İşitme engelliler haklarını öğrendi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı hibe desteği ile yürüttüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı hibe desteği ile yürüttüğü “Herkes İçin Demokrasi” projesi kapsamında, işitme engelli bireylere ve ailelerine yasal haklar programı düzenledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı hizmet veren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı hibe desteği ile yürüttüğü “Herkes İçin Demokrasi” projesi kapsamında, işitme engelli bireylere ve ailelerine yasal haklar programı düzenledi…

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, işitme engelli bireyler ve aileleri yoğun ilgi gösterdi…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü, “Herkes İçin Demokrasi” projesi kapsamında, 25 Şubat 2011 – Cuma günü, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde “Yasal Haklar Programı” düzenledi. Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Özürlüler Müdürü Dr. Aylin ÇİFTÇİ, İstanbul Özürlüler Müdürlüğü’nün, özürlü bireylere yönelik yapmış olduğu hizmetleri kısaca anlattı. İşitme engelli bireyler için yapılan hizmetlerin artarak devam edeceğini bildiren Çiftçi; “bundan sonraki süreçte, işitme engelli bireylerin toplumsal yaşama farkındalığı ve özgüveni yüksek bireyler olarak katılabilmeleri için, onlara dönük eğitici ve bilinçlendirici çalışmalarımız daha da artarak devam edecek” dedi.

“Herkes İçin Demokrasi” projesi kapsamında düzenlenen “Yasal Haklar Bilgilendirme Semineri”nin ikinci konuşmasını gerçekleştiren İSÖM Avukatı Adile ÜNAL, her ne olursa olsun özürlü bir bireyin meslek sahibi olması gerektiğine vurgu yaparak, işitme engelli bireylerin karşılaşacağı temel hukuki sorunlar hakkında bilgi verdi. İşitme engeli bireylere; Temel Hukuki konuları, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu, Özürlü Kimlik Kartı, Beyaz Kart Uygulaması, Özürlü Maaşı, Özürlü Bireylerde Özel Eğitim, Özürlülerde İstihdam, Özürlülerde Emeklilik hakkında bilgi verdi.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment TANRIVERDİ ise, “İşitme Engelliler Yasal Haklar” bilgilendirme seminerlerinin, yasal haklarının farkında olmayan bireylerin bilinçlendirilmesi açısından çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Erken teşhis önemli…
Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV) Başkanı ve Kulak Burun Boğaz Doktoru Cenker ILICALI da yaptığı konuşmada, temel anlamda dil yeteneğinin 0-6 yaş döneminde kazanıldığını ifade etti. Dil gelişiminin işitme engelli bireyde, normal bireye göre çok daha yavaş geliştiğini bildiren Ilıcalı, “çocuğun çevresiyle erken yaşta kolay ve rahat etkileşime başlaması sadece dil gelişimi açısından değil, bilişsel, fizyolojik ve sosyal gelişimi açısından da son derece önemlidir. Bu sebeple, kritik dönem dediğimiz 0 ile 6 yaş döneminde engelin teşhis edilmesi ve önleminin alınması çok önemlidir” açıklamalarını yaptı.

Programda ayrıca, İşitme engelli bireylerin bilinçlenmesi ve gündemde yer alan haberleri anlaması için, Türk İşaret Diline çevrilen “Çalar Saat” haber programı sunucusu Fatih PORTAKAL’a da desteklerinden dolayı plaket verildi.


ibb.gov
 
Tekerlekli Sandalye
Üst