İlk Müslüman Türk Devletleri'nde Devlet Yönetimi ve Ordu

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,034
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Devlet Yönetimi

Türklerin Müslüman olmalarından sonra da devlet yönetimiyle ilgili eski gelenekleri devam etti. Ülke, hükümdar ailesiin ortak malı sayıldı ve hükümdar ailesi arasında paylaşılarak yönetildi. Osmanlı İmparatorluğu'na kadar “ülke hanedan üyelerinin ortak malıdır” anlayışı değişmediğinden sık sık taht kavgaları meydana geldi.

Türk – İslam devletlerinde hutbe okutmak ve para bastırmak hükümdarlık alameti sayılırdı. Başlıca görevleri, halkın refah ve mutluluğunu sağlamak, adaletle hükmetmek, orduyu yönetmek, savaşa ve barışa karar vermek olan hükümdarlar, genelde “sultan” unvanını kullanmışlardır. Hükümet işlerini Divan-ı Sultan denilen büyük divan yönetirdi. Bu divanın başkanı vezirdi. Büyük divanın dışında, ayrıca askeri, mali ve adli işlere bakan divanlar da vardı. Ülke, eyaletlere bölünerek yönetilirdi. Eyaletlerin başında hükümdar ailesinden biri görevlendirilirdi ve bunlara “Melik” denilirdi. Adalet işlerine ise kadılar bakardı.

Ordu

Hassa Ordusu
Her zaman hükümdarın yanında bulunan ücretli saray askerleriydi. Bunlar, milliyetlerine bakılmadan saraya alınır ve orada yetiştirilirlerdi.

Tımarlı Sipahiler

Ordunun temelini oluştururdu. Selçuklularda topraklar, gelirlerine göre parçalara ayrılmıştı. Her toprak parçasının vergisi, hizmet karşılığı komutan ve askerelere verilmiş ve bu sisteme “ikta” adı verilmiştir.

Yardımcı Kuvvetler

Savaş zamanlarında orduya alınan gönüllü kuvvetlerdir. Savaş sonunda elde edilen ganimetten pay alırlardı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst