İşitme engelli olmadıkları, yıllar sonra ortaya çıktı

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
621951_detay.jpg



İşitme engelli çift, 4 ve 5 yaşlarındaki çocuklarını da işitme engelli düşüncesiyle büyüttüler..

Kahramanmaraş'ta işitme engelli Nuri-Gül Berki çifti, 6 yıllık evlilikleri boyunca iki çocuk sahibi oldu. Ramazan ve Raşit ismini verdikleri oğullarını, işitme engelli oldukları düşüncesiyle büyüttüler. Ramazan 4, Raşit de 5 yaşına geldi. Bu süre içinde çocukların duyuyor olabileceğine dair hiçbir belirtiye rastlanmadı. Ta ki, özel bir rehabilitasyon merkezi görevlisi araştırma için geldiği evde, çocukların seslere tepki verdiğini anlayıncaya kadar..

Kahramanmaraş'ın Pınarbaşı Mahallesi'nde maddi imkansızlıklar içerisinde geçimini sağlayan işitme engelli çift, çocuklarının belki de hayatını değiştirecek bir gelişmeye bir ziyaretle şahit oldu. Tekstil fabrikasında çalışan baba Nuri Berki ile anne Gül Berki'nin kapıları, özel bir iyileştirme merkezinden araştırma için gelen Hatice Aktemur tarafından çalındı. Çifti evlerinde ziyaret eden görevli, ailenin iki çocuğu olan Ramazan (4) ve Raşit'in de (5) aynı engeli taşıdığını öğrendi. Ailede anne ve babanın yanı sıra anneanne, dayı ve teyzenin de işitme engelli olmasından dolayı, bu durum komşular tarafından da böyle kanıksanmıştı.

Genetik olduğu düşünülen engelin, görevlinin, çocukların seslere tepki verdiğini anlaması üzerine aslında hiç olmadığı anlaşıldı. Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde işitme testine tabi tutulan çocukların, duyabildikleri tespit edildi. Doktorları da şaşırtan test sonucunda çocuklardaki kaybın, normal insanda da görülebilecek 25-30 desibel civarında olduğu belirlendi. Çocuklarla yakından ilgilenen Aktemur, öğrettiği birkaç basit kelimeyi de kardeşlerin zorlanmadan söylediğini gördü. İşitme engelli ailelerinin yanında, işaret dilini öğrenen çocuklar, özel rehabilitasyon merkezinde eğitime alınacak.

Kardeşlerin sağır olmadığını fark eden ve eğitim almaları için gerekli girişimleri başlatan Aktemur, yaşadığı süreci şöyle anlattı; "Bugüne kadar çocuklarında aynı engelin bulunmadığını anlamayan Berki çiftinin komşuları da durumun genetik olduğunu düşünmüş.. Sülalede birçok bireyin de sağır olması bu şekilde düşünülmesine yol açmış.. Çocukların engelinin bulunmaması hepimizi çok sevindirdi. Biz hazırlanan raporların ardından, bu çocukları rehabilitasyon merkezimizde eğitime almayı düşünüyoruz. Bu çocuklara kesinlikle eğitim vermeliyiz. Konuşma yetilerini tam olarak geri kazanmamız için bu şart."

Uzmanlar da Ramazan ve Raşit'in aile içerisinde konuşma ortamı bulamadıkları için bu yetilerini kazanamadığı görüşünde. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Cumali Kocabay, çocukları rehabilitasyon tedavisinden geçmeleri gerektiğini belirterek şunları söylüyor;

"Bu çocuklarımıza, büyüme sürecinde iken konuşma ortamı sağlanamamış.. Böylece konuşma yetilerini de elde edememişler. Rehabilitasyondan geçerlese rahatlıkla konuşabilirler. Kendi ailelerinin yanında bırakılırlarsa bunu çok zor elde edebilirler. Bir an önce tedaviye başlamak lazım.. Çünkü işitmeleri tamamen normale yakın.. Aslında bu duruma düşmemek için bebeklerde işitme engeli olup olmadığına dair işitme taramaları yapılıyor. Bebeklere işitme taramaları yapıldığı için bu gibi durumlarla karşılaşmazlar. Ancak bu çocuklarda geç fark edilmiş.. Geç fark edilmeseydi şimdi konuşuyor olacaklardı. Dolayısıyla kendi aralarında işaret diliyle konuşmaya başlamışlar. Duyuyorlar, ama nasıl tepki vereceklerini nasıl konuşacaklarını bilmiyorlar. Bundan sonraki süreçte çocukların konuşma rehabilitasyonu sürecinden geçerek bu yetilerini kazanırlar."

CHA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst