İşitme Engelliler İletişim Merkezi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İşitme Engelliler İletişim Merkezi Projesinde Engelliler İçin Yeni Bir Bakış Açısı
Resim : İşitme Engelliler İletişim Merkezi eğitmeni öğrencilerle iletişim kuruyor.

Adana Valiliği koordinasyonunda “Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği” tarafından yürütülen ve T.C. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen “İşitme Engelliler İletişim Merkezi” projesi hem işitme engellilere hem de işitenlere eğitim ve hizmet veriyor.



İEİM’in verdiği eğitim ve hizmetler kapsamında işitme engelli bireyler yurtdışında da eğitim olanaklarından yararlanabiliyor. Bu olanaktan yararlananlar arasında iki Mustafa ve Neslihan Alptekin kardeşler de yer alıyor.



TOPLAM 200 KİŞİ YARARLANIYOR



Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği’nin toplamda 11 ay sürecek olan “İşitme Engelliler İletişim Merkezi” Projesinden 0-18 yaş arası 80 çocuk, 18-29 yaş arası 100 genç ve 29-65 yaş arası 20 yetişkin olmak üzere toplam 200 kişi yararlanıyor.



ÜRETİCİ BİR HAYAT YAŞAMALARINI HEDEFLİYOR



İEİM, bilgi teknolojileri, yaratıcı sanatlar, iletişim ve sosyal beceriler üzerine yoğunlaşan çeşitli eğitim programları ve faaliyetlerle işitme engelli bireylerin akademik ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı ve üretici bir hayat yaşamalarını sağlamayı hedefliyor.



İŞ BULMALARINDA DA REHBERLİK YAPILIYOR



İşitme engelli gençleri güçlendirip tam kapasitelerine ulaştırmak, işitme engellilerle işitenler arasındaki iletişim engellerini aşmak, işitme engelli toplum için iş imkanları sağlamak ve işiten toplum içerisinden işaret dili tercümanları yetiştirmek amacıyla yaşama geçirilen projede iş bulma rehberlik programıyla işitme engelli mezunlara iş imkanları konusunda da rehberlik yapılıyor.



İŞİTMEYENLER İÇİN YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

İşitmeyen toplum için yeni bir bakış açısı olan İEİM’de bu bakış açısı ise şöyle anlatılıyor:



“İşitme engellileri farklı kimlik ve dilleri olan kültürel bir grup olarak görebiliriz. İşitme engelliler, tam kapasitelerine ulaşabilmek için sadece desteklendirilmeye ihtiyaç duyarlar.



İşitme engelliler doğuştan gelen yeteneklere sahiplerdir ki eğitim, öğretim ile birlikte işiten toplum tarafından kabul edilme sayesinde her seviyede her alanda, meslekte iş gücüne dahil olabilirler”



İKİ ÖRNEK KARDEŞ



Bu bakış açısının sonuçlarına ise örnek verilebilecek iki kardeş bulunuyor. İşitme engelli Mustafa ve Neslihan Alptekin kardeşler İEİM’e yaklaşık 5 aydır devam ediyorlar. Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunu olan Mustafa Alptekin, yelken sporu yapıyor ve Avrupa Birliği projesi kapsamında Yunanistan’da işaret dili eğitimi aldı. Mustafa’nın ablası olan Neslihan Alptekin ise Eskişehir Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü 4 yılda birincilikle bitirmiş. Açık Öğretim Fakültesi Bürosu’nda çalışan ve Halk Eğitim merkezinin işitme engellilere yönelik kursunda grafik tasarım öğretmenliği de yapan Neslihan Alptekin de İEİM’e devam ederek işitme engellilere öncülük yapacak çalışmalara imza atıyor.



KURSLARIN KAPSAMI



İşitme engellilere “grafik tasarımı, web tasarımı, Microsoft Office kullanma, restoran ve otel F&B servisleri, güzellik ve saç bakımı, biçki-dikiş, güzel sanatlar, tiyatro, gemicilik ve denizcilik, aile danışmanlık” gibi kursların verildiği İEİM’de işitme engeli olmayanlar için de yarı zamanlı ve esnek öğrenim imkanlarıyla işaret dili kursları ve çeşitli aktivite imkanları sunuluyor. Kurslar, toplum hizmeti sağlayanlar, sağlık hizmeti çalışanları ve eğitimciler gibi gruplara göre düzenleniyor. Bu anlamda işiten toplum için başlangıç ve seviye Türk İşaret Dili, uluslararası işaret dili kursu, ileri seviye TİD kursu, işitme engelli çocukların ebeveynleri ve aileler için TİD kursu ve işaret dilcilerin sohbet kulübü gibi aktiviteler sunuluyor.

günaydın
 
Tekerlekli Sandalye
Üst