Işık Açıksa Uyumayın (Melatonin Hormonu)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
"Melatonin" hormonu sık duyduğumuz bir terim değil ama önemi büyük. Açık bırakılan lamba ya da televizyon karşısında uyumak, bu hormonun salınımını engelliyor.

Bu hormonun eksikliği ise çocuklarda büyümeyi engelliyor.

Melatonin hormonu, hücreleri yeniliyor, bağışıklık sistemini düzenliyor, vücudun biyolojik ritmini ayarlıyor. Ancak bu hormon ışığı sevmiyor.

Bu yüzden karanlıklar hormonu olarak da adlandırılıyor.

Melatonin hormonunun, çocukların büyümesinde çok etkili olduğu biliniyor. Bu sebeple aydınlıkta değil, karanlıkta uyuyan çocuklar daha sağlıklı büyüyor. Çünkü, Melatonin hormonu sadece geceleri ve karanlık ortamda salınıyor.

Melotanin, yetişkinler için de önemli;

Tamamen karanlık bir ortamda uyumayan yetişkinlerde; yorgunluk hissi, iştahsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, hafızada azalma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor.

Daha fazla melatonin hormonu için stres, düzensiz uyku, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. Badem, fındık, yerfıstığı, lahana, vişne ve papatya çayı melatonin yüklü gıdaların başında geliyor.


haberoku
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuk odalarından gece lambalarını kaldırın

ANKA

Ankara- Özel Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, büyümeyi artırıcı ve ergenliği başlatıcı özelliklere sahip olan Melatonin Hormonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Işığı sevmeyen, ışıkla karşılaştığında engellenen melatonin için yatak odalarımızdan, özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gerekiyor" dedi.

Melatonin Hormonunun sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çetinkaya, çocuklarda büyümeyi artırıcı bir özelliğe sahip olduğunu bu hormonun özellikle geceleri önem arzettiğini belirterek şunları söyledi:

"Çocuklar uyudukça büyürler. Bu konuda büyümeyi artırıcı bazı önlemler vardır. Bunlardan biri de yaşamımızda büyük öneme sahip olan melatonin hormonu. Bu hormonun üretimi ve salınımı karanlık ile başlar, aydınlık ile sona erer. Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan melatonin 02.00-04.00 arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Aydınlık döneminin uzaması veya aniden ışığa çıkılması melatonin üretimini durdurur."

Görme engelliler daha şanslı

Görme engelli kişilerde kanser olma olasılığının diğer kişilere göre daha az olduğunun altını çizen Doç. Dr Ergun Çetinkaya Geceleri her yerin aydınlık olması durumunda yaşamımızın olumsuz etkileneceğini belirtti. Işıklı ortamda uyumanın zararlı olduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Bu farkında olmadan insan hayatında melatonin hormonunun azalması anlamına geliyor. Işıklı ortamlar bu hormonu azaltırken aynı şekilde depresyon da melatonin hormonunu olumsuz etkiliyor" dedi.

Televizyon karşısında uyumanın zararlı olduğunu ifade eden Dr. Ergun Çetinkaya, "Karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Televizyon karşısında uyuklamamalıyız. Düzenli ve yeterli uyumalıyız. Mümkünse gece çalışmalarını gündüze kaydırmalıyız. Stres, üzüntü ve öfkeden uzak durmalıyız. Alkol, sigara, kahve, fazla çay tüketmemeli, uykudan önce egzersiz yapmamalıyız" dedi.

haberturk
 
Tekerlekli Sandalye
Üst