İntibak Yasasında merak edilenler ve cevapları

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İntibak çalışmasında sona gelindi ve bu ay itibariyle emekli maaşları intibak zammıyla birlikte ödenecek.

1. Kimlere zam verilecek?

İntibak zammı 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılar ile 2003 yılında basamak satın alan Bağ-Kur emeklilerine verilecek. Yani 1.1.2000'den sonra emekli olan SSK'lılar, Bağ-Kur'lular ve memur emeklilerine intibaktan zam yok.

2. Dul ve yetimler zam alacak mı?

2000 yılından önce emekli olmuş SSK'lı ve basamak satın almış Bağ-Kur emeklisi vefat etmişse, dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerine, hisseleri oranında intibak zammı paylaştırılacak.

3. Geriye dönük toplu ödeme olacak mı?


İntibak zammı bu ay itibariyle aylıklara yansıtılacak ve geriye dönük toplu ödeme yapılmayacak. Ancak 2003 yılında basamak satın alıp da emekli olan Bağ-Kur'lulara, basamak farkı toplu olarak geriye dönük ödenecek. Bunun yanında dosya incelemesinde aylığının düşük hesaplandığı tespit edilen emeklilere de eksik ödemeden kaynaklanan farkları geriye dönük olarak ödenecek.

4. Vefat edenlerin zammı ne olacak?

İntibak zammına hak kazandığı halde 2013 Ocak ayından önce vefat etmiş olup da geride aylığa hak kazanan yakını da bulunmayanlar için herhangi bir ödeme yapılmayacak. Örneğin 2000 yılından önce SSK'dan emekli olan Mehmet Bey 2012 Kasım ayında vefat etmiş olsun. Mehmet Bey'in varislerinden dul veya yetim aylığına hak kazanan yoksa intibak zammı verilmeyecek.

5. Banka emeklileri de zam alacak mı?

Sosyal güvenlik kurumları SGK çatısı altında birleşse de halen 17 banka ve borsanın emeklilik sandığı SGK dışında faaliyet gösteriyor. Bu banka ve borsaların 2000 yılından önce emekli olan mensupları da intibak zammından yararlanabilecek.

6. Aylığı düşenler ne yapacak?

İntibak çalışmaları emekli aylıklarını artırmak için yapıldı. Ancak bu arada dosyalar incelenirken, kimi emeklilere fazla aylık bağlandığı tespit edildi. Haliyle bu emeklilerin aylıklarında düşüş oldu ve geriye dönük olarak kendilerine borç çıkarıldı. Çıkan borcu toplu olarak ödemezlerse aylıklarından 1/4 oranında kesinti yapılacak.

7. Gurbetçiye de zam var mı?

Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak 2000 yılından önce emekli olan gurbetçilerimiz de intibak zammından yararlanabilecek.

8. Maaşlar ne kadar artacak?


İntibak çalışması kapsamında en yüksek zam 350 lira olacak. En yüksek zammı 1987 yılındaki süper emekliler ve tavandan emekli olanlar alacak. Kimin ne kadar zam alacağı prim günü ve kazanç tutarına göre değişecek.

9. Asgariden emekli olana zam var mı?


2000 yılından önce 3600 prim günü ve asgari ücret üzerinden emekli olanlara intibak zammı verilmeyecek.

10. Rutin artış yapılacak mı?

İntibak zammının haricinde emeklilere rutin artış da yapılacak. Her yıl SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon oranında yapılan zam bu yıl da yapılacak. İntibak kapsamına girenler her iki zammı bir arada almış olacak.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hangi Emekli ne kadar maaş artışı alacak ?

2013 Ocak ayı sonunda emeklilerin uzun zamandır beklediği zam nihayetinde maaşlara yansıyacak. Peki bu yasadan kimler yararlanıyor?

Çok uzun zamandır gündemde intibak zamları. Herkes ne kadar maaş alacağım diye düşünüyor ve hesaplamalarda işin içinden çıkamıyor.

Öncelikle emekliler için yapılacak hesaplamada aşağıdaki dönemler baz alınacaktır.

1.1.1982 tarihinden önce emekli olanlar
1.1.1982-31.12.1987 tarihi arası emekli olanlar
1987 yılında süper emekli olanlar
1.1.1988.31.12.1999 tarihi arasında emekli olanlar
2000-2008 tarihi arasındaki emeklilerle birlikte 2008 yılından sonra emekli olanlar olmak üzere hesaplamalar 6 değişik şekilde yapılacaktır.

Bu yıllar arasında emekli olan kişilerin aldığı maaşlar arasında fark olacaktır. Zira 2000 yılı öncesi için SPEK tabanı ile tavanı arasında en fazla 2 kat olduğu bazı dönemlerde ise bu oranın 1,5 kat olduğu 2000 yılından sonra ise taban ve tavan arasındaki farkın 6.5 kat olduğunu belirtmek istiyorum.

Peki maaşlarda ne kadar artış olacak ?


2013 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek bu zam geriye doğru 2000-2002 dönemi arası için toplu bir ödeme söz konusu değildir. Ayrıca ilk ödeme 2013 ocak maaşları ile birlikte 17-26 ocak 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

İntibak zammı kapsamına giren ortalama 2 milyon SSK emeklisinden;

438 bin kişinin maaşı 50 tl ve altında
324 bin kişi 50-100 tl arasında
715.000 kişi ise 100-200 tl arasında zam alacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK, intibak farklarını açıkladı

2000'den önce emekli olanlar, SGK'nın internet sitesinden TC kimlik numarası ve sicil numarası ile sorgulama yaparak intibak farklarını ve 2013 Ocak dönemi aylıklarını ek ödeme tutarı dahil görüntüleyebilecek.

İntibak farkınızı öğrenmek için tıklayınız



8 Mart 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 5'inci maddesi ile 5510 sayılı Kanun'a eklenen geçici 39'uncu maddesinde, son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup 506 sayılı Kanun'un mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıklarının söz konusu maddede yer alan hükümlere göre yeniden hesaplanacağı hüküm altına alınmıştı.

Söz konusu maddeye göre hesaplanan aylık tutarının, sigortalı veya hak sahiplerine 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edileceği ve hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacağı karar bağlanmıştı.

Bu kapsamda, 2000 öncesi SSK kapsamındaki emeklilerin dosyalarında bulunan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılarak güncellenmesi işlemleri tamamlanarak intibak farkları hesaplandı.

Emekliler, bugünden itibaren SGK'nın internet sayfasında (T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu) yer alan ''İntibak Farkları'' bağlantısından TC kimlik numarası ve sicil numarası ile sorgulama yaparak intibak farklarını ve 2013 Ocak dönemi aylıklarını ek ödeme tutarı dahil görüntüleyebilecek.

Muhabir: Fatma Can
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Neden intibak zammı alamıyorum neden intibak zammım yatmamış ? Emekli kaydınız bulunamadı ?

5 bin günden az prim ödeyerek emekli olanlara intibak yok


SGK‘dan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında “Sıfır intibak için itiraz edin” başlığıyla haberler yayımlandığı ifade edildi.

Haberlerde, kanunda açıklanan tüm şartları taşımasına rağmen intibak zammı alamadığı bildirilen emeklilerin itiraz hakkı bulunduğunun ve gazetelerde yayımlanan tablolarla SGK’nın internet sayfasında belirtilen intibak zammı arasında fark varsa ya da 2000′den önce emekli olunmasına rağmen hiç intibak zammı çıkmadıysa SGK’ya dilekçeyle başvurulabileceğinin öne sürüldüğü belirtildi.

6283 sayılı kanunla 5510 sayılı kanuna eklenen madde gereği, 2000′den önce SSK’dan emekli olanların aylıklarının, getirilen düzenleme doğrultusunda yeniden hesaplandığı ve alınan emekli aylıklarıyla mukayese edilerek, alınacak intibak farklarının SGK’nın internet sitesinde duyurulduğuna işaret edilen açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:

“İntibak düzenlemesi, ‘tüm emekli aylıklarında artış meydana getiren bir zam’ düzenlemesi değildir. İntibak uygulaması, 2000′den önce bağlanan aylıkların alt sınır uygulanmaksızın gerçek gün sayıları ve kazançları üzerinden tespit edilen gösterge rakamlarına göre aylıkların yeniden hesaplanması ve gelişme hızından yüzde 75 oranında pay verilerek 2008 yılına taşınması esasına dayandığından, gerek prim ödeme gün sayısı, gerekse kazanç yönünden sisteme ilave katkısı olmayanlara bir artış sağlamaması doğaldır.

Bu nedenle asgari kazanç üzerinden 5 bin gün ve daha az gün prim ödeyerek emekli olanlara intibaktan dolayı verilecek bir fark bulunmamaktadır. Asgari kazanç üzerinden emekli olanların intibak farkından yararlanabilmesi için emekli gün sayılarının en az 5 bin 240 gün olması, 5 bin 240 günden az gün sayısıyla emekli olanların intibak farkı alabilmeleri için ise kazançlarının asgari kazancın üstünde olması gerekmektedir.”

2,7 milyon emeklinin dosyasının, SGK personelinin özverili ve titiz çalışması sonucunda tek tek incelendiğine işaret edilerek, emeklilerin intibak farklarının en doğru şekilde hesaplandığı ve alınacak intibak farklarının duyurulduğu bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bazı gazetelerin yayımladığı intibak farklarına ilişkin tablolar incelendiğinde, açıklanan intibak farklarının sadece 1982 sonrasında bağlanan yaşlılık aylıklarını içerdiği görülmektedir. İntibak farklarına 2012 Temmuz ile 2013 Ocak aylık artışları eklenmediğinden açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle sadece belirli bir dönem için yayınlanan ve yanlış rakamları içeren haberlere emeklilerimizin itibar etmemeleri ve intibak farkı alıp alamayacaklarına ilişkin en doğru bilgiyi SGK‘nın internet sitesinden öğrenmeleri önemle rica olunur.”

SGK
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Memur ve Bağ-Kur'luya intibak zammı neden verilmedi?


İntibak Nedir?

Sözcük anlamı itibariyle intibak, “uyumlaştırma” anlamına geliyor.

Sosyal güvenlik sistemindeki intibak ise, emeklilik için gerekli olan koşullardan; yaş, prim ödeme gün sayısı ve ödenen primlerin miktarı eşit olduğu halde, sadece değişik tarihlerde emekli olunduğu için, farklı aylık hesaplama sistemlerinden dolayı oluşan aylık farklılıklarının giderilmesi oluyor.

Aylıkları arasında, bu anlamda bir farklılık olmayan emekliler için intibak söz konusu olmuyor.

BAĞ-KUR EMEKLİLERİ VE İNTİBAK

Bağ-Kur’da 2008 yılına kadar basamak sistemi uygulanıyordu. Gerek 2008’e kadar basamak sisteminin devam etmesi, gerekse 1 Temmuz 2003 tarihinden sonra bağlanan bütün aylıkların 01.07.2003 tarihinde yürürlükte bulunan gelir tablosuna göre hesaplanması nedeniyle, (aylıklar arasında arada kalan kısa bir dönem hariç) Bağ-Kur’un ödediği emekli aylıklarında önemli bir farklılaşma oluşmadı. Bu nedenle Bağ-Kur’lular intibaka dahil edilmediler.

Ancak; Bağ-Kur’luların ödeyeceği primlerin de fazla artmamasını sağlamak için gelir tablosu artışlarının yıllık olarak değil de 2’ye bölünerek yapıldığı 2002 yılında 01.04.2002 tarihli gelir tablosundan 01.03.2002-31.05.2002 tarihleri arasında emeklilik talebinde bulunarak aylık bağlanan yaklaşık 12 bin kişi yönünden bir eşitsizlik olduğu fark edildi.

Bu nedenle, yapılan intibak çalışmasının kapsamında, bunların aylık seviyelerinde de 2000 yılı öncesine göre aradaki farklılığı gidermeyi amaçlayan bir iyileştirme sağlandı.

MEMUR EMEKLİLERİ VE İNTİBAK

Şu anda Bağ-Kur ve SSK emeklilerine kıyasla, emekli aylığı tutarının en iyi olduğu grup memur emeklileri.

Memur emeklilerinin aylıkları ünvanlarına, kıdemlerine ve ek göstergelerine göre hesaplanıyor. Bu nedenle koşulları aynı olan memurların emekli aylıkları arasında bir farklılık bulunmuyor. Aynı düzeydeki bir memura yapılan iyileştirme, kişi emekli olsa bile mutlaka ona yansıtılıyor. Örneğin aynı kurumdan 2001 yılında emekli olan bir şube müdürü ile 2011 yılında emekli olan bir şube müdürü arasında, kıdemleri eşit ise aylık farkı bulunmuyor. O nedenle, bu grup için de intibak ihtiyacı doğmadı.

SÜPER EMEKLİLER VE İNTİBAK

Süper emekliler, sosyal güvenlik sisteminin kanayan yarası…

1987 yılında 1400 göstergeden emekli aylığı alanlara 5000’e kadar gösterge satın alma hakkı verildi ve bu haktan 4.200 TL ve 5.040 TL yani mütevazı bir apartman dairesi parası ödemek suretiyle, yaklaşık 63 bin kişi yararlandı. Emsallerine göre de 3 kat fazla aylık aldılar.

Ancak 1987 yılında süper emeklilik ile ilgili yapılan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından eşitliğe aykırı bulunarak iptal edilmesi nedeniyle, bu gruptakilerin aylıkları donduruldu. Böyle olunca, “süper emekliler” adeta “sefil emekliler” oldu.

Son düzenleme ile birlikte bu grupta yer alan kişiler üst göstergelerden aylık aldıkları için bunlar da söz konusu intibak artışlarından yüksek oranlarda yararlanabilecekler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst