İltihaplı Kas Romatizması (Dermatomiyozit)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan Dermatomiyozit den bahsetmek istiyorum. Bu hastalık hakkında merak ettiğiniz bir çok detayı bu yazıda bulabilirsiniz. Dediğimiz gibi çocukluk döneminde başlayabilen fakat yetişkinliktede 40 ila 60 lı yaşlar arasındada özellikle kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır.

Dermatomiyozit Belirtileri Nelerdir?
Dermatomiyozit Nedenleri
Dermatomiyozit Tedavisi


iltahaplı-kas-romatizması.jpg

Dermatomiyozit Nedir?

Dermatomiyozit, iltihaplı kas romatizmasıdır. Genellikle kaslarda ve deride bulgular vererek ortaya çıkmaktadır. Kas zayıflığı ve deri döküntüsü gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu hastalık her yaşta görülebilecek bir hastalıktır fakat genellikle çocukluk döneminde oluşmaktadır.

Çocukluk döneminde 5 ila 15 yaş arasında görülürken, yetişkinlik döneminde ise 40 ila 60 yaş arasında görülmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan bir hastalıktır. Çocuklar görülen dermotomiyozit ile yetişkinlerde görülen dermotoyomiyozit hastalığı arasında bazı farklar bulunmaktadır.


Bu hastalık vücutta haftalar ya da aylar aylar sonra ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer tedavi edilmez ise ileri de daha farklı hastalıklara neden olmaktadır. Hatta kansere dahi yol açabilir. Bu nedenle dikkate alınması gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis önem taşımaktadır.


Dermatomiyozit Belirtileri Nelerdir?

Dermatomiyozit yani iltihaplı kas romatizması, ilk olarak iskelet kaslarında güçsüzlük belirtisi vermektedir. Kişi iskelet kaslarında güçsüzlük yaşamaktadır. Halsizlik, sürekli yorgunluk hissi bulunur. Ateş belirtisi de sıkça görülmektedir. Kişide ani kilo kaybı yaşanır. Kol ve bacaklarında güçsüzlük oluşur. Kişi elleri ile poşet taşırken ya da bir ağırlığı alıp bir yere koyarken ani bir güçsüzlük yaşar.

Bu durum bacaklarda da görülür. Yürürken aniden nedensiz şekilde yere düşme durumları yaşanır. Oturup kalkarken zorluk çeker ve bu durum sıkıntılı bir hale gelir. Kişilerin vücudunun çeşitli bölgelerinde lekelenmeler görülür. Göz kapaklarında mor, lila rengi renkler ve döküntüler oluşur. Ellerinin üst kısmında ve parmaklarında göz kapağında olduğu gibi döküntüler ve kızarıklıklar görülür. Kızarma durumu vücudun yaka bölgesinde de görülür. Hatta bu duruma yaka şalı durumu denilmektedir.

İlerleyen semptomları ise kalp kaslarında tutulma, solunum kaslarında tutulma ve yutak kasların tutulma yaşanır. Bu durum birçok soruna neden olur. Kalp kaslarında tutulma kalbin düzenli şekilde çalışmamasına neden olur. Solunum kaslarında tutulma, solunum sorunlarına yani nefes alıp vermede zorluk çekmeye sebebiyet verir. Yutak kasların tutulma ise ses tellerinde kalınlaşmaya neden olur ve sesin kaba, boğuk olmasına yol açar.


İskelet kaslarında güçsüzlük
Halsizlik
Ateş
Kilo kaybı
Kol ve bacak kaslarında güçsüzlük
Oturup kalkmada zorluk
Yolda yürürken nedensiz düşme
Göz kapağının üzerinde mor ve lila rengi döküntü
El ve parmaklarda deri döküntüleri
Yaka bölgesinde kızarma
Kalp kaslarında tutulma
Solunum kaslarında tutulma
Yutak kaslarında tutulma
Ses tellerinde kalınlaşma


Dermatomiyozit Nedenleri

Dermatomiyozit, enflamatuar miyopati hastalığı grubuna ait iltihaplı kas romatizmasıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat bu durumun bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle, bakteri, parazit ve virüsler sebebiyle meydana geldiği düşünülmektedir. Dermatomiyozit hastalığın bir diğer nedeni ise kişilerin genetik yatkınlığıdır.


Dermatomiyozit Tedavisi

Dermatımiyozit tedavisinde ilaç yöntemi kullanılmaktadır. Hastaların şikayetlerinin giderilmesi için ilaç tedavi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde ise kortizon kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde ilk olarak yüksek dozda kulllanılır. Hastaların şikayetleri tamamen geçene kadar bu şekilde ilaç tedavisi devam eder. İlaç tedavisi yaklaşık 1 ay sürmektedir.


Bu tedavi yönteminde genel olarak kullanılan ilaç kortizondur fakat kortizonla beraber bağışıklık sistemini kontrol altına alan ilaçlarda verilmektedir. Bu ilaçlar ise kortizon dozunu azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda kortizonun yan etkilerinde daha az görülmesini sağlamaktadır. Hastalığın geçtikten sonra tekrar yaşanmaması açısından da yardımcı olmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst