İnsülin Uygulamasında Temel Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Diyabetli hastalar için hazırladığımız insülin kullanımı, saklanması , uygulama bölgeleri ve dikkat edilmesi gereken bir çok bilginin yer aldığı yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

İNSÜLİN NEDİR?


İnsülin kan şekeri düzeyini kontrol altında tutan bir hormondur. Diyabetli bireyler de insülin hormonu ya çok az üretir ve vücut tarafından kullanılamaz yada hiç üretmez. Bu sebeple , Tip 1 diyabetlilerin hepsi , gebe diyabetlilerin ve Tip 2 diyabetlilerin bir kısmı insülin kullanmak zorundadır.

İNSÜLİN TEDAVİSİ

- İnsülin tedavisine ilk başladığınızda doktorunuz insülin dozunuzu ve uygulama programını belirleyecektir. Bu insülin programının ne zaman ve nasıl uygulanacağını öğrenmeniz çok önemlidir. Bu sebeple doktorunuzun ve diyabet eğitim hemşirenizin söylediklerini dikkatle yerine getirin.

- Doktorunuz önerdiği halde insülin kullanımını ertelemek yanlış bir tutumdur. Uygun zamanda ve uygun dozda verilen insülin yüksek kan şekerinin vücudunuzda yapacağı hasarı önler.

- İnsülin tedavisi bağımlılık yapmaz.

- Bazen insülin tedavi programına uyduğunuz halde hiç bir neden olmaksızın kan şekeriniz yükselebilir yada düşebilir. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman, doktorunuza danışmadan insülin dozunuzu kendiniz ayarlamaya çalışmayınız.


İNSÜLİN'İN SAKLANMASI
İnsülin uygun koşullarda saklanmadığı sürece istenilen etkiyi göstermeyebilir.
- İnsülin 30 derece üzerinde hızla aktivitesini kaybeder,0 derecenin altında bozulur.
- Kullanılan insülin oda sıcaklığında, ilk kullanımdan sonra maksimum bir ay süreyle ve son kullanma tarihini geçirmemek suretiyle saklanır.
-Açılmamış insülin buzdolabının kapağında yada sebzelik te saklanmalıdır.
-İnsülin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
-İnsülin asla dondurulmamalıdır. Donan insülin çözüldükten sonra kullanılmamalıdır.
-Eğer evinizin sıcaklık derecesi 25 derece ve üzerindeyse insülin buzdolabında tutulmalıdır.
-İnsülin hiç bir zaman sert bir şekilde çalkalanmamalı veya sallanmamalıdır.
-İnsülin taşırken dikkatli olunmalı, hiçbir zaman torpido gözünde veya park etmiş aracın içinde bırakılmamalıdır.

ENJEKSİYON BÖLGELERİ


-İnsülin sadece deri altı yağ tabakasına yapılması halinde doğru bir hızla vücut tarafından emilir. Enjeksiyonu kazara kas dokusuna yaparsanız insülin daha hızlı kana karışır ve kan şekerinizin aniden düşmesine neden olur. Kas enjeksiyonunu önlemek için size uygun ,doğru uzunlukta iğne ucunu ve enjeksiyon şeklini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

-İnsülin en hızlı karın bölgesinden emilir, kollardan daha yavaş, uyluk bölgesinden daha yavaş, en yavaş ise kalçadan emilir.

-Cildinizin kan ve yağ dokularınızın sağlıklı durumda kalması için her defasında başka bir enjeksiyon yeri kullanınız. Aynı saatte aynı bölgeye enjeksiyon kuralı ile belli bir düzen oluşturulabilir. Diyabet eğitim hemşireniz ile sizin için en uygun enjeksiyon bölgesini belirleyebilirsiniz.

-Her bir insülin uygulandıktan sonra bir önceki uygulama bölgesinin en az 2-3 cm uzağına yapılmalıdır.

-Bazen enjeksiyon sonrası hafif kanama ve morarma olabilir. Endişe edecek bir durum değildir. Fakat herzaman oluyorsa yada enjeksiyon esnasında çok ağrı duyuyorsanız mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.


İNSÜLİN ENJEKSİYONU
1- Ellerinizi su ve sabunla yıkayınız.

2- Kalemin kapağını açınız.

3-Eğer bulanık insülin kullanıyorsanız insülin kalemi içindeki süspansiyonun iyice karışmasını sağlayabilmek için iki aşamalı bir karıştırma işlemi gerekmektedir. İnsülin kalemini önce yatay olarak avuç içinde 10 kez yuvarlayın . Avuç içinde yapılan karıştırma işlemi ni takiben , insülin kalemini dirsek hizasında en az 10 kere aşağı yukarı yavaşca sallayarak karıştırın.

1.jpg

Not: Berrak insülin kullanıyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yoktur.

4-İğnenin koruyucu kılıfı çıkarıldıktan sonra , iğneyi kalem eksene yerleştirin, iç iğne ile kartuş bölgesini delin, iğneyi kaleme oturtun.

5-İğne takıldıktan sonra insülin akışını kontrol etmek için, kalemin üst ucundaki skaladan 2 ünite ayarlayıp kalemi dik tutarak iğne ucunu yukarı doğru çevirin. Ardından kalemin arka kısmındaki butonu itin ve iğne ucundan insülin akışını gözlemleyin. Eğer insülin akışı yoksa bu işlemi olana kadar tekrarlayın.

6- Kalemin üst ucundaki skaladan önerilen insülin dozunu ayarlayın.

7-İğneyi önerilen bölgeye tavsiye edilen teknik ile batırın. Enjeksiyonu temiz bölgeye yapmaya özen gösterin.

8-Eğer kullandığınız iğne ucunun uzunluğu 4,5,6 mm ise cildinizi kaldırmadan iğneyi dik bir şekilde tutarak 90 derecelik açı ile yapabilirsiniz. 8mm veya daha uzun bir iğne ucu kullanıyorsanız seçtiğiniz bölgedeki deriyi 3 parmağınız ile hafifce sıkıştırarak kaldırın ve iğneyi dik bir şekilde batırın.

2.jpg


9-İğneyi batırdıktan sonra kalemin üst ucundaki butonu başparmak ile sonuna kadar itin ve skalanın 0 geldiğini kontrol edin. Skala 0 landıktan sonra 10 saniye kadar bekleyin.

10-İğneyi cildinizden dümdüz çekerek çıkartın.

11- Enjeksiyon yerini ovuşturmayın.

12-İğne uçları tek kullanımlıktır unutmayın. Her enjeksiyondan sonra iğne ucunun dış kapağını takarak insülin kaleminden çıkartın ve atın.

İNSÜLİN KALEMİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

1- İnsülini mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.

2- insülini hergün kulşlanın ve doktorunuz söylemediği sürece bırakmayın.

3- İnsülini kullanmadan önce gözle kontrol edin. Herhangibir bozukluk, kristalleşme veya renk değişimi olmadığından son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun.

4-İhtiyacınızdan fazla uygulanan insülin kan şekerinizin fazla düşmesine neden olabilirken, yetersiz kullanılan insülin de kan şekerinizin aşırı yükselmesine neden olabilir.

5- İnsülin enjeksiyonlarınızı hergün aynı saate yapmaya özen gösteriniz.

6-İnsülin kalemine takılan iğne uçları, ilk kullanımdan sonra körleşerek enjeksiyon anında acı duyulmasına neden olabilir. Aynı zamanda mikroskobik ucu ikinci kez kullanıldığında kırılarak metal parçaları enjeksiyon bölgesinde kalabilir. Bu sebeple iğne uçları bir defadan fazla kullanılmamalıdır.

7- Kullanılan iğne uçları insülin kalemi üzerinde bırakıldığında insülin kartuşunun içine hava girmesine ve aynı zamanda dışarı insülin sızmasına sebep olabileceğinden her enjeksiyon sonrası iğne ucu çıkartılıp atılmalıdır.

8- İnsülin enjeksiyonu asla giysilerin üzerinden yapılmamalıdır. Bu durumda iğne kırılabilir, silikon özelliği bozulur, insülin enjeksiyonu sonrası kanama kontrolünü yapmanız zorlaşır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst