İnsanlar'ın İhtiyacını Eşit Ölçüde Karşılayamayan Hizmet'in Anlamı Yok

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İNSAN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN HİÇBİR HİZMETİN ANLAMI YOKTUR

Konumuzunda başlığından anlaşılacağı gibi hiç bir ayrım gözetmeksizin yapılanlar ve yapılanların amacına ulaşmasıdır önemli olan. Düşünün ki çok yerinde bir hizmet yapılmış ama insanların bir kısmı faydalanırken, diğer bir kısmı sadece bakıp geçmekle yetiniyor. Bu durumda yapılan bu hizmet sizce, bizce ve hepimizce bir anlama sahipmidir?

ENGELLİ.jpg

Yapılan'ın ne olduğu değil ondan nekadar insanın faydalanabileceğidir önemli olan işte şayet herkez eşit şekilde faydalanabiliyor ise yapılan hizmet yerine ve amacına ulaşmış demektir. O zaman yapanda takdiri ve alkışı hak etmiştir.


Benim çocuğum bir parkta rahatlıkla oynayabiliyorken o park'a bir çok engelli çocuk sadece bakıp geçmek zorunda kalıyor ise o parkı yapmak için harcanan paranın da emeğinde hiç bir anlamı kalmamaktadır. Yada ben çarşı, pazar, cadde, sokak gezebiliyorken çevrenin düzensizliği yüzünden evine kapananlar varsa sen istediğin kadar kaldırım yap , yol çalışması yap bir rampayı doğru dürüst koymaktan acizsen yaptığın hizmetin anlamı yok.

images.jpeg

İşin özü yapılan her hizmet tüm insanlar gözönünde bulundurularak yapılmalı ister yol olsun, isterse kaldırım yada bir yapı hatta cami, wc vs.. vs.. uzayıp giden toplu kullanım alanları herkeze uygun hale getirilmediği sürece tüm belediyeler istediğiniz kadar övünün hiç bir anlamı yok.

Hizmet eşit dağıtılmak zorundadır......
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hizmet eşit dağıtılmak zorundadır......

Bence de öyle olmalıdır ama ne yazık ki ülkemizde her konuda olduğu gibi bu konuda da çifte standart bir hayli mevcut. Yollar, caddeler, özellikle metrobüsler sadece ve sadece sağlıklı insanlar için yapılmış. Ötekileştirme yok yapılmıyor denen koca bir pembe yalana karşı bir gün ( sadece bir gün bile yeter) İstanbul sokaklarına çıkmanız yeterli. Ötekileştirmenin alası var bu şehirde hem de. Engelli vatandaş ne yapacak evinden dışarı çıkmasın , otursun evinde anlayışının hakim olduğu bir mimari düzenleme hala devam ediyor.

Ve şehir planlaması yapanlar, mimarlar ve mühendislerin genel yapısında hizmet eşit dağılmak zorunda değil, hizmet genele arz edilmek için yapılmaktadır. İstisnalar kaideyi bozmaz ama engelli asansörlerinin olmadığı yada çalışmadığı AVM lerin sayısı gün geçtikçe artmakta azalacağı yerde. Neredeyse kamuya açık alanlarda '' Dikkat engellilere elverişli düzenlenmemiştir '' yazısını her an görebileceğimden gün geçtikçe emin duruma gelmekteyim.

Son örnek ; Engeli istihdamına yönelik İşkurun düzenlediği bir toplantıda konferansın yapıldığı toplantı salonu 3. kattaydı. Binaya girişte ne rampa ne de asansör yoktu ve binada engelli lavabosu da bulunmamaktaydı. Oysa bu seminer engelliler için düzenlenmişti :(
 
Tekerlekli Sandalye
Üst