İshalin ilacı yoğurt

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İshal vücudun dengesini bozan hatta hafif semptomları bile ciddi iş ve sosyal hayatı etkileyen olumsuz bir sağlık sorunu. Tedavi sürecinde ise hem ilaç hem de beslenme önemli bir rol oynuyor.

İshalin nedenine göre barsak düzenleyiciler ve kişiye özel beslenme önerileri ile oluşan ishalin hızla iyileştirilmesi sağlanmalıdır. İshal durumunda birincil olarak dikkat edilmesi gereken vücudunun büyük bir kısmı (yüzde 70-80) su olan vücudumuzda, ishale bağlı kaybolan sıvının vücutta yerine konmasıdır. Özellikle birçok birey tarafından yapılan en büyük yanlışlardan biri, ishal olan kişinin ishalinin durması için su ve sıvı alımının azaltılmasıdır. Oysa ishal tanısı konmuş olan her birey, vücudun hızlı sıvı kaybını dengelemek için normalde verilmesi gerekenden daha fazla sıvı takviyesi yapılmalıdır. Her dışkılama sonrasında kişi temiz ve ılık su içmelidir.

Ülkemizde 1986 yılında başlatılan bir program sayesinde ishalli tüm bireylere özellikle kullanılan AST (Ağızdan Sıvı Tedavisi) olarak adlandırılan uygulama ile tuz-şeker karışımı paketlerin temin edilmesi, hayati olarak ishalin sorunlarından kurtulmamıza yardımcı olmuştur. Evde kolayca hazırlanacak su ve elektrolit kaybını önleyecek hayat kurtarıcı sıvı karışımı: 1 litre ılık su içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır ve her dışkılamadan sonra yarım su bardağı olarak önerilir.

İshal Tedavisinde Nasıl Beslenmeli?


İshalde kullanılması önerilen en doğru besinler, kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. Ayrıca ishal olan kişide iştahsızlık da tetiklenmekte ve geçici bir süre kilo kaybı gözlenebilmektedir. Bu nedenle özellikle önemli olan proteinin gün içerisinde beslenme ile yeterli miktarda sağlanması önem kazanmaktadır.

Haşlanmış Yağsız Et Tercih Edilmeli

İshal süresince iyice haşlanmış olan yağsız dana, tavuk, sığır ve kuzu etleri önerilebilir. Balık ve etler hazırlanırken çok az yağ kullanılmalı hatta mümkünse ızgara, haşlama ve fırınlama tercih edilmelidir. Ayrıca ishalin tedavisinde bağırsaktan suyun geri emilimini uyaran besinler kullanılır. Bu duruma yardımcı olan besinler, içi çıkarılmış beyaz ekmek, pirinç lapası, grisini ve peksimet veya krakerlerdir ve bir bileşen olarak glikoz da bağırsaktan suyun geri emiliminde etkilidir.
İshal tedavisinde önemli olan bir diğer nokta da bağırsak faaliyetlerini artıran bir etmen olan diyet posası alımının kısıtlanmasıdır. Posa içeriği diğer sebzelere göre daha düşük olduğu için çocuklara hazırlanacak olan içerisine pirincin de eklenmesi önerilen sebze çorbalarında kullanılabilecek sebzeler şunlardır: pancar, kuşkonmaz, soğan, dereotu, hindiba, marul, patates, taze bezelye, domates, kereviz ve ıspanaktır.

İshal Süresince Tüketilmesi Önerilmeyen Besinler


Enginar, lahana, bürüksel lahanası, yeşil fasulye, kuru bezelye ve yeşilbiberdir. Ayrıca kepekli ekmek ve tüm ürünler, diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul ve beyaz lahana ishal bitene kadar tüketilmemelidir. Özellikle böğürtlen, kuru meyveler, üzüm, hurma ve armut ishal tedavisinde sakıncalı olabilecek meyvelerdendir. Bütün bu besinlerin doğru seçiminin yanı sıra doğru verilme şekli de çok önemlidir. İshal olan her kişi tedavi süresince az ve sık beslenmelidir, beslenmedeki yağ miktarı azaltılmalıdır.

Yoğurt Gerçekten Etkili midir?

Yoğurt, barsak sağlığının devamlılığı için kullanılabilecek önemli bir besindir. Yoğurdun içerisinde bulunan yararlı bakteriler, bağırsakta bulunan ve ishale sebep olan tehlikeli mikropların bağırsakta yaşama şansını azaltır. Yoğurdun içerisindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak ortamında aside dönüşür ve zararlı olan bakteri enzimlerinin çalışması engellenmiş olur. Bütün bu etkileri sayesinde annelerimizin ishal sırasında özellikle pirinç ve patates ile birlikte kullandığı yoğurt doğru ve temel bir besin olma özelliği göstermektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İshali muz, leblebi ve ayranla kesin


Yaz mevsiminde daha sık görülen ishallerin enfeksiyonlara bağlı oluşabilmesinin yanında besinlere bağlı olarak da ortaya çıktığını belirten uzmanlar karpuzkavun kayısı acı biber gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi nedeniyle bağırsak dengesinin bozulduğunu kaydediyor

Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr İbrahim Bağcivan "Muz tuzlu çubuk krakerleblebi asidi kaçmış kolalı içecekler çay kahve yoğurt peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.

İshallerin yazın hem yetişkinlerin hem çocukların sık karşılaştığı bir sağlık sorunu olduğunu belirten Bağcivan yiyeceklere bağlı basit ishalleri yine yiyeceklerle ve sıvı tuz kaybını gidererek iyileştirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

İshalliyken süt sütlaç ve dondurma yemeyin.


Kavun kayısı karpuz gibi şeker yükü çok fazla olan yiyeceklerin çok tüketildiği zaman suyun bağırsaktan vücuda emilmesini gerektiren dengeyi tersine çevirdiğini belirten Bağcivan şunları kaydetti:

"Bağırsaktaki şeker yükü artıyor bu yüzden vücuttan bağırsak içine su kaçışı tetikleniyor Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor Birçok insanın başına gelebiliyor Hasta 24-48 saat içinde yiyip içtiklerine dikkat ederse sorun ortadan kalkıyor Leblebi su tutulumunu artırdığı muz da potasyum içerdiği için vücuttaki su ve potasyum kaybını önlemeye yarıyor Tuz çubuk kraker çay kahve asidi kaçmış kola yoğurt peynir ayran sıvı ve tuz kaybını önlemeye yardımcı oluyor Ancak süt sütlaç ve dondurma tüketilmesi bağırsağın süte karşı toleransı ishal nedeniyle bozulduğu için soruna neden oluyor Özellikle de doğumsal laktaz eksikliği olanlarda süt tüketilmesi ishal sırasında gaz kusma şikâyetlerine yol açıyor"
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
İshal hakkında ek bir bilgide ben vereyim. Aç karnına ortadan ikiye ayırıp bir bardak suyla yutacağınız 8-9 adet karanfil anında etkisini gösterir. Karanfil müthiş bir antiseptik. Boğaz ağrılarında çiğnendiğinde yada bir bardak çaya atılıp içildiğinde boğaz daki mikropları aç karnına içildiğinde ise bağırsaktaki "zararlı bakteri ve mikropları" yok eder. Doğal bir antiyobiyitik olan karanfilin hiç bir yan etkiside yoktur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst