İşitme engellilere 'e-Danışmanlık ve Canlı Destek Hizmeti'

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), işitme engellilere yönelik ''e-Danışmanlık ve Canlı Destek Hizmeti'' başlattı.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada hizmetin, işitme engellilerin daha hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabilmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, hizmetin işitme engellilerin devletin sosyal güvenlik kapsamında sunduğu çalışmalarla ilgili de bilgi sahibi olmasını sağladığı ifade edildi.

Açıklamada, İSÖM bünyesinde çalışan bir Türk işaret dili tercümanı aracılığıyla evden sunulan hizmetin ''facebook'', ''messenger hotmail'' ve ''google talk'' üzerinden işitme engellilere ulaştırıldığı kaydedildi.

Hizmetin, işitme engellilerin bilgi alma ihtiyacını karşılamakla beraber zamanın getirdiği modern ihtiyaçlara karşılık vermesi için tasarlandığı belirtilen açıklamada, proje kapsamında işitme engellilerin internet üzerinden, eğitim kurumları, İSÖM hizmetleri, hukuki haklar, yeni mevzuat düzenlemeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetleri ile devlet tarafından engelli ve ailelerine sağlanan sosyal güvenlik hakları ve hizmetleri hakkında bilgi alabilecekleri vurgulandı.

-Ünlü isimlerden çalışmalara destek-

Tiyatro sanatçıları Yetkin Dikinciler ve Özgür Ozan'ın da aralarında bulunduğu ünlü isimlerin ''Türk İşaret Dili Geliştirme ve Yaygınlaştırma'' çalışmalarına video kısa mesajlarıyla destek verdiği bildirilen açıklamada, hizmetin işitme engellilerin yaşadığı sosyal izolasyonu azaltması beklendiği kaydedildi.

İSÖM'ün işitme engellilerin kamu kurumlarında yaşadıkları iletişim güçlüklerini giderebilmek amacıyla kamu personellerine yönelik Türk işaret dili eğitimlerini de sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, ''Bugüne kadar zabıta ve itfaiye amirliği personeline, Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan hemşirelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeline, İETT şoförlerine, İstanbul Müftülüğü'ne bağlı imamlara eğitim verilerek, 4 bin 200 kamu personelinin Türk işaret dilini öğrenmesi sağlandı'' denildi.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İşitme Engellilere Canlı Destek Hizmeti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) işitme engellilere yönelik dijital ortamda hizmet başlatarak sosyal belediyecilik de bir ilke daha imza attı.



İşitme engelli bireylerin daha hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabilmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla başlatılan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti" aynı zamanda devletin sosyal güvenlik kapsamında vermiş olduğu hizmetlerle ilgili de işitme engelli bireylerin bilgi sahibi olmasını sağlıyor.



İSÖM bünyesinde çalışan bir Türk İşaret Dili Tercümanı aracılığıyla evden sunulan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti" Facebook, Messenger Hotmail, Google Talk üzerinden işitme engelli bireylere ulaştırılıyor.



ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ MODERN İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR



İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yerinde hizmet anlayışına uygun olarak geliştirilen "e - danışmanlık ve canlı destek projesi", işitme engelli bireylerin bilgi alma ihtiyacını karşılamakla beraber zamanın getirdiği modern ihtiyaçlara karşılık vermesi için tasarlandı. Proje kapsamında işitme engelli bireyler internet üzerinden, eğitim kurumları, İSÖM hizmetleri, hukuki haklar, yeni mevzuat düzenlemeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmetleri ile devlet tarafından özürlü ve ailelerine sağlanan sosyal güvenlik hakları ve hizmetleri hakkında bilgi alabilecekler.



İŞİTME ENGELLİ BİREYLER TARAFINDAN YOĞUN İLGİ



12 gün içinde 400'e yakın işitme engelli bireyin ziyaret ettiği ve üye olduğu İSÖM Türk İşaret Dili Danışmanı Facebook sayfasına işitme engelli bireyler tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. İşitme engelli bireyleri ilgilendiren konularda, Facebook ve Messenger üzerinden kamera destekli görsel iletişim olanağı da sunan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti"ne, Özürlü Memur Seçme Sınavı, İŞKUR başvuruları, Milli Eğitime Bağlı okullar, İSÖM hizmetleri ve Türk İşaret Dili Eğitimleri üzerine sıklıkla sorular geliyor.



YETKİN DİKİNCİLER VE ÖZGÜR OZAN GİBİ ÜNLÜ İSİMLERDE "TÜRK İŞARET DİLİ GELİŞTİRME VE YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA DESTEK VERDİ



İletişim güçlüğü yaşayarak kendini toplumdan izole eden, yalnızlık çeken işitme engelli bireylerin de dijital ortamda anında destek alabileceği "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti"nin işitme engelli bireylerin yaşadığı sosyal izolasyonu azaltacağı bekleniyor.



İSÖM Türk İşaret dili danışmanı tarafından Türk İşaret Dili ile görüntülü olarak işitme engellilere verilen bu hizmete Yetkin Dikinciler ve Özgür Ozan gibi ünlü kişilerde Türk İşaret Dili ile video kısa mesajlarıyla destek oldular.



"E - DANIŞMANLIK VE CANLI DESTEK HİZMETİ", SOSYAL İZOLASYONUN ÖNLENMESİNE KATKIDA BULUNUYOR



İSÖM İşitme Engelliler e – danışmanı ve canlı destek personeli, olan Berna Tulumcu hizmetin daha on günlük bir geçmişi olmasına rağmen işitme engelliler tarafından heyecanla karşılandığını dile getirdi. Daha öncesinde ortopedik özürlü olan Tulumcu, geçirdiği bir kaza sonucu evinden dışarıya çıkamayacak duruma geldi. Berna Tulumcu, İSÖM bünyesinde 7 Kule 7 Sanat Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezinde, Türk İşaret Dili ile görsel sanatlar üzerine gerçekleştirilen projelerde görev alıyordu. Evinde yaşadığı kaza sonucu hareket kabiliyetini kaybetmesi ve doktorların artık çalışamayacağı yönünde görüş bildirmesi üzerine İSÖM, Berna Tulumcu'nun Türk İşaret Dili konusundaki birikimlerinden de faydalanmak amacıyla e-danışmanlık ve canlı destek hizmetinde görev almasını sağladı.



İşitme engelli bireylerden direkt hem telefon hem de internet kanalları üzerinden evinden çağrı alan Türk İşaret Dili tercümanı Berna Tulumcu, uygulamaya konulan "e danışmanlık ve canlı destek hizmeti"yle ilgili örnek olarak şu açıklamaları yaptı: "Sakarya'dan işitme engelli bir kız çocuğunun babası aradı. Facebook üzerinden bu genç kıza danışmanlık hizmeti vermiştim çok mutlu olmuştu. Türk İşaret dili eğitim videolarımızı izlerken beni gördüğünde evde sevinç çığlıkları atarak babasını çağırıyormuş. Kızın babası beni aradı ve yapılan hizmet dolayısıyla teşekkür etti. İşitme engelli bireyler, özellikle kendilerini anlayan ve bu dille konuşanları görünce çok mutlu oluyorlar."



İSÖM, TÜRK İŞARET DİLİ EĞİTİMLERİ İLE ENGELLERİ KALDIRIYOR



İSÖM, işitme engelli bireylerin kamu kurumlarında yaşamış olduğu iletişim güçlüklerini giderebilmek amacıyla ayrıca kamu personellerine Türk İşaret Dili Eğitimleri vermeye devam ediyor. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Beyoğlu Hizmet Merkezi'nde göreve yeni başlayan iş ve meslek danışmanlarına İSÖM, Türk İşaret Dili Eğitimleri vermeye başladı.



İSÖM bünyesinde hizmet veren alanında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilen Türk İşaret Dili Eğitim Programı, 3 aylık bir eğitim sürecini kapsıyor. Üç grup halinde verilmeye başlanan eğitimlere İŞKUR bünyesinde çalışan 64 iş ve meslek danışmanı katılıyor. Her gruba haftada bir gün 2 saat verilecek eğitim 22 kişilik sınıflarda gerçekleştiriliyor. Türk İşaret Dili Alfabesi, Türk İşaret Dilinin gramer yapısı ve günlük işaret dili konuşma teknikleri üzerine verilen eğitimlerle, iş bulmak için İŞKUR'a başvuru yapan özürlü bireylerin iletişim güçlüklerinin aşılması hedefleniyor.



4 BİN 200 KAMU PERSONELİ TÜRK İŞARET DİLİ EĞİTİMİ ALDI



İSÖM, işitme engelli bireylerin toplum içinde yaşadığı iletişim engellerinin aşılabilmesi amacıyla günümüze kadar, Zabıta Amirliği Personeline, İtfaiye Amirliği Personeline, Sağlık Bakanlığına bağlı Hemşirelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Personeline, İETT şoförlerine, İstanbul Müftülüğüne bağlı imamlara, Türk İşaret Dili eğitimleri vererek toplamda 4 Bin 200 kamu personelinin Türk İşaret Dili öğrenmesini sağladı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst