İş arayanlar dikkat!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Online mülakatlarda nelere dikkat edilmeli?

Kamuda olduğu gibi özel sektörde de 'işe alımlar' büyük ölçüde mülakatlar aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Bu nedenle mülakatlar işe girmek isteyen adaylar için büyük önem taşıyor. Ancak iş mülakatları son dönemde yeni bir boyut kazandı. Gelişen teknoloji ile birlikte mülakatlar da artık büyük ölçüde internet üzerinden gerçekleştirilmeye başladı.

ONLİNE MÜLAKAT NEDİR?


Son yıllarda özellikle büyük holdinglerde mülakatlar online olarak yapılmaya başlandı. Gerek işe girmek için başvuruda bulunan adayların sayısının yüksek olması gerekse internetin iş dünyasının ayrılmaz parçası haline gelmesi, online mülakatın ortaya çıkmasına neden oldu. İnsan Kaynakları yöneticileri artık şirkete alacakları adayları, internet üzerinden mülakata alarak belirliyor. Bunun için, adayların belirtilen saatte bilgisayarın başında bulunması gerekiyor. Tabi ki online mülakatlarda sadece bilgisayar yetmiyor. Bunun yanında bir mikrofon ve kamera da gerekiyor. Bazı şirketler ise mülakatları, akıllı telefonlar aracılığı ile gerçekleştiriyor. İnternet üzerinden yapılan mülakatlar genelde 10 dakika ile 45 dakika arasında sürüyor. Mülakatlar öncesinde adaylara bilgi veriliyor. Ve adaylarda bu doğrultuda hazırlık yapıyor. Burada en çok yaşanan sıkıntı internette yaşanan bağlantı sorunlarından kaynaklanıyor. Adayların ses ve görüntü bozuklukları da yine mülakatlarda karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor.

AVANTAJLARI NELERDİR?

Online mülakatlar son bir yıldır yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle mimar, mühendis ve satış temsilcisi alımlarında bu tür mülakat yapılıyor. Online mülakatlar birkaç aşamadan oluşabiliyor. İlk mülakat insan kaynakları tarafından yapılıyor. Bir nevi ön eleme şeklinde gerçekleşiyor. İkinci ve üçüncü aşamalarda ise mülakatlara şirket yöneticileri katılıyor. Online mülakatlar hem adaylar için hem de şirketler için maliyetleri düşürüyor. İnsanların ev ortamında mülakata girmelerini sağlıyor. Bu da adaylar için büyük avantaj oluşturuyor. Şirketler ise daha çok aday ile görüşme imkanı elde ediyor. Örneğin, İstanbul merkezli bir şirket, Anadolu'nun en ücra köşesindeki adaylara bu yöntemle daha kolay ulaşabiliyor. Online internet işlemlerinin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Sonsuz başarılar dileğimle,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst