İşitme Cihazı Takan Kişiler Ve İşitme Eğitimi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İşitme kaybı olan çocuklara işitme cihazı ile beraber işitme eğitimi verilmesi çok önemlidir. Çocuk yaşıtlarının fark ettiği sesleri bilmediği için ona bu sesleri tanıtmak gerekiyor.
Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan

Çocukta işitme kaybı fark ettiğinizde neler yapıyorsunuz?
Çocukta kalıcı işitme kaybı olduğunu tespit edersek önce işitmeyi sağlayacak işitme cihzı, koklear implant gibi yöntemleri belirliyoruz. İşitme kaybında işitme cihazı çok önemlidir. Ancak burada daha önemli olan konu işitme cihazı adaptasyonu ve işitme eğitimidir.

İşitme eğitimi nasıl bir eğitimdir?
2 yaşında işitme kaybı olduğu anlaşılan bir çocuk, yaşıtlarının o yaşa kadar duyduğu sesleri duymamış ve konuşma için gereken becerileri geliştirememiştir. İşitme cihazı takıldığında çocuk kendisi için anlam taşımayan birçok sesle karşı karşıya kalır. İlk aşamada çocuğun hangi düzeyde ve hangi seslere ihtiyacı olduğunu tespit ediyoruz. İşitme anne karnında başlıyor. Doğduktan sonra da aşama aşama sesleri birbirinden ayırt etmeye başlıyor ve günlük deneyimleri ile sesleri birleştirerek onlardan anlam çıkarıyor. Örneğin, mutfaktaki tabak çanak sesinin yemek vaktini hatırlattığını biliyor. Biz de hiç bu sesleri duymamış bir çocuğa normal gelişim sürecinin adımlarını uygulayarak eğitim veriyoruz. Eğitimde ilk hedefimiz aile. Anne ve babaya çocukla nasıl iletişim kuracaklarını, ona gün içinde sesleri nasıl fark ettirmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Bu sürede hem çocuğun hem ailenin eğitimden geçmesiyle en kısa zamanda sonuç alınması sağlanıyor.

İşitmesi yavaş yavaş azalmış yetişkinler işitme cihazı kullanmaya başladıklarında, aynı şekilde duymayı unuttukları seslerle tekrar karşılaşıyorlar. Bu anlamda yetişkinlerin de işitme eğitimi almaları, işitme cihazına uyum sağlamalarını kolaylaştırıyor.


İşitme eğitimine ne zaman başlanması gerekir?
Başarı için tedaviye erken başlanması çok önem taşır. Ne kadar erken başlanırsa çocuk yaşıtlarını da o kadar erken yakalar. O nedenle tarama programlarının büyük rolü var. İşitme taramalarının amacı doğumda işitme sorunu ile doğan bebekleri çok erken belirlemek ve önceden müdahalede bulunmaktır. Erken fark edilen işitme kaybından sonra erken eğitime alınan bebeklerin hemen dilleri gelişir hem de buna paralel olarak zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimleri de olumlu etkilenir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst