İş Arama Yöntemleri

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İş aramak zordur. Kendinize uygun bir iş bulabilmeniz için neleri iyi yapabildiğinizi ve ne tür bir işte çalışmaktan hoşnut olacağınızı iyi bilmelisiniz ki, buna göre iş aramalısınız.

1. İş olanakları hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki kaynaklara başvurabilirsiniz.

- Öncelikle en yakın İŞKUR şubesine başvurarak kayıt yaptırmalı ve kendinize en uygun iş hakkında bilgi edinmelisiniz. Bu konuda İŞKUR danışmanları size yardımcı olacaktır.

- Gazete ilanlarını inceleyiniz. Gazete alamıyorsanız arkadaşlarınızdan, komşularınızdan bir veya birkaç gün önceki gazeteleri isteyerek inceleyebilirsiniz.

- Meslek odaları, dernekler ve sendikalardan hangi illerde, hangi firmalarda, hangi işlerde istihdam olanağı olduğu konusunda bilgi edinebilirsiniz.

- En son bitirdiğiniz okulun mezunlar derneği varsa size iş olanakları hakkında bilgi vermekte daha istekli davranabilir.

- Akraba, komşu ve arkadaşlarınıza kısa bir özgeçmişinizi ve ne tür bir iş aradığınızı belirten bir sayfalık bir açıklama yazıp vererek iş bulma konusunda yardımlarını alabilirsiniz.

2. Size iş verebilecek kişilerin bir listesini yapın.


- Bu kişilerle bağlantı kurmaya çalışın ve bu girişimlerinizin sonuçlarını, (firma adı, adresi, ilk bağlantı(nasıl, nerede), bağlantı kurulan kişinin adı/ünvanı, başvurulan iş, sonuç izleme) başlıkları altında bir tabloya kaydedin.

3. Bir günde başvuracağınız işyerlerinin birbirine yakın olmasına dikkat edin.


- Bu her zaman mümkün olmayabilir, ancak gerçekleştirebilirseniz size zaman kazandırır ve ulaşım masraflarını azaltır.

4. Çok çalışın.

- Hedef olarak günde beş ile sekiz başvuru belirleyin ve bunları tamamlayıncaya kadar o gün girişimlerinize devam edin.

5. Tablonuzu hergün eksiksiz ve güncelleştirerek doldurun.


- Tabloda yer kalmazsa ek kağıtlar kullanın. Tabloyu kesinlikle takip edin ve görüşme ardından bilgileri kontrol edin.

6. Esnek olun.


-Size teklif edilen iş, asıl mesleğinizden farklı olabilir. Bu yeni işte alışık olduğunuzdan farklı iş saatlerini ve seyahat etme zorunluluğunu kabul etmeniz gerekebilir. Bu iş teklifini uzun vadeli olarak iyice düşünmeden sakın reddetmeyin.

7. Son işinizden daha az para kazanacağınız işleri gözardı etmeyin.

- Ücretin yanında sağlanan, ikramiye, sosyal yardım, ödül gibi maddi olanaklar hesaplandığında net kazancınız, önceki işinizde kazandığınızdan çok daha fazla olabilir.

8. Her gün en az bir saatinizi başvuru mektubu yazmaya ayırın.

- Bu süre içerisinde kayıtlanınızı güncelleştirin ve bir sonraki iş görüşmenizi planlayın. Eğer o gün iş görüşmeniz yoksa bu vakti iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

9. İşverenlerle bağlantı kurabilmek için telefon rehberi ve telefonu kullanın.

- İş arayanlar genellikle iş görüşmeleri için klasik bir kaç yönteme güvenirler. Bahsettiğimiz bu metod ise en çabuk, en ucuz olanı ve aşağıdaki noktalara dikkat edildiği takdirde en çok işe yarayanıdır.

Telefonla görüşmeye başlamadan evvel rehberi iyice inceleyip bir liste yapınız. Becerilerinizi kullanabileceğiniz tüm işletme ve işyerlerini bulmaya çalışınız. Özgeçmişinizi ve niteliklerinizi özetleyen kısa bir kaç cümle geliştiriniz.

Örneğin:

"Araç-gereç taşımacılığı konularında iki senelik bir deneyimim var." "Geçen yıl, diş sağlığı ile ilgili gereçler satan bir firmanın tüm faturalama ve hesaplama işlerinden sorumluydum." gibi.

Bu cümleleri sadece sizi işe alma yetkisi olan kişilere söyleyin, yani sekretere ya da resepsiyon görevlisine bu cümleleri aktarmayın. Çalışmak istediğiniz daire yada alandan sorumlu olan kişinin adını sorun ve telefon numarasını isteyin.

Örneğin:

"Taşımacılık konusundan sorumlu olan kişinin kim olduğunu söyleyebilir misiniz?"

Daha sonra bu kişi ile görüşmek istediğinizi söyleyin. Görüşmeye başlamak için bu kişinin adını kullanın ve kendinizi tanıtın.

Örneğin:


"Araç-gereç taşımacılığı konularında iki senelik bir deneyimim var." "Geçen yıl, diş sağlığı ile ilgili gereçler satan bir firmanın tüm faturalama ve hesaplama işlerinden sorumluydum." gibi.

Bir randevu isteyin, telefonda mülakat yapmayın.

Örneğin:


"Bölümünüzde işe alınma olasılığım var mı, bu konuda sizinle görüşebilirmiyim?

Eğer yanıt hayır ise, gelecekte böyle bir olasılık olup olamıyacağını sorun.

Örneğin:

Önemli değil, yine de sizinle gelecekteki olasılıkları göz önünde bulundurarak bir görüşme yapabilir miyiz?

Bir öneri de bulunmasını isteyin.

İş görüşmelerini gerçekleştirmede işverenle yapılan telefon görüşmeleri en etkili yoldur. Ancak bu göründüğü kadar kolay değildir. Bu konuda sabır, azim ve kararlılık gerekmektedir.

Evet yanıtı almadan önce 20 - 30 telefon görüşmesi yapmak zorunda kalmanız cesaretinizi kırmasın. Unutmayınız, alacağınız bir evet yanıtı bir iş bulduğunuz anlamına gelebilecektir.

Gayretli ve azimli olun. Asla umudunuzu yitirmeyin. Bazen beğenmediğiniz bir iş, çok daha iyi işler bulmanız için uygun bir basamak olabilir.

ETKİLEYİCİ BİR İŞ GÖRÜŞMESİ NASIL YAPILIR?


İş bulmada en önemli aşama işverenle yapacağınız görüşmedir. İşe alınmanız bu görüşme sırasında işveren üzerinde iyi bir izlenim bırakmanıza bağlıdır.

Görüşme Öncesi:

- Görüşmeye gitmeden önce iş için başvuracağınız kurum veya şirket ile girmeyi düşündüğünüz iş hakında elinizden geldiği kadar çok bilgi toplayın. Bu konularda ne kadar bilgi sahibi olursanız, bilgi ve becerilerinizle istediğiniz iş arasında o kadar iyi bir bağlantı kurabilir ve işe uygunluğunuzu o kadar etkili bir biçimde kanıtlayabilirsiniz.

- Görüşmeye gitmeden önce istediğiniz işte ücretin yaklaşık ne kadar olduğunu araştırın. Bu konuda sendikalar, meslek odaları ya da benzer işlerde çalışan tanıdıklarınızdan bilgi alabilirsiniz.

- Öncelikle başvuru formunu doğru ve düzgün bir biçimde doldurmak için nüfus cüzdanınızı, özgeçmişinizi ve gerekli olabilecek diğer belgeleri yanınızda bulundurun.

- Görüşmeye gitmeden önce ne giyeceğinize karar verin. Temiz, rahat ve ağırbaşlı kıyafetler seçin. Çarpıcı şeyler giymekten kaçının.

- Görüşmeye tam vaktinde gidin. Beklenmedik aksamaları da hesaba katarak evinizden biraz erken çıkabilirsiniz.

Görüşme yerine vardığınızda


- Odaya girmeden önce ceketinizi ilikleyin, sigara içiyorsanız söndürün, sakız çiğniyorsanız atın.

- Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, elini sıkarken gülümseyin, neşeli olun ve gözlerinin içine bakın.

- Mülakatı yapan kişi konuşurken onu dikkatlice dinleyin. Sorulara tam cevap verin, konuya bağlı kalın ve konuyu dağıtmayın. Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarabilecek fırsatları yakalayabilmek için dikkatlice dinleyin. Dürüst olun, ancak olumsuz noktaların üzerinde fazla durmayın. Gerektiğinde sorular sorun, ancak tüm görüşmeyi yönlendirmeye çalışmayın.

Görüşme esnasında


- Görüşme süresince görüşmeyi yürüten kişinin sorularını doğru anlamaya ve soruya uygun, kısa ve çarpıcı yanıtlar vermeye özen gösterin.

- Görüşme esnasında işverenin yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olun. Size sorulabilecek şu tür soruların yanıtlarını önceden hazırlayın:

Nasıl bir iş istiyorsunuz?


- Kesin bir yanıt vermekten kaçının. Değişik olasılıkları ve gerçekleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Böyle bir soruyu yanıtlarken mesleğinizle ilgili iş alanlarından, bilgi ve becerilerinize en uygun görevlerden bahsetmeniz doğru olur.

Örneğin:

"Ben matematiksel konularda, muhasebe ve bilgilerin organize edilmesinde çok iyiyimdir. Edindiğim bilgiler muhasebe bölümü ya da benzeri bir başka bölümde çok faydalı olabilir." diyebilirsiniz.

- Vereceğiniz bu tür yanıtlar işverenin size bilgi ve becerilerinize uygun bir iş vermesini kolaylaştırır.

Neden burda çalışmak istiyorsunuz?


- Görüşme öncesi bu şirketi araştırmışsanız, bu soruyu yanıtlamak çok kolay olacaktır.

- Eğer müşteriler, ürünler ve hizmetler hakkında bilgi sahibi iseniz, şirketin belirli hedeflerinin, politikalarının ve ihtiyaçlarının sizin ilgi ve becerilerinize ne denli uygun olduğunu söyleyebilirsiniz.

- Sadece 'Bir işe ihtiyacım var!' diyen bir aday iyi bir izlenim bırakmaz.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?


Bu soru sizin hangi konularda bilgi ve beceri sahibi olduğunuzu, nerelerde eğitim gördüğünüzü, varsa iş deneyiminizi ve başarılarınızı, işe alındığınız takdirde işyerine ne gibi faydalar sağlayabileceğinizi anlatmanız için iyi bir fırsattır. Ancak vereceğiniz bilgiler kısa, öz ve etkileyici olmalıdır. Bu nedenle işle ilgili olmayan konulardan örneğin ailenizden, özel meraklarınızdan size sorulmadıkça bahsetmemeniz iyi olur.

Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

Bu soruyu dürüstçe yanıtlamakta zorlanabilirsiniz. Yanıtınızı çok iyi düşünün. Görüşmeye gitmeden önce güçlü ve istenilir yönlerinizi çok iyi ifadelendirip zihninizde sıraya koyun.

Örneğin:


Uyumlu, dakik, yaratıcı ve güvenilir bir kişi olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Zayıf ya da kusurlu yönlerinizi öyle anlatın ki bunlar aynı zamanda istenilir özellikler olarak algılanabilsin.

Örneğin:

Kalite konusunda titizlenmek, başkalarıyla değil yalnız çalışmaktan hoşlanmak, işin zamanında bitirilmesi konusunda sabırsız olmak gibi.

Sizi neden işe almalıyım, bu işe başvuran birçok nitelikli kişi arasından sizi neden tercih etmeliyim?

Bu soruyu yanıtlarken iş ile ilgili belirgin özelliklerinizden bahsedin ve bu işe alındığınız takdirde işyerine sağlayabileceğiniz yararları biraz değişik bir dille tekrar özetleyin.

Herhangi bir ağır hastalık ya da sakatlık geçirdiniz mi?

Yanıtınız hayır ise hiç sorun yok. Ancak evet ise, görüşmeye gitmeden önce yanınızda götürmek üzere bir doktordan sağlığınızın başvurduğunuz işi engellemeyeceğine dair bir rapor alın.

Yanıtınız evet ise bunu sorun yapmamaya çalışın. Zaten büyük bir olasılıkla engelli kadrosundan işe yerleştirileceğiniz için yanınızda engelli sağlık raporunuzun aslı ve fotokopisi bulunsun. Aslını kesinlikle vermeyin ama yine de yanınızda bulunsun. Çalıştırılamayacağınız işleri açık açık söyleyin ve neleri yapıp neleri yapamayacağınızı belirtmekten çekinmeyin. Hastalığınız ya da engeliniz hakkında açıklama yapmak sizi üzmekten ziyade sizin menfaatiniz için daha uygun pozisyonda çalıştırılmanız anlamına geleceğinden bu konuda utanıp sıkılmamaya ve mümkün olduğunca rahat olmaya çalışın.

Unutmayın sizin o işe ihtiyacınız olduğu kadar işverenin de sizin gibi bir engelli personele ihtiyacı vardır.


Burada ne kadar çalışmayı planlıyorsunuz?

Bu sorunun işveren tarafından sorulmasındaki tek neden sizin iki üç ay içerisinde işi bırakıp bırakmayacağınızı, askere gidip gitmeyeceğinizi veya başka bir şekilde işten ayrılıp ayrılmayacağınızı öğrenmektir. Bu nedenle sürekli ve uzun vadeli bir iş aradığınızı, şartların sizin ve işveren için iyi olduğu sürece işte kalmayı istediğinizi anlatın.

Son işinizden neden ayrıldınız?


İşin aslı ne olursa olsun, son işyerinizden asla kötü şekilde bahsetmeyin. Bu son derece önemlidir. Çünkü, eğer son işvereniniz hakkında kötü şeyler söylerseniz, bu sizi işe alacak işveren için de aynı şeyi yapabileceğiniz izlenimini verir. Bu soruya soğukkanlı ve rahat bir şekilde, başkalarını suçlamadan yanıt verin.

Referanslarınız var mı, sizi kime soralım?


İş aramaya başlamadan önce hakkınızda bilgi verecek iki kaynak kişi bulmalısınız. Bunlar eğer ilk defa işe girecekseniz en son mezun olduğunuz okuldaki öğretmenleriniz olabilir. Eğer iş değiştiriyorsanız eski iş yerinizdeki yöneticilerinizi referans olarak gösterebilirsiniz. Referans gösterdiğiniz kişilerin, girmek istediğiniz işle ilgili ve hakkınızda olumlu görüş bildirecek kişiler olmasına özen gösterin.

Şöyle bir durumda kalsaydınız ne yapardınız?


Bazen işverenler, iş arayanların bir problemi kavrama ve hemen çözüm üretme becerilerini yoklamak için böyle bir soru sorabilirler. Böyle sorulara kesin yanıt vermekten kaçının.

Çeşitli yollar denenebilir. 'Örneğin şöyle bir yol çözüm için uygun olabilir.' gibi esnek, olaya çok yönlü baktığınızı gösteren yanıtlar verebilirsiniz.

Görüşmenin ardından:

- İşverene görüşme için kısa bir not ile teşekkür etmeyi unutmayınız. Bu mektupta özelliklerinizi yeniden özetleyip, işe duyduğunuz ilgiyi vurgulayabilir, görüşmede değindiğiniz noktalara yeni bilgiler ekleyebilirsiniz.

- Görüşmeden sonra iki-üç hafta sizinle ilişki kurulmazsa işvereni arayın.

- Eğer iş başka birine verilmişse, daha sonra açılacak işler için başvurunuzun değerlendirilmesini isteyin.

- Bu girişiminizde başarılı olmazsanız sakın olayın peşini bırakmayın. Görüşmeyi gözden geçirip, neleri yanlış yaptığınızı araştırın, soru ve yanıtları bir arkadaşınızın ya da ailenizin bir üyesi ile tekrarlayın.

ÖZGEÇMİŞ NASIL YAZILIR?

İş arama süreci bir takım görevlerin adım adım yerine getirilmesini gerektirir. Bunların başında iyi bir özgeçmiş yazmak gelir.

Özgeçmişinizi yazarken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz yararlı olur:

Ne tür bir iş aradığınızı açıkça belirleyiniz.

Özgeçmiş belirli bir işe veya meslek alanına uygun bir biçimde hazırlanmalıdır.

Mesleki hedefiniz özgeçmişinizi yazarken hangi bilgi ve becerilerinizi vurgulayacağınızı belirleyecektir.

Girmek istediğiniz iş ne gibi nitelikler gerektiriyor?

Özgeçmiş yazmak için girmek istediğiniz işin gerektirdiği eğitim alanını ve düzeyini, bilgi ve becerileri çok iyi incelemeniz gerekir. Ancak ondan sonra işin gerekleri ile kendi niteliklerinizi karşılaştırabilirsiniz ve işe uygunluğunuzu savunabilirsiniz. Girmek istediğiniz işin gerektirdiği nitelikleri bilirseniz, özelikle o işle ilgili bir eğitim görmemiş olsanız dahi, o işte kullanabileceğiniz bilgi ve becerilerinizi tanıma ve işverene tanıtma olanağı bulabilirsiniz.

İzleyeceğiniz adımlar:


1. İş hayatınızla ilgili bilgiler:

Çalışma Hayatıyla ilgili özgeçmişinizi yazarken tam gün çalıştığınız ilk işinizden başlayarak başvuruda bulunduğunuz tarihe kadar nerelerde çalıştığınızı ve ne işler yaptığınızı sırası ile anlatmanız gerekir. (Eğer tam günlü iş deneyiminiz yeterli değilse, yarım gün çalıştığınız işlerden de bahsedebilirsiniz. Mezuniyet sonrası ilk iş başvurunuzda staj uygulamalarınızı deneyim olarak değerlendirebilirsiniz..) Öncelikle meslek hedefinizle ilgili deneyimlerinizi ve bilgilerinizi çok iyi belirlemeniz ve tanımlamanız gerekir. Bunun için, hatırlayabildiğiniz her şeyi listelemeye çalışın.

Aşağıdaki başlıklar size bu konuda yardımcı olabilir:

-Çalıştığınız kurumların adları, adresleri
-Üstlendiğiniz görevler, yaptığınız işler
-Hangi tarihlerde ne kadar süre çalıştığınız
-Görev ünvanlarınız
-Kazandığınız beceriler, kullanabildiğiniz aletler, büro makinaları
-Ulaştığınız hedefler
-Başlattığınız yenilikler
-Aldığınız ödüller, takdirnameler
-Bildiğiniz yabancı diller ve derecesi

Deneyimlerinizi tanımlamak, becerilerinizi, aldığınız sonuçları ve başarıları açıklamak için etkili kelimeler seçin. Mesleki hedefiniz ile ilişkilendirebileceğiniz, ilgili tecrübelerinizi analiz edin ve tanımlayın.

2. Bilgilerin düzenlenmesi:

Özgeçmişin genellikle tek sayfa olarak yazılması tercih edilir. Bu nedenle gerekli bilgileri en iyi biçimde ortaya koymaya ve sıralamaya çalışın.

Sıralamaya isminiz, adresiniz ve telefon numaranız, medeni haliniz gibi kişisel bilgiler vermekle başlayın.

Başvurulan pozisyonu, yani iş hedefinizi belirtin.

İlk işinizden başlayarak çalıştığınız işyerlerini, oralarda yaptığınız görevleri, taşıdığınız ünvanları belirtin.
Eğitiminizle ilgili bilgileri, ortaokul / ilköğretim sonrası alan ve düzeylerini de belirterek tarih sırası ile yazın.
Sahip olduğunuz becerileri, girmek istediğiniz iş ile bağlantısını ortaya çıkaracak bir biçimde sıralayın. Mesleki hedefinizin gereklerini yansıtan özellikleri gruplayarak ayrı başlıklar altında toplayın.

Yukarıda sıralanmış olan seçenekler en genel olanlardır. Birçok özgeçmişte bu bilgileri bulabilirsiniz. Eğer sizin kendinizi tanımanızda etkili olacağını düşünüyorsanız, aşağıdaki bilgileri de ekleyebilirsiniz.

Alınmış olan hizmet içi ve diğer eğitimler, özel kurslar, seminerler ve akademik dereceleri belirtin.
Önemli kişisel veya sosyal başarılar, mesleki üyelikler, sosyal faaliyetleriniz ve özel meraklarınızı yazın.
İstenildiği takdirde referans alınabilecek özgeçmişte referans olacak kişilerin isimlerini ve adreslerini yazmak şart değildir.

Başvurduğunuz işle doğrudan ilgisi olmadığı takdirde ücret, işinizi değiştirme nedeni, yöneticinizin adı, adresi ve ünvanı, boy, kilo, yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna ilişkin bilgileri özgeçmişinize dahil etmemelisiniz. (Bu konular mülakat esnasında görüşülebilir.)

3. Yazma:

Özgeçmişinizi beyaz, düz bir kağıda yazın. Özgeçmişin el yazısı ile yazılması tercih edilmediğinden daktilo veya bilgisayar ile yazma / yazdırma yoluna gidebilirsiniz.

Özgeçmişinizi bu konuda deneyim sahibi bir kişiye okutma ve gözünüzden kaçan hataları düzeltme yoluna gidebilirsiniz.

4. Yazdıklarınızı tekrar gözden geçirin:

Bu adım çok önemlidir. Şunları kontrol edin.

Yazım hataları varsa, düzeltin.
İlgisiz bölümler, kelimeler varsa çıkartın.
Eksiğiniz varsa tamamlayın.
Bilgi ve becerilerinizi etkileyici bir biçimde yazıp yazmadığınızı kontrol edin.

5. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz mektup:

Özgeçmişinizi posta ile gönderirken buna birde üst yazı niteliğinde takdim mektubu eklemelisiniz. Üst yazı kısa, yazı makinesı ile düzgünce yazılmış ve işverenle neden bağlantı kurduğunuzu açıklar nitelikte olmalıdır.

Özgeçmişinizi yolladıktan sonra, mektup ya da telefon yolu ile özgeçmişinizin ilgili kişiye ulaşıp ulaşmadığını izleyin ve iş görüşmesi olanaklarını arayın.

Özgeçmişinizi kendiniz teslim edecekseniz, kıvırıp katlamadan bir dosya içinde ilgililere verin.

Sadece özgeçmişinizin takdimi ile işe alınmayı beklemeyin. Bu, sadece amacınıza ulaşmak için bir araçtır. Ancak bu sizin iş görüşmesine çağrılma şansınızı artırır.

Siz, sizi iş hedefinize ulaştırabilecek en uygun özgeçmiş formatını seçin. Unutmayınız ki, odak noktanız bireysel gereksinimleriniz ve hedefleriniz üzerinde olacaktır. Özgeçmişinizi şirket ve istenilen iş pozisyonunun özelliklerini düşünerek hazırlayın. Farklı pozisyonlar için ,farklı özgeçmişler yazın.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst