İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına Dair Yapılan İstatistikler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İş kazaları ve çeşitli meslek hastalıkları konusunda yapılmış olan istatislikler en önemli risk göstergeleridir.

İş kazaları bir dış etkenin ani ve şiddetli etkisi sonucu olarak tarif edilirler.

Son yıllarda kuralların sıkılaşması işverenin önleyici tedbirleri sayesinde oldukca azalmıştır.

İş kazalarının aksine Meslek Hastalıkları oldukca yaygın durumdadır. Patojen( hastalık yapıcı) herhangi bir etkenin zaman içinde seyrek, yavaş ve tekrarlayan etkisi sonucu ortaya çıkar. Sinsi ve ilerleyici bir şekilde başlar. Meslek hasatalıklarının çeşitleri ve sayısı son yıllarda büyük artış göstermiştir.

Yapılan araştırmalaa göre bir çok kanser türünün çalışma sırasında maruz kalınan çeşitli etkenlerle ilgili olduğu görülmüştür.

Anilin boyalarla çalışanlarda (mesane kanseri) radyumlu ışıldayan kadranları boyayanlarda ( kemik kanseri) krom bileşikleri,radyoaktif cevherler, asbest, arsenik ve demir soluyanlarda(akciğer kanseri) kömür, sanayi yağları, linyit ve petrol ürünlerine maruz kalanlarda radyum ve x ışınlarıyla karşılaşanlarda( cilt kanseri) görülmektedir.

Ayrıca işyerleri aşırı sıcak veya soğuk olanlarda, gürültülü makinalardan kaynaklanan titreşimler gibi fiziksel koşulların belirli hastalıkları veya kronik sağlık sorunlarını dahada arttırdığı kabul edilmiştir.

Bunlardan başka iş nedeniyle ortaya çıkan duygusal ve ruhsal sorunlarda bu etmenlerin sebeb olduğu meslek hastalığı olarak tanımlanır.

Türkiyede ilk defa 1945 yılında yasayla düzenlenen meslek hastalıkları sigortası 1964 yılında çıkarılan sosyal sigortalar kanunu'nun kapsamına alınmıştır. Meslek hastalığını sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir nedenle veya çalışma koşullarının yüzünden uğradığı geçici veya süreklihastalık, sakatlık, ruhsal bozukluk olarak tanımlayan söz konusu yasa bu durumlarda sağlık ve maddi yardım yapılmasını öngörmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst