İnce Bağırsak Kanseri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İnce bağırsak , sindirim borusunun yemek borusu ve mideden sonra yer alan parçasıdır. Böylece mide ile kalın bağırsak arasında bulunur.

ince bağırsak kas ve zardan yapılı bir borudur ve boşken az çok basıktır. Besin maddeleri ve gazları ile dolu iken yuvarlak (silindrik) bir biçim alır. Uzunluğu insanlarda takriben 6 ile 8 metredir. Yani insan boyunun bir kaç mislidir. Ne varki insan karnında bu boru düz bir şekilde değil sanki bir sicim yumağı gibi kümelenmiştir.

Başlangıç kısmında ince bağırsağın çapı 3-3.J santimetredir. Mideden uzaklaştıkça çap azalır ve kalın bağırsağa birleştiği yerde 15-2 santimetre olur. Böylece ince bağırsak bir yerde huniye benzer. İnce bağırsağın hemen mideden sonraki kısmı sabit ve oynamayan kısmıdır. Bu kısmına oniki parmak bağırsak (duodenum) denir. Bundan sonraki kısmı ise sabit değildir.

İnce bağırsağın (mide de olduğu gibi) bir dış zarı (gömleği) altında kas tabakası ve onun altında yani bağırsak boşluğuna bakan iç (mukoza) tabakası vardır. Mukoza (iç) tabakası düz değildir. Burada plikalar çıkıntılar ve delikler vardır ve ince bağırsağın en önemli tabakasıdır. Delikler bir taraftan salgıların içeriye akması diğer taraftan da sıvı haline gelmiş yiyeceklerin içeriye doğru emilerek kana karışması içindir ince bağırsağın bu kadar uzun olmasının nedeni de sıvı haline gelen yiyeceklerin emilebilinmesi için uzun bir yol tanımaktır.

ince bağırsak insan boyunun bir kaç kat uzunluğunda ve vücudun en uzun organı olmasına karşılık diğer sindirim organlarına oranla kanseri çok nadirdir.

Ve ince bağırsak dokusundaki hücrelerden kaynaklanan malign (kanser) bir tümördür.




Beş tip ince bağırsak kanseri vardır ;

İnce bağırsaklarda görülen kanser tipleri
*adenokarsinom,
*sarkom,
*karsinoid tümör,
*gastrintestinal stromal tümör,
*lenfomadır.

3ZX1HA~1.JPG



Adenokarsinom ince barsağın glandüler hücrelerinden kaynaklanmakta olup, ince barsağın en sık görülen tümörüdür. Bu tümörlerin çoğu ince barsağın mideye komşu olduğu kısımda ortaya çıkar. Büyüyebilir ve sindirim yolunu tıkayabilir.

Leiomyosarkom ince barsağın düz kas hücrelerinden kaynaklanır. Bu tümörlerin çoğu ince barsağın kalın barsağa komşu kısmında ortaya çıkar.



İNCE BAĞIRSAK KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

*Diyet ve aile hikayesi
*Yağdan zengin diyetle beslenme
*Crohn hastalığı
*Çöliak hastalığı
*Ailesel adenomatöz polipozis (FAP)

İNCE BAĞIRSAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Hastalık sinsi gidişlidir ve başlangıç evresinde belirgin bir klinik tablo görülmez. Halsizlik, iştahsızlık, belirsiz karın ağrıları olur. Bazı olgularda rahatsızlıklar tümörün yerleşimi hakkında fikir verebilir. Onikiparmakbağırsağının ilk bölümündeki kanser, genellikle onikiparmakbağırsağı ülserine çk benzeyen belirtiler verir (karın üst kısmından sırta doğru yayılan ağrı, kanlı dışkı ve kusma, kansızlık gibi). Tümörün büyümesiyle birlikte bulantı, kusma, ve karın gerginliği gibi tıkanma belirtileri de gelişir.

Onikiparmakbağırsağında, safra kanalının (safra bu kanal yoluyla bağırsağa dökülür; koledok) döküldüğü yerde gelişen kanserler genellikle kaşıntı, beyazımsı dışkı ve kanda safra boyalarının artması gibi belirtiler veren tıkanma sanlığı yapar.

Klinikte kanama belirtilerinin ve melenanın (makattan siyah kan gelmesi) görülmesi incebağırsağın jejunum ve ileum bölümlerindeki kanserlerin erken belirtilerindendir. Bunlara daha sonra bağırsak tıkanması bulgulan da eklenir, ama bağırsak delinmesi çok seyrek görülür.

Tanı genellikle ancak kanserin ilerlemiş evrelerinde konduğundan, kötü huylu tümörlerde hastalığın gidişi oldukça umut kırıcıdır.




İNCE BAĞIRSAK KANSERİ TEŞHİSİ VE TEŞHİS YÖNTEMLERİ ;

İnce bağırsağın incelendiği testler, teşhis ve evreleme amacıyla kullanılır.

İnce bağırsak ve çevresinin görüntülenmesini sağlayan yöntemler tanının konmasını ve kanserin yayılımının tespitini sağlar. Kanser hücrelerinin yayılımının miktarının tespitine evreleme denir.

Tedavi planlanırken, ince bağırsak kanserinin tipinin bilinmesi ve tümörün cerrahi olarak çıkartılıp çıkartılamayacağının bilinmesi önemlidir. Teşhis, tanı ve evreleme için yapılan test ve yöntemler aynı zamanda yapılmaktadır. Aşağıdaki test ve yöntemler kullanılmaktadır:

• Fizik muayene ve anamnez: Sağlık genel belirtilerinin durumu ve anormal durumların tespiti için yapılan genel vücut muayenesi. Hastanın sağlık alışkanlıklarının ve geçmiş hastalıklarının ve tedavilerinin değerlendirilmesi
• Kan testleri: Vücutta organ ve dokuların salgıladığı maddelerin miktarlarının ölçülebilmesi amacıyla kan örneklerinin değerlendirildiği işlemdir. Normal olmayan (yüksek veya normalden düşük) maddeler organ veya dokudaki hastalığın belirtisi olabilir.
• Karaciğer fonksiyon testleri: Karaciğerden kana salınan bazı maddelerin ölçülebilmesi amacıyla kan örneklerinin değerlendirildiği işlemdir. Normalden yüksek miktarlar ince bağırsak kanserinin sebep olduğu karaciğer rahatsızlıklarını gösterebilir.
• Karın röntgeni: Karın içindeki organların X ışını ile görüntülenmesi. X ışınları vücuttan geçerek film üzerine düşerek vücut içinin görüntülenmesini sağlayan enerjidir.
• Baryum enema: Alt sindirim sisteminin seri röntgenlerle görüntülenmesi. Rektumdan baryum (beyaz-gümüş metalik bileşik) içeren sıvı verilir. Baryum alt sindirim sistemi yüzeyini kaplar ve seri röntgenler çekilir. Bu işleme ayrıca alt sindirim sisteminin görüntülenmesi de denir.
• Gaitada gizli kan testi: sadece mikroskop altında görülebilecek miktarda olan kanın dışkıda araştırılması. Dışkıdan alınan küçük örnekler özel kartlara konarak laboratuarda test amacıyla doktor tarafından değerlendirilir.
• Üst endoskopi: özofagus, mide, ve duedenumun (ince barsağın mide komşuluğundaki ilk kısmı) içten izlendiği yöntem. Endoskop (ince ve hareketli) ağızdan sokularak özofagus, mide, ve duedenum değerlendirilir. Doku örnekleri biopsi amacıyla alınabilir.
• Üst sindirim sistemi görüntülemesi: özofagus, mide, ve duedenumun röntgenle değerlendirilmesi. Hastaya baryum (beyaz-gümüş metalik bileşik) içeren sıvı içirilir. Sıvı özofagus, mide, ve ince barsağı kaplar. Röntgen filmleri baryumun hareketi ile farklı zamanlarda çekilerek üst sindirim sistemi görüntülenir.
• Biopsi: kanserin tespiti amacıyla doku veya hücrelerin çıkartılarak mikroskop altında incelenmesi işlemi. Endoskopi sırasında yapılabilir. Örnekler patolog tarafından kanser açısından değerlendirilir.
• BT (bilgisayarlı tomografi): farklı açılardan vücudun iç kısmının ayrıntılı olarak değerlendirildiği film yöntemi. Bu filmler bilgisayara bağlı bir röntgen cihazı tarafından çekilir. Organların daha iyi görüntülenebilmesi amacıyla hastaya boyar madde içirilebilir veya damardan verilebilir. Bu işleme bilgisayarlı aksiyel tomografi de denilmektedir.
• Lenf bezi biopsisi: lenf nodunun bir kısmının veya tamamının çıkarılması. Patolog dokuyu kanser hücreleri açısından değerlendirir. • Laparatomi: hastalığın belirtilerinin değerlendirilmesi amacıyla karın duvarı ortasına yapılan kesi ile karın içi organların değerlendirildiği cerrahi işlem. Kesinin uzunluğu laparotominin nedenine göre değişir. Bazen organ veya doku örnekleri biopsi amacıyla çıkarılabilir.


İNCE BAĞIRSAK KANSERİ EVRELERİ :

Bazı faktörler prognoz ve tedavi seçeneklerini etkiler.

Prognoz ve tedavi seçeneklerini etkileyen faktörler şunlardır:

• İnce bağırsak kanserinin tipi
• Vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığı
• Kanserin cerrahi ile çıkarılıp çıkarılamadığı
• Kanser tanısının yeni konması veya hastalığın tekrarlaması
• İnce bağırsak kanserinin tanı ve teşhis yöntemleri evreleme amacıyla tanı anında birlikte yapılmaktadır.
• İnce bağırsak kanserleri tümörün cerrahi tarafından tam olarak çıkarılıp çıkarılmamasına bağlı olarak gruplanır.

Evreleme kanserin ne kadar yayıldığının bulunması sağlar, fakat tedavi kararı evrelendirmeye dayandırılmaz.

İnce bağırsak kanserleri tümörün cerrahi tarafından tam olarak çıkarılıp çıkarılmamasına bağlı olarak gruplanır.
Tedavi kanserin cerrahi olarak çıkarılıp çıkarılamamasına ve primer veya metastatik kanser olarak tedavi edilmesine bağlıdır.

crohn1.jpg


KLASİK TIPTA İNCE BAĞIRSAK KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ ;

Klasik tıpta tedavi seçeneklerine bakış ;


- Cerrahi
- Radyoterapi
- Kemoterapi
- Diğer tedavi yöntemleri klinik çalışmalarla denenmektedir.

Bunlar:
-Bioterapi
- Radyosensitizerli radyoterapi
İnce bağırsak kanserli hastalarda üç farklı tedavi yöntemi vardır.İnce bağırsak kanserli hastalar için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bazı tedaviler standart (halen kullanılan) tedaviler olup, bazıları ise klinik çalışmalarla denenmektedir. Klinik çalışma araştırmaları ile güncel tedaviler geliştirilmekte veya kanserli hastalarda yeni tedavi hakkında bilgi alınmaktadır.

Kullanılan üç farklı tedavi yöntemi

Cerrahi : İnce bağırsak kanserlerinde en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Aşağıdaki cerrahi yöntemlerden birisi uygulanır:

• Rezeksiyon: kanser içeren organın bir kısmı veya tamamının cerrahi ile çıkarılması. Rezeksiyonda ince bağırsaklar ve çevre organlar (kanser eğer yayılmışsa) rezeke edilir. Doktor ince barsağın kanser içeren kısmını çıkararak anastomoz (uçların tekrar birleştirilmesi) yapar. Doktor genellikle ince bağırsak çevresindeki lenf nodlarını da çıkarırı ve mikroskop altında kanser açısından inceler.

• Bypass: tümörün sindirim sistemini tıkadığı ve çıkarılamadığı durumlarda tümörün çevresinden bağırsakların birleştirilmesi,

Cerrahi sırasında görünen tüm kanser doktor tarafından çıkarılsa bile, bazı hastalara cerrahi sonrası geride kalmış olabilecek kanser hücrelerini öldürebilmek amacıyla radyoterapi verilir.

Radyoterapi: Radyoterapi yüksek enerjili X ışınları ve diğer tip ışınları kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesidir. İki tip radyoterapi vardır. Dıştan ışınlama ile vücut dışından bir makine ile ışınlar yollanmaktadır. İçten ışınlamada ise iğne, kablo, veya kateter gibi radyoaktif madde kanserin içine veya çevresine konur. Radyoterapinin veriliş şekli tedavi edilen kanserin tipi ve evresine bağlıdır.

Kemoterapi: Kemoterapi ilaçlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi veya bölünmesinin durdurulmasını sağlar. Kemoterapi ağızdan alındığında veya damar veya kasa enjekte edildiğinde, ilaç sistemik kan dolaşımına karışır ve vücuttaki kanser hücrelerine ulaşır (sistemik kemoterapi). Kemoterapi direk olarak spinal kolon, bir organ, veya karın gibi bir vücut boşluğuna verilirse, ilaçlar ana olarak bu bölgedeki kanser hücrelerini etkiler (rejional kemoterapi). Kemoterapinin veriliş şekli tedavi edilen kanserin tipi ve evresine bağlıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst