete başına 3 TL muayene katkı payı alınacağı bildirildi.

Hastane gezmeye ceza

Yürürlüğe giren düzenlemeyle, kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere, 10 gün içinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda katkı payı tutarları 5 TL zamlı alınacak.

İlaca kutu başına ek para

Tebliğe göre, üç kalem ilaca kadar reçete başına 3 TL, ilave her kalem ilaç için de 1 TL alınacak. Belirlenen fiyatlar da yeniden değerleme oranına göre her yıl artırılabilecek.

Katkı payında taban düştü

İlaç katkı paylarından alınan katkı payı ise önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan düzenlemeyle aşağıya çekildi. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçların gereksiz kullanımının önüne geçmek için yüzde 10 ile 20 arasında uygulanan katkı payı, yüzde 1 ile 20 arasına çekildi. Yapılan düzenleme ile ayakta tedavide verilen ilaçlardaki katkı payı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın onayı ile yüzde 1, 2 veya 3 gibi oranlara düşürülebilecek.

TEB: Kronik hastalar cebinden para verecek

İlaçta katkı payının yüzde 1’e indirilmesi hakkındaki düzenlemenin kronik hastalıklarda ilaç katkı payı alınmasının önünü açacağını belirten Türk Eczacılar Birliği, şu açıklamayı yaptı:

“Sürekli ilaç kullanması gereken kronik hastalık sahibi raporlu hastalar maddi olarak çok yüksek meblağlara denk düşen ilaçlarının belirli bir kısmını ceplerinden ödeyemek almak zorunda kalacak. Asgari ücretle geçinmek durumunda olan kanser, şeker, tansiyon ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların bu katkı payını ödeyecek olmaları eczacıları endişelendiriyor. Hastaların yaşamlarını sürdürebilmeleri bu ilaçları temin edebilmelerine bağlıdır” uyarısında bulundu. TEB, kronik hastaların ilaçlarının devlet tarafından karşılanacağına ilişkin düzenlemenin teminat altına alınmasını istedi. TEB, karar verici makamın Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini belirtti.

Milliyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her bir kutu ilaç için 1 lira ödenecek!

Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç katılım payına ek olarak 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 lira, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 lira reçete katılım payı alınmaya başlandığını belirtti.

Her bir kutu ilaç için 1 lira ödenecek!

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminin uygulama geçirildiği tarihten bu yana sağlık hizmetlerinden yararlananların yaptığı ödemelerde sürekli bir artış yaşandığı, bunun nedeninin de katılım payları olduğu ifade edildi.

İlaç, muayene ve reçete katılım paylarının tahsilinin eczacıların sırtına yüklendiği ileri sürülerek eczacıların vatandaşlarla sık sık karşı karşıya bırakıldığı öne sürüldü.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan son değişiklikle reçete katılım payı uygulamasına başlandığına işaret edilerek, ''İntibak Yasası ile yüzde 1 ile yüzde 20 oranları arasında belirlenen ilaç katılım payına ek olarak 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 lira, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 lira reçete katılım payı alınmaya başlamıştır. Reçete katılım payının tahsili görevi de yine eczacılara düşmektedir'' değerlendirmesinde bulunuldu.

SUT değişikliğiyle muayene katılım paylarının, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşlarında 8 liradan 5 liraya, özel sağlık kuruluşlarında ise 15 liradan 12 liraya indirildiğine dikkat çekilerek, çalışanların ikinci ve üçüncü basamak kamu sağlık kuruluşlarındaki tedavilerinden alınan 5 liranın muayene katılım ücreti olarak eczanelerce tahsil edilmesinin sürdürüleceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Türk Eczacıları Birliği olarak sağlığın giderek daha fazla ticari hale gelmesi, hastaların piyasada herhangi bir mal alır gibi ilaç ve sağlık hizmeti alan birer müşteriye dönüşmesi sonucunu doğuracak katılım paylarının toplum sağlığını önceleyecek biçimde yeniden ele alınması ve yeni bir düzenlemeye gidilmesinin acil bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz.''
 
Tekerlekli Sandalye
Üst