İşe Sağlam Başladım Sonradan İşitme Özürlü Olunca İşten Çıkarıldım Ne Yapmalıyım

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
Evet arkadaşlar başlıktanda belli zaten...
ö.g.g çalışanıydım, 27-aralık-2008 yani geçen sene başlamış olduğum işime 01-aralık-2009'da sonradan işitme özürlü olduğumdan dolayı son verildi..
konuyu biraz daha açıyorum;
İşe başlarken bende bir takım evraklar istendi tıpkı her iş yerinde olduğu gibi bilirsiniz sağlık raporu ,sicil kaydı vs.. gibi bunların hepsini teslim etmiştim geçen sene ve raporumda'da özel güvenlik görevlisi olur diye gerekli imzalar atılmıştı.çünkü o zaman hiç bir sağlık sorunum yoktu.!
şimdi bu 1 yıl kadar süren çalışma süremin son 5 ayını işitme kaybım olduğu halde beni bi şelikde kabul edip çalıştırdılar,sonradan ne olduysa haber verilmeden iş akdime son verildim,,en azından 15 gün daha çalıştırmaları ve beni bu konu da 15 gün önceden bilgilendirmeleri gerekmiyormuydu.!
Üstelik bu sabah gelen telefonla eski patronum beni çağrıyor gel diye,nese bende gittim bir an heveslendim tabi, acaba işe gerimi alıcak diye,tabi benim daha kesin ve net olarak çıkarıldığımdan haberim de yoktu, çünkü sözde benim daha rahat etmem için iyi bir yere alıcaklardı,yani ben öle biliyordum,sözü fazla uzatmayım;gittim şirkete adam hemen evrakları önüme yığdı ibraname ve işten çıktığıma dair imzalamamı istediği bi kaç evrak,bide kendi isteğimle çıktığıma dair,hiç birine imza atmadan biraz tartışarak şirketten uzaklaştım..
şimdi arkadaşlar benim bu konuda ne yapmam lazım tazminat hakkım varmı? ,veya her hangi başka sosyal haklarım varmı?varsda şayet bana yardımcı olabilirmisiniz.şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İş akdine sözlü olarak son verilemez. Mutlaka yazılı ve ilgili yazıda fesih bildirimin gerekçesi belirtilmedir.

İşçinin iş sözleşmesi davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerden dolayı fesh edilecekse mutlaka yazılı olarak savunması alınmalıdır.
Anlattıklarına bakılırsa bunların hiç biri yapılmamış.

Tazminat konusuna gelince ilgili yasaya göre; İşçinin çalışma süresi 1 yılın altında ise kıdem tazminatı ödenmez. Denilmektedir.
Muhtemelen iş veren sana kıdem tazminatı vermemek için 1 yılını doldurmadan işten atmaya çalışıyor. Yine ilgili yasada “İşçi işi kendi isteği ile bırakıyorsa kıdem tazminatı ödenmez.” Deniliyor.

İş veren bir uyanıklık daha yapmaya çalışarak seni kendi isteğinle işten ayrılmış gibi göstermeye çalışıyor.
Kendi isteğinle işten ayrıldığına dair yazıya imza atmaman isabet olmuş. O imzayı atsaydın hiç bi hak talebinde bulunamazdın.


4857 sayılı İş Kanunu’na göre İş sözleşmesi işveren tarafından kanunun 25. maddesindeki; A) Sağlık nedenleri, zorlayıcı nedenler, gözaltına alınma veya tutukluluk hali gibi nedenlerden dolayı fesh edilirse işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Deniliyor.

Burada zikredilen "işçinin sağlık nedenleriyle işten çıkarılması durumunda kıdem tazminatı ödenir" maddesine dayanarak işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatı alabilirsin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst