İşitme Cihazı Seçimi ve İşitme Cihazına Uyum

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
İŞİTME CİHAZININ NEDEN BİR ÇOK MODELİ VARDI?

İşitme cihazının bir çok modeli vardır. Her bir modelin kendi içinde pek çok özellik gösteren bir çok tipi mevcuttur. Bu çeşitlilik; her bireyin kendine özgü kaybı,kaybın bulunduğu frekans/frekanslar,konuşmayı algılama derecesi,hastalığın ne olduğu ve gereksinimlerine uygun cihaz ayarlanmasına olanak vermektedir.

İşitme cihazının ayarlanmasında ise bireyin kaybı, sese toleransı, hangi ortamlarda kullanılacağı gibi özel koşulları barındırmaktadır. Bu işi yapmak da odyologların görevidir. Odyologlar,üniversitelerin tıp fakültesi hastanelerinin KBB bölümlerine/işitme merkezlerine bağlı olarak görev yapmaktadırlar.

HANGİ KULAĞA TAKMAK GEREKLİDİR?

İki kulaktada işitme kaybı bulunuyorsa hangi kulağa takılacağını sesi anlama yüzdesine bakarak karar verilir. ANCAK TEK YÖNÜN İŞİTMESİNİN ARTIRILMASI SESİN YÖNÜNÜN AYIRT EDİLMESİ AÇISINDAN ZARARLI OLABİLMEKTEDİR.

O nedenle 2 KULAKTADA İŞİTME ENGELİ VARSA her iki kulağada işitme cihazı takılması daha faydalıdır. Bir işitme cihazı markasının sloganı bunu özetlemektedir; 2 kulak 1 tanesinden daha iyidir!

KULAĞI TEMBELLEŞTİRMESİ

İşitme cihazının kulağı tembelleştirmesi yada mevcut hastalığın ilerlemesine sebep olması gibi bir durum söz konusu değildir.

CİHAZA ALIŞTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİM?

Özel eğitimin literatüründe çok önemli bi rcümle vardır: Bireysel farklılıklar söz konusudur! İşte cihaza alışmada da yaşa, tercihine, kayıp türüne, kabullenme isteğine,ailenin tutumuna göre bireyden bireye değişmektedir.

Cihaza alışılabilmesi için çoğu zaman sabır,kararlılık, zaman gerekebilmektedir. Alışma döneminde birey eğitim alıyorsa (ki alması şarttır.) eğitimde olduğu gibi aile-öğretmen işbirliği olmalıdır.

Bu alışma evresinde birey işitme cihazından rahatsızlık duyuyorsa cihazı çıkarıp 1-2 saat ara verilebilir. Her gün, bir önceki günden daha fazla süreyle cihaz kullanılması önerilmeli ve amaç edinilmelidir. Uzmanlar, tam olarak cihaza uyum sağlmak için 1-1,5 ayın yeterli olduğunu söylüyorlar. Ancak unutulmamalı ki işitme cihazı sadece konuşmayı değil, çevredeki tüm sesleri duyuracaktır. Zaman içinde unutulan ya da ilk defa algılanan sesler bireyi rahatsız edebilir ve cihaza karşı olumsuz tutum geliştirebilir. Alışma süresinde yada işitme cihazına olumsuz tutum sergilendiğinde öğretmenin uygun pekiştirme tarifesi hazırlaması gerekebilir.

Yetkili kişilerle görüşülerek genel olarak ilk hafta şunlara dikkat edilmelidir;

1. 2. 3. GÜNLER

Cihaza karşı uyumsuzluk varsa (ancak söz konusu bu direnç uzman tarafından incelenmeli ve sebebi araştırılmalı) ilk hafta sadece evde kullanılabilir.

Cihazın ayarlarıyla oynanmamalı, rahat duyma seviyesinde kalmalıdır.

Cihaz kullanıldığında cevre seslerine dikkat çekilmeli (telefon sesi, zil sesi, hayvan sesleri, doğa sesleri vb)

Cihazı takan kişi ses çıkarttığında kendi sesini kontrol etmesini sağlamak için destek olunmalı.

Önce bir kişiyle göz kontağı kurularak konuşması/dinlemesi sağlanmalı sonra yavaş yavaş göz kontağı kesilerek konuşmayı/sesi anlayıp anlamadığı kontrol edilmelidir.

Cihaza karşı direnç gösterildiği zaman dilimleri gözlemlenmeli,durum incelendikten sonra uygulamalı davranış analizi ve davranışçı yaklaşım öğretmen tarafından doğru bir şekilde uygulanmalı ve aile de bu konuda bilgilendirilmelidir.

4. 5. 6. GÜNLER

Evde kullanıma devam edilmeli ve cevre seslerine odaklanması sağlanmalı, bol bol yanında konuşulmalı (kısa, net, anlaşılır cümleler)

Sesin nereden geldiğini anlamalı/kaynağı saptaması gösterilmeli ve dinleme becerisi sağlanmalıdır.

7. GÜNDEN SONRA

Artık en az 5 saat takılması önerilebilir, bu süre giderek uzatılmalıdır.

Grup konuşmalarında kimin konuştuğu/kaynaklara bakmak/etkinlikleri katılması sağlanmalı bu konuda birey cesaretlendirilmelidir.

Dışarıda da kullanımı sağlanmalıdır ve çevre seslerine dikkat edilmelidir.

Anlamadığı cümleleri tekrarlatmak için istekli davranmalıdır.

Bu süreçte ve cihazı her kullandığında pil kontrolu, ayarları değiştirmemesi sağlanmalıdır.

PİL KONTROLUNU NASIL YAPACAĞIM?

Cihazın volumu en yükseğe getirilerek elinizi cihaza yaklaştırın, cihazda ötme olursa pili iyidir, tekrar olması gereken volum ayarına getiriniz. En kolay yöntem budur ayrıca birkaç tane daha pil kontrol yöntemi vardır.

İŞİTME CİHAZLARDA UYUM-ÖZET

Başlangıçta bilmeniz gereken iki şey vardır. Birincisi, işitme cihazlarının sesleri kulağınıza eski işitme durumunuzdaki gibi gelmez. İkincisi, onları takmaya uyum sağlamak zaman alır. Bir çift gözlükle rahat etmek gibi, başlangıçta biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ama bu zamanla geçecektir.

Başarınızın tek ve en önemli belirleyicisi, yeni işitme cihazınıza yaklaşımınızdır. Başlangıçta, onları düzenli olarak kullanmak ve onlarla beraber çeşitli durumlarda çalışmak için bilinçli bir çaba harcama ihtiyacı duyacaksınız.

Fakat, özellikle başlarda, bunu yapmaya geç başlamayınız. İşitme cihazlarını hayatınızla aşamalı olarak bütünleştirmek, günde birkaç saat ile başlamak daha mantıklıdır. Yeni bir uyarıcıya fazlasıyla maruz kalmak, yorgunluğa, rahatsızlığa ve düş kırıklığına sebep olabilir-öğrenme sürecini yavaşlatan bütün faktörler. Kendinize biraz zaman tanıyın. Birkaç hafta sonra, gereksiz yorgunluk ya da gerginlik olmaksızın işitme cihazlarınızı rutin olarak kullanmaya alışmış olmalısınız.

Ayrıca, göz önüne alınması gereken fiziksel uyumlar da söz konusudur. Başlangıçta işitme cihazlarının kulağınızda olması size komik gelebilir. Stiline bağlı olarak, işitme cihazınızın kulağınızda ya da kulak kanalınızda sizi alıkoyduğunu hissedebileceğiniz bir parçası bulunabilir. Kulağınız, içinde bir nesne olduğuna alışıncaya kadar, küçük çaplı rahatsızlık ya da yanma hissi oluşabilir. Bu, işitme uzmanınızın hafifletmesi ya da parlatılması yoluyla kolayca düzeltilebilir. Aslında, birçok kişi bir kere işitme cihazlarını kullanmaya alıştıklarında, onların varlığını bile unuturlar.

İşitme cihazlarını kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda, kendi sesiniz kulağınıza komik gelebilir ki bunun nedeni kapatılma olarak bilinen bir olgudur ve işitme cihazı ile kulak zarınızın arasında sıkışan havadan kaynaklanır. İşitme cihazlarının bir çoğu, bu biçimsizliği en aza indirecek şekilde dizayn edilmişlerdir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kulak arkası işitme cihazlarının temizlik ve bakımı

Kulak kalıbını her gün temizleyiniz. Kalıbı yumuşak ve kuru bir bezle sildikten sonra kalıp deliğinin kulak kiri ile kapanmamış olduğundan mutlaka emin olunuz. Kapalı bir delik sesin kulağınıza ulaşmasına engel olur. Yaklaşık olarak haftada bir kere kalıbı yıkamanız gerekir.

Eğer;

* Kalıp ağrı yapıyor veya rahatsız ediyorsa,

* Kalıptan kulak kiri temizlenemiyorsa,

* Tüp sararırsa veya kırılmışsa,

* İşitme cihazı düzgün ses ayarını engelleyecek şekilde ötüyorsa, işitme cihazı uzmanınıza (servis ) başvurunuz.

DOĞRU

bakim_dogru_2008_01.jpg


YANLIŞ

bakim_yanlis_2008_01.jpg


Önemli not;

Yıkamadan önce kalıp ile işitme cihazını birbirinden daima ayırın. İşitme cihazınız hiç bir zaman suyla temas etmemelidir. Kalıp ve işitme cihazını birbirine monte ederken her ikisinin de kuru olduğuna emin olunuz.

Kulak kalıbını işitme cihazına takarken;

Kalıp kıvrımı ile işitme cihazı kıvrımının birbirine uyumlu olmasına dikkat ediniz (Resme bakınız)


aktifduyu
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İşitme Cihazının Kullanılması Gerekli Durumlar

İşitme cihazı çevredeki sesleri önce elektriksel uyarıya, daha sonra yükselterek tekrar işitsel uyarıya dönüştürür. Üç temel parçası vardır; mikrofon, yükseltici ve alıcı. Dışarıdan gelen ses, mikrofon tarafından yükselticiye gönderilir. Burada yükseltilen ses alıcı tarafından kulak kalıbına gönderilir. Kulak kalıbı yoluyla, yükseltilmiş olan ses kulak zarına ulaşır.

A- İşitme Cihazının Kullanılması Gerekli Durumlar

Lisan gelişimi için gerekli işitsel özelliklerin çocuk tarafından algılanabilmesi için 25 dB ve üzerindeki işitme kayıplarında işitme cihazı önerilmelidir. Yetişkinlerde bu durum biraz da kullanıcının isteğine bağlıdır ancak, hafif derecede kayıplardan başlayarak ileri derecedeki kayıplara kadar önerilebilir. İşitme cihazıyla yarar sağlanamadığı durumlarda koklear implant veya uyarıcı işitme cihazları gündeme gelmektedir.

B- İşitme Cihazı Tipleri

. İşitme cihazı tipleri.

İşitme cihazları hem biçim hem de çalışma sistemi bakımından farklıdır.İşitme cihazı tipleri:

- Kulak arkası

- Kulak içi

- Kanal içi

- Gözlük tipi

- Cep tipi (Vücut Tipi)

C- Yardımcı Dinleme Cihazları

Bazı durumlarda işitme cihazı problemin tümüne çözüm getiremez ve hasta alternatif bir başka yardımcı alete ihtiyaç duyar. Böyle durumlarda rehabilitasyon programının bir parçası olan yardımcı dinleme aletleri alternatif bir çözümdür. Genel olarak bu cihazlar 3 bölümde ele alınabilir :

1- Yüz yüze iletişime, radyo ve TV gibi dinlemeye yardımcı cihazlar,

2- Telefonda konuşmaya yardımcı cihazlar,

3- Çevresel ses ve durumun farkında olma ve ayırt etmeye yardımcı sistemler.

Yüz yüze iletişimde en yaygın olarak kullanılan FM (grup veya kişiye ait olabilir) sistemleridir. Loop sistemi ise, bir diğer yardımcı cihazdır Bu cihazın farklı tipleri vardır. TV izleme veya bir toplantıyı rahat izlemeyi sağlayabilir. Bunların dışında telefon yükselticisi, çevrede olanların farkında olmayı sağlayan alarm sistemleri de vardır. Bunlar telefon ve kapı çaldığında veya bebek ağladığında kişiyi uyaran ışıklı cihazlardır.

Loop sistemi.

D- İşitme Kayıplı Çocuklarda İşitme Cihazı Kullanmaya Başlama Yaşı

Günümüzde, mevcut olan objektif değerlendirme yöntemleriyle işitme kaybının teşhisi daha erken yapılabilmektedir. Kaybın teşhis edildiği en erken dönemde fizyolojik ve psikolojik yoksunluğu önlemek için işitme cihazı önerilmelidir.

İşitme cihazı verilmesi için bir yaş sınırı yoktur. İşitme kaybının teşhis edildiği en erken dönemde verilmelidir.

E- İşitme Kayıplı Çocuklar İçin İşitme Cihazının Önemi

Erken dönemde gelişen işitme kaybı çocuklarda, hem iletişim becerileri hem de okul başarıları etkilenir. Çok hafif derecedeki işitme kayıpları bile (örneğin iletim tipi kayıplar) çocuğun gelişimini pek çok alanda olumsuz yönde etkiler. 25 dB veya altında işitme eşiklerine sahip gelişme çağında olan çocuklar, normal düzeydeki bir konuşmanın tüm işitsel özelliklerini algılamada zorluk çeker.

Çocuklar için normal kabul edilen +15 dB'i aşan işitme seviyesinin üstündeki değerlerde çocuğun konuşmayı anlama ve öğrenme yeteneği, işitme kaybının derecesine göre değişik ölçülerde ve olumsuz yönde etkilenecektir. Bu durumda işitme kaybı 15 dB'i aşan çocuklar için işitme cihazının kullanılması gereklidir. Uzun süreli orta kulak problemi olan çocuklarda hafif derecede olan işitme kayıplarının bile çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Böyle bir durumda, işitme cihazı kullanımının gerekliliği tartışılmaz.

Çocuklar, konuşmayı öğrenmeye hayatın ilk aylarında başlarlar. Konuşmanın temel taşlarını teşkil eden babıldama ve mırıldanma adını verdiğimiz bu evreleri geçirebilmeleri için normal işitmeye sahip olmalıdırlar. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda çocuğun işitme cihazı kullanması gereklidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Cihaz Ayarının Yapılması

yarı yapılmayan cihazlar standart cihaz konumundadır. Hastanın kalın ve ince ses ihtiyacı, frekans alanlarında değişen kayıplar ve buna bağlı olarak ses ihtiyacı ancak cihaz ayarı ile mümkün olabilir.

Bunun yanı sıra hastanın rahatsız olduğu sesler ve bünyeden bünyeye değişen ses ihtiyacı veya rahatsız edici ses yüksekliği ancak cihaz ayarıyla mümkün olabilir.

Özellikle bünyesi hassas olan insanların algılama noktasıyla rahatsız edici seslerin birbirlerine yakın olması durumu özel itina isteyen bir iştir.
Bu dört şart yerine gelmediğinde cihaz yararlı olmaktan çıkıp rahatsız eden bir makine haline gelir. Piyasadan rastgele cihaz alan hastaların genel sorunu; aşırı gürültü ve baş ağrısıdır.

Cihazlardan maksimum yarar sağlamak için mutlaka erken teşhis ve hemen cihaz kullanmak gerekir.

Özellikle çocukların konuşmaya başlayabilmeleri için zamanında takmaları gerekmektedir. İşitme cihazı kullanımı geciktikçe faydası azalır. Diğer bir deyişle kayıp arttıkça fayda azalır. Çocukların cihazdan en fazla yarar sağladığı dönem 3 yaşına kadar olan dönemdir. Cihaz takması geciktikçe fayda azalır.

Hiç unutulmamalıdır ki duyan konuşur, duyan düşünür ve zekası gelişir. Zamanında cihaz takılmayan çocuklarda zeka geriliği, gelişim eksikliği ve telafisi mümkün olmayan neticelere götürür. Yetişkinlerde hafıza zayıflığı, dil unutkanlığı, konuşma bozukluğu, asabileşme ve ileriki yaşlarda depresyona neden olabilir.


Kulak Kalıbının Cihaza Göre Yapılması

Genelde piyasada biopar ve sert kalıp kullanılır. Çocuk ve yaşlılarda biopar, genç ve orta yaşlarda ise sert kalıp tercih ediliyor. Sağlık açısından sert kalıp daha iyidir. Cihazlar kesinlikle kalıpsız kullanılmamalıdır. Çünkü kulak kanalı tam kapanmadığından ötme yapar, zardan uzak olduğu için de az ses alır. İleri dereceli kaybı olan hastalarda kalıp- kanalı kesinlikle ikinci dirseğe varmalıdır. Yoksa hem cihaz ötme yapar hem de randıman vermez.

Gelişim durumuna göre çocuklarda kalıp 6-8 ayda bir değişmeli yetişkinlerde ise senede bir kez değişmelidir.

Kalıplar cihaza bağlı olarak değişik boylarda ve modellerde yapılmalı ventilasyon mümkün ise açılmalıdır.

Ayrıca kalıp devamlı temiz tutulmalı alkol ile temizlemekten kaçınılmalıdır. Sabunlu su veya ıslak mendil ile temizlenmelidir. Kalıp ve hortum kuruduktan sonra kullanılmalıdır.

Pil- Şarjlı Pil

İşitme cihazları için üretilen 1.4V işitme cihazı pilleri kullanılmalıdır. Cihazların büyüklüğüne göre 10, 13, 312, 675 ve az kullanılmakla beraber 5 lik piller kullanılmaktadır. Piller, cihazların enerji tüketimine göre yaklaşık 7 gün ile 30 gün dayanmaktadır. Yukarıda modelleri belirtilen pillerden ancak 675 model büyük piller şarj olabilmektedir. Şarjlı pil kullanıldığında şarj makinesi ile 2-3 adet şarj olabilen pillerden alınmalıdır. Şarjlı pillerin şarj müddeti yaklaşık 14 saattir. Her şarjlı pilin kullanım süresi ise yaklaşık 10 saattir.

Pili, + işareti olan yüzü pil yuvasındaki + işareti ile üst üste gelecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Eğer yerleşmiyorsa doğru takmaya çalışıp pil kapağını zorlamayınız.

Önemli UYARI
Kesinlikle saat pilleri kullanmayın çünkü volt-amperleri farklıdır cihazınızı bozulmasına sebep olur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İşitme Cihazı Seçimi

Hastanın işitme kayıp türü, seviyesi, yaşı ve çalıştığı ortam göz önünde bulundurularak cihaz verilir. Cihaz seçimini uzman kişiler yapar. Cihazlar Kulak arkası (BTİ) kulak içi, kanal içi, dip kanal, gözlük tipi ve cep tipi olmak üzere altıya ayrılır. Cihaz seçimi yapılırken dört şeye dikkat etmek gerekir.



Cihaz seçimi yapılırken dört şeye dikkat etmek gerekir :

a- Odyo testinin tam yapılması
b- Saf ses tonu veren kaliteli cihaz
c- Uyumlu cihaz
d- Cihaz ayarının yapılması

Odyo testinin tam yapılması.

Yapılan işitme testi 5 bölümden oluşur.

1- Eşik testi
2- Tedirgin edici ses seviyesi
3- En rahat ses seviyesi
4- Kemik yolu işitme eşiği
5- İnsan sesiyle en rahat algıladığı seviye

Saf ses tonu veren kaliteli cihaz

İşitme kaybının durdurulması, yavaşlatılması , kullanan kişinin sesleri rahat algılaması, rahatsız edici seslerin kesilmesi ve gürültünün arka plana atılması gerekmektedir. İşitme cihazı kullanırken mutlaka cihazın teknik özelliklerine iyi bakmak gerekir. Beyin doğal yapısı itibariyle saf sese ihtiyaç duymaktadır. Çevre gürültüsünün insan sesini bastırması halinde algılama sağlanamamaktadır. Bu ise hem beyni yorar hem de sinir sistemini tahrip etmektedir. Özellikle çocukların doğal zeka gelişim sürecini pozitif veya negatif yönde ciddi etkilemektedir.

Dolayısıyla basit cihazlar özellikle uzak doğuda yalnız dinlendirici amaçlı yapılan cihazlar bu randımanı vermez. Kullanan kişi belki 3-5 ay rahatladığını hisseder ancak belli bir müddet sonra sesi algılama sorunu tekrar başlar. Gürültü veren cihazlara alışan hastalar saf ses tonu veren cihazlara ancak uzun vadede alışabilirler.

Uyumlu cihaz

Kişinin hastalık türünü, seviyesini,yaşını ve bulunduğu ortamı göz önünde bulundurup cihaz seçmek gerekir.Genelde kişinin istediği değil hastalığın kendisi seçici oluyor. PP, AGCO, AGCi – K-amp veya Dijital cihaz seçilirken hastanın konumu çok önemlidir. Mutlaka işin uzmanı tarafından karar verilmelidir.

Cihaz ayarının yapılması

Ayarı yapılmayan cihazlar standart cihaz konumundadır. Hastanın kalın ve ince ses ihtiyacı, frekans alanlarında değişen kayıplar ve buna bağlı olarak ses ihtiyacı ancak cihaz ayarı ile mümkün olabilir.

Bunun yanı sıra hastanın rahatsız olduğu sesler ve bünyeden bünyeye değişen ses ihtiyacı veya rahatsız edici ses yüksekliği ancak cihaz ayarıyla mümkün olabilir.

Özellikle bünyesi hassas olan insanların algılama noktasıyla rahatsız edici seslerin birbirlerine yakın olması durumu özel itina isteyen bir iştir.
Bu dört şart yerine gelmediğinde cihaz yararlı olmaktan çıkıp rahatsız eden bir makine haline gelir. Piyasadan rastgele cihaz alan hastaların genel sorunu; aşırı gürültü ve baş ağrısıdır.

Cihazlardan maksimum yarar sağlamak için mutlaka erken teşhis ve hemen cihaz kullanmak gerekir.

Özellikle çocukların konuşmaya başlayabilmeleri için zamanında takmaları gerekmektedir. İşitme cihazı kullanımı geciktikçe faydası azalır. Diğer bir deyişle kayıp arttıkça fayda azalır. Çocukların cihazdan en fazla yarar sağladığı dönem 3 yaşına kadar olan dönemdir. Cihaz takması geciktikçe fayda azalır.

Hiç unutulmamalıdır ki duyan konuşur, duyan düşünür ve zekası gelişir. Zamanında cihaz takılmayan çocuklarda zeka geriliği, gelişim eksikliği ve telafisi mümkün olmayan neticelere götürür. Yetişkinlerde hafıza zayıflığı, dil unutkanlığı, konuşma bozukluğu, asabileşme ve ileriki yaşlarda depresyona neden olabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İşitme cihazına alışmak süreç gerektirir

Genelde medikal tedavinin bittiği noktadan itibaren işitme cihazı kullanılır. Ancak işitme cihazı kullanıldığında bazı kurallara dikkat etmek gerekir.

Bünyeden bünyeye değişmekle birlikte ilk defa işitme cihazı kullanan hastalar;

1.hafta günde 2 saat sakin ortamda

2.Hafta günde 4 saat sakin ortamda

3.Hafta günde 8 saat sakin ortamda

4.Hafta günde 12 saat; 8 saati sakin ortamda 4 saati dışarıda

5.Hafta tam gün serbest.

Genelde işitme cihazına alışma dönemi 8-12 hafta sürmektedir. Bu dönemde önemli olan dışardan gelen seslere alışmak seslere intibak etmek ve yönlerini belirlemektir. Bu müddetin bitiminden sonra kelimelerin algılanması ve gelen seslere alışma dönemi başlar.İşitme Cihazı takıldıktan sonra genelde 3-10 dB arasında iyileşme görünür.İşitme Cihazı takan hastalar mutlaka işitme cihazlarını tam gün kullanmalı kesinlikle ara sıra kullanmaktan kaçınmalıdır.Çünkü arada bir işitme cihazı kullanan insanlar yeterince işitme cihazından fayda görmez ve işitme kayıpları devam eder.



Halk arasında yaygın olan ‘işitme cihazı bağımlılık yapar’ veya ‘kaybı artırır’ sözünde hiçbir doğruluk payı yoktur. Bugün dünyada milyonlarca insan işitme cihaz ı kullanmakta ve bundan faydalanmaktadır.
 

murat81

Üye
Üye
Katılım
Ara 3, 2011
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mrb lar şu gozluk tıpı işitme cıhazlarını merak edıyorum kullnanlar varmıdır tavsıye edermısnız her yerde bulabılırmıyım gozluk kullanıyorum fiyatları ne kadardır
 

hunterrock11

Üye
Üye
Katılım
Şub 15, 2013
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kulak arkası, iki kanallı dijital işitme cihazı önerileriniz nelerdir ?

hasta 74 yaşında bayan hastadır hastanın her iki kulağında orta derecede işitme kaybı mevcut

sağ (r) 53 / 45 sol (l) 47 / 42
saf ses ortalaması
sol: Hava 47 sağ hava:53
sol: Kemik 42 sağ: Kemik 45

konuşmayı alma eşiği
sol:45 sağ:50
konuşmayı ayırt etme skoru
sol %80 sağ % 80

lütfen tavsiyelerinizi bekliyorum
 

Birey

Üye
Üye
Katılım
Eki 13, 2011
Mesajlar
528
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Benim de kulağım biri orta diğeri ileri derecede işitme engelli... Cihaz markalarından pek anlamam fakat cihazın saklama kabı üzerine Audi Service yazıyor, Alman malı bir işitme cihazı. Şahsen memnunum... Siz işitme cihazı satan bir medikalcıyla görüşürseniz bizlerden daha iyi bilgi verirler size. Sadece 1 medikalcı değil birkaç medikalcıyı gezip bilgi alırsınız, ona göre karar verirsiniz.
 

yaşam sevinci

Üye
Üye
Katılım
Ocak 20, 2015
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Hayatim boyunca bir cok farkli marka isitme cihazi kullandim gerek dijital gerek kanal ici ve kulak arkasi pek cok ama uzun sure kullandigim Kulak arasi analog isitme cihazi "starkey" markayi inanin91yilinda aldim 15yil kullandim onun kadar ses veri islemcisi yuksek gormedim tamir konusunda az yaptirmistim. Onun uzerine bir cok cihazlarim calismayacak vaziyette ama o hala elimde yasli sekilde calisir vaziyette :)
 

yaşam sevinci

Üye
Üye
Katılım
Ocak 20, 2015
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kulak arkası, iki kanallı dijital işitme cihazı önerileriniz nelerdir ?

hasta 74 yaşında bayan hastadır hastanın her iki kulağında orta derecede işitme kaybı mevcut

sağ (r) 53 / 45 sol (l) 47 / 42
saf ses ortalaması
sol: Hava 47 sağ hava:53
sol: Kemik 42 sağ: Kemik 45

konuşmayı alma eşiği
sol:45 sağ:50
konuşmayı ayırt etme skoru
sol %80 sağ % 80

lütfen tavsiyelerinizi bekliyorum

BELLİ BAŞLI İŞİTME CİHAZI MARKALARI
Phonak (Unitron markasına da sahiptir)
Oticon (Bernafon markasına da sahiptir)
Siemens (A&M markasına da sahiptir.)
Widex
Resound (Beltone ve Interton markalarına da sahiptir)
Sonic Innovations
Starkey
Rexton
Sebotek
Audio Service

İşitme cihazlarının fiyatları marka ve modeline göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle aşağıdaki seviyelerde seyretmektedir.

•Giriş seviyesi dijital cihazlar (1000-2000 TL): Bu gruba giren cihazlar 2 ila 4 kanallı, tek veya 2 programlı, çoğunlukla direksiyonel mikrofon özelliği olmayan cihazlardır. Yaşlılar ve fazla sosyal hayatı olmayan kişiler için idealdir. Phonak’ın Naida I ve III, Milo, Milo Plus modelleri, Oticon’un Chili 5, Ino, Atlas, Go gibi modelleri, Siemens’in Intuis, Unitron Shine bu kategoriye girmektedir. Fiyatlarının düşük olması bu cihazların kalitesiz olduğu anlamına gelmemektedir. Bu kategoridekiler, oldukça kaliteli ve yeterli cihazlar da olabilir.

•Orta seviye dijital cihazlar (2000-3500 TL): Bunlar genellikle 6-8 kanallı, 2-3 programlı, direksiyonel mikrofonlu starkey Phonak Naida V, Certena, Nios modelleri, Oticon’un Sumo DM, Chili 7, Acto gibi modelleri, Siemens Pure, Motion, Life modelleri, Widex’in Flash, Real gibi modelleri bu gruba girmektedir.

•Üst seviye (premium) dijital cihazlar (3500-6000 TL): 16-20 kanallı, 4-5 programlı, kablosuz iletişim özelliği bulunan, ortama göre otomatik olarak ayarlanan direksiyonel mikrofonlu en gelişmiş model cihazlardır. Phonak Ambra, Audeo, Exelia, Naida IX modelleri, Oticon’un Agil, Acto, Chili 9 modelleri, Widex’in Clear, Passion modelleri, Siemens’in Aquaris, Pure Carat modeli bu gruba giren cihazlardır.

phonak nios cok yeni cihaz ve su gecirmez,
phonak amra M h20 iyi ama pahali
oticon intiga
Tavsiyem starkey

SONUÇ:

Hangi özelliklere sahip olursa olsun, bir işitme cihazının temel görevi kullanıcının daha iyi duymasını sağlamaktır. Bunun için, cihazın teknik özellikleri kadar, kullanıcının işitme kaybına en uygun şekilde ayarlamasının yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu noktada cihazın ayarını yapan odyometristlere önemli bir sorumluluk düşmektedir. İşitme cihazı kullanıcıları da yeni aldıkları cihazlarını bir kaç hafta kullandıktan sonra memnun kalmadıkları hususları bir kağıda not alıp, cihazı satınaldıkları yere giderek ince ayarlarının yapılmasını sağlamalıdırlar. İçlerine sinene kadar tekrrar tekrar ayarını yaptırmakta tereddüt etmemeliler. Bu kadar büyük paralar verilip alınan cihazlardan en büyük memnuniyeti sağlamak temel hedef olmalıdır.
İşitme cihazı alırken karar vermede zorlanmak çok normaldir. Onlarca farklı markanın herbirinin onlarca farklı modeli var. Karar vermek kolay değil. Aldığımız bir cihazı ortalama 5 yıl gibi kullacağımızı düşünürsek, doğru karar vermenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Tavsiyem, bilindik markalardan şaşmamak, çok fazla paranız yoksa fazla pahalı bir cihaz almamak. Çünkü cihaza ne kadar çok para verirseniz, cihazdan beklentileriniz de o kadar yüksek oluyor ve bu durum cihazdan memnuniyetinizin düşmesine yol açıyor. Çoğu kez giriş seviyesi bir cihaz bile işimizi fazlasıyla görebilir. Önemli olan, işitme kaybımızın seviyesine ve beklentilerimize uygun bir cihazı seçmek. Hepimize kolay gelsin...
 

scarfacex

Üye
Üye
Katılım
May 6, 2019
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
24
bakirkoyisitmecihazlari.com.tr buradan hertürlü marka ve bilgiye ulaşabilirsiniz
 

gökhan0

Üye
Üye
Katılım
Şub 8, 2021
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
helix marka işitme cihazı kullanan varmı tavsiye edermisiniz yada tavsiye edeceğiniz marka varmı kulak arkası düşünüyoruz
 

alpdumn

Üye
Üye
Katılım
Nis 4, 2021
Mesajlar
31
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
İşitme rahatsızlığı ve işitme cihazları ile ilgili önemli bilgi ve detaylara ulaşmak için "izmir işitme cihazları" linkine tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilir, bilgi ve fırsatlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst