İş Kazalarının Oluş Nedeni

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Çalışma hayatında, çalışanların sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden, yurt kalkınmasına ve ekonomisine doğrudan veya dolaylı zarar veren olaylar iş güvenliği konusunun kapsamına girer. Ülkemizde, iş güvenliğiyle ilgili bir çok kurallar vardır. Bu Kuralların birçok bölümü İş Kanunu'nda yer alır. Ayrıca, çeşitli iş kollarıyla ilgili olarak o iş koluna ilişkin tüzük, yönetmelik gibi hukuk kaynakları mevcuttur.

İş güvenliği, bir iş yerinin en önemli sorunlarındandır. İşveren, yürürlükteki yasalara göre işyerinde gerekli iş güvenliği tedbirlerini almak ve onları uygulamak zorundadır. Ancak iş güvenliğinde sorumluluk tek tarafa aitmiş gibi düşünülemez. Bu konuda Devlet, İşçi, İşveren ve konuyla ilgili tüm kuruluşlar elele vererek iş güvenliği konusunda gerekli bütün tedbirleri almalıdırlar. Çünki söz konusu olan şey Türk işçisinin sağlığı ve Türk ekonomisidir.

Çalışanların sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden, yurt kalkınmasına ve ekonomisine doğrudan veya dolaylı zarar veren olaylar ; iş kazaları ve meslek hastalıkları olarak iki kategoride incelenebilir.

İŞ KAZALARI

Kaza, emniyetsiz hareket ve şartlardan doğan, çalışanların can güvenliğini tehlikeye sokan, çevreye ve kullanılan araç, cihaz ve diğer apratlara zarar veren veyabu tehtidi doğuran aniden meydana gelen beklenmeyen olaylardır.

Kazanın tanımındaki en önemli unsur, ani ve beklenmeyen bir olay olmasıdır. Kaza geliyorum demez biçimindeki ata sözümüz bu durumu en iyi şekilde ifade etmektedir.

Kazaların Oluş Nedenleri :

İşkazalarının oluş nedenleri dikkatsizlik, tedbirsizlik, kurallara uymama, kullanılan araç gerecin kullanımına ilişkin bilgisizlik ve kullanılan araç gerecin bakımsız ve elverişsiz oluşu olarak sıralanabilir.

Dikkatsizlik :

Çalışan kişinin çeşitli nedenlerle, örneğin özel hayatına ilişkin problemler dolayısıyla gerekli dikkati sarfetmemesi kaza nedenlerinin başında yer alır. Ayrıca uykusuzluk, aralıksız olarak uzun süreli çalışmalar da dikkatin dağılmasına neden olabilir.

Tedbirsizlik :

Nasıl olsa ben kaza yapmam veya kaza olmaz şeklinde yanlış düşünceler, insanı tedbirli davranmaktan alıkoyabilir. En tehlikeli düşünce "Bana birşey olmaz" düşüncesidir. Bu düşünceye saplanan kişinin iflah olması çok zordur. Bu boş düşünceler bir tarafa bırakılıp tedbirli olmak gerklidir. Her an kaza olabilecek gibi tedbirli olmak zorundayız.

Kurallara Uymama :

İşyerinde kazalara karşı korunma amacıyla belirlenmiş bir takım kurallar vardır. Bu kurallara uyulmamasıda kaza nedeni olabilir.

Bilgisizlik :

Cihazların kullanımına ilişkin bilgisizlik de önemli bir kaza nedenidir. Cihazın teknik özelliklerinin biliinmemesi, yalnış düğmelere basılması kazalara yol açabilir.

Bakım Eksikliği :

Cihaz, araç ve gereçlerin bakımı zamanında yapılmazsa bozulma nedeniyle kaza olabilir. Çalışırken bozulan, bir parçası kopan makineler çalışanlara, çevrede bulunanlara zarar verebilir.

bilimveteknoloji
 
Tekerlekli Sandalye
Üst