İlk Örnek Erişilebilir Cami Hizmete Açıldı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelliler Haftasının en anlamlı etkinliklerinden biri Eskişehir’de gerçekleşti.

YLIFOKLWAAIKWYBXDTYT.jpg


Ulaşılabilirlik alanında sözlerin uygulamaya geçtiği bir örnek olarak, Türkiye’nin ve bilindiği kadarıyla dünyanın ilk tamamıyla ulaşılabilir cami olan Hacı Hasan Camii, 11 Mayıs’ta Eskişehir Odunpazarı’nda açıldı.

İşitme, görme ve bedensel engelliler için çok ince detayların düşünüldüğü ve örnek düzenlemelerin yapıldığı bir cami olan Hacı Hasan Camii’nin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Burhan Sakallı ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Nabi Avcı katıldı.

haci_hasan_camii_engelli_asansoru_3.600px.jpg


Eskişehir, Odunpazarı’nda bulunan Hacı Hasan Camii, 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak yapılmış, 19 yüzyılda ise camiye çevrilmiş bir yapıdır. Zaman içerisinde çok fazla hasar gören camii, bugün itibariyle Türkiye’de iç ve dış alanları tüm engel gruplarına uygun hale getirilerek restore edilen ilk tarihi yapısı ve camisi olmuştur.

Camide işitme engelliler için dünyada ilk kez bir camide uygulanan ve kulaklıklar için sesi yükselten Loop Induction Sistemi kullanılarak cami iç alanında manyetik alan oluşturulmuş ve işitme düzeyi %50 arttırılmıştır. Hiç duymayan işitme engelliler için ayrıca projeksiyon sistemi ile hutbe metninin yazı ile perdeye yansıtılacağı bir sistem sağlanmış, böylece ilk kez bir camiye projeksiyon ve perde sistemi kurulmuştur. Ayrıca tüm camilere örnek olacak şekilde caminin minaresinde LED ışık sistemi ile vakit, Cuma ve bayram ezanlarının görsel olarak algılanabileceği bir sistem kurulmuştur.

Camide görme engelliler için ayak tabanı ile hissedilebilir bir halı düzeneği kurulmuştur. Böylece görme engelli cemaatin camideki düzeni, halı zemini ve safları hissedilebilir yüzey uygulamaları gibi rahatça algılayabileceği bir sistem sağlanmıştır. Ayrıca görme engelliler cami avlusunda kullanılan hissedilebilir karolar ve duvara monte edilen yön bulmayı sağlayacak tutamaçlar ile rahatça yönlerini bulabileceklerdir.

Görme engelliler için ayrıca sokak kaldırımından itibaren tüm avlu, temizlik alanları, cami girişi düz ve engelsiz hale getirilerek tüm mekanlara alçak ve yüksek zemin farkı olmadan, merdivensiz ulaşabilme imkanı sağlanmıştır. Bunun yanında cami iç ve dış alanlarının tamamı Braille ile işaretlenerek görme özürlülerin bulundukları mekan hakkında bilgi edinmesi sağlanmıştır.

Camide ortopedik engelliler de en ince detaya kadar düşünülmüştür. TSE 9111 ve Avrupa Birliği standartlarına uygun düzenlenen tuvalet ve abdest alma alanları tekerlekli sandalye kullanan engelli kişilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmiştir. Ayrıca tarihi cami yapısına zarar verilmeden merdiven basamaklarına monte edilen özel bir tasarımla ortopedik engelliler için güvenlikli bir taşıma sistemi sağlanmıştır. Cami içindeki tasarım da tekerlekli sandalye kullanan cemaatin camiye araçları ile engelsiz bir şekilde ulaşabilmeleri ve tekerlekli sandalyelerinden inmeden araçları ile camide saf tutabileceği şekilde dizayn edilmiştir.

Caminin genelinde kot farkları ortadan kaldırılarak, cami yalnızca engelliler için değil, yaşlı ve çocuklar başta olmak üzere herkes için rahat erişilebilir hale getirilmiştir. Camide tüm bunların yanında kadın cemaat için ihtiyaç durumunda kullanmak üzere süt emzirme odası, ayrı abdest alma ünitesi ve tuvaleti oluşturulmuştur. Camide kullanılan ışık ve ses sistemlerinin tamamı da profesyonel cihazlardan oluşmaktadır.

Dönüşümünün finansmanı Odunpazarı Belediyesinin teknik desteğiyle Eskişehirli bir hayırsever tarafından karşılanan caminin engellilere uygunluğu, ulaşılabilirlik özelliklerinin tasarımı ve uygulamaları, aynı zamanda bütün dönüşüm sürecinin yükleniciliğini yürüten Dolunay Yetişkin Engelliler Derneğince gerçekleştirilmiştir.

Eskişehir Odunpazarı Hacı Hasan Camii, ülkemizdeki ilk ulaşılabilir cami olarak bir örnek teşkil etmektedir. Bu örnek açılışla birlikte, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokol gereği ulaşılabilir camilerin sayısının arttırılması ve her ilde en az bir ulaşılabilir caminin en kısa sürede hizmete açılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca özellikle işitme engelliler için yine her ilde en az bir camide cuma hutbelerinin işitme engelliler tarafından da anlaşılabilmesi için gereken düzenlemenin hazırlık çalışmaları yakın bir zamanda tamamlanmış olacaktır.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak, bu örnek caminin ülkemizdeki tüm yapılarımıza model olarak, engelli vatandaşlarımızın ulaşılabilirliği konusunda toplumumuzdaki duyarlılığı daha da arttırmasını diliyor, emeği geçen herkese tüm engelli vatandaşlarımız adına şükranlarımızı sunuyoruz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst