İşitme Engellilerin Eğitiminde Olumlu Uygulamalar

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İşitme engeli, iletişim kurmada karşılaştığımız çözümlenemeyen fiziksel engeldir. Sesin beyin tarafından yorumlanabilmesi için sesin kulağa gitmesi kulak içindeki küçük organcıkların sesi işlemesi ve beyne göndermesi gerekir. Bu sistemde herhangi bir bozukluk söz konusuysa kişide işitme engeli var demektir. İşitme engeli’nin de farklı seviyeleri vardır. İşitme kayıpları Hafif, Orta, Ağır işitme kaybı olarak adlandırılır. Tedavisi olan bir rahatsızlıktır çeşitli cihazlarla ses alınabilmektedir tabi bu durum tüm işitme kayıpları için geçerli değildir. İşitme engelli çocuklar normal ya da normalüstü zekâya sahiptir.
Ülkemizdeki işitme engelli sayısı nüfusumuzun %0,6’sını teşkil etmektedir bu rakam da 378000’e tekabül etmektedir. Bu oran baz alındığında öğrenim çağında yaklaşık 135 bin işitme engelli öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimizin topluma adapte edilmesi ve sorunsuz eğitim almaları için bazı uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalardan bazıları aşağıda verilmiştir.

1- Ailelerin ve eğitimcilerin Türk işaret dilini öğrenmeleri. ( B.K.Z

2- İşitme engelli çocukların audiologist eşliğinde birtakım testler uygulandıktan sonra işitme derecesi belirlenmeli ve ona göre bir eğitim ortamı hazırlanmalıdır.

3- Ortamdaki gürültü minimum düzeyde tutulmalı bir işitme cihazı ile çocuğa zarar verecek sesler düzenlenmelidir.

4- Çocukların işitme cihazlarını sık sık kontrol etmeniz işitme cihazının verimini arttıracaktır.

5- Görsel materyalleri bol kullanmanız işitsel sorunu olan çocukların eğitimi kolaylaştıracaktır.

6- İşitme engelli çocuklar için tahmin oyunları hem eğlenceli hem de öğretici olacaktır.

7- Çocuklara dudak okuma çalışmaları yaptırılmalı ve bu çalışmaların sonuçları takip edilmelidir.

8- Portfolyolarla çocukların eğitim düzeyleri sık sık kontrol edilmelidir.

9- İşitsel engelin diğer duyu organlarını daha iyi geliştireceğine dair bilgiler çocuklara mümkün olduğunca pratikte gösterilmelidir.

10- İşitme engellilerde eğitim bir bütündür fiziki şartlar da tam anlamıyla sağlanırsa başarı gecikmeden gelecektir

11- işitme engelli çocukların eğitimi için eğitimli personellerden, tercümanlardan ve gelişim uzmanlarından yardım alınız.

Engelli eğitiminin temelinde sabır ve ilgi olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Eğer gerçekten sabırla çabalarsanız çok güzel sonuçlar alacaksınız

Eğitimli ve sağlıklı günler dileğiyle!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst