İŞKUR'un ceza fonu engelliye dönüyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kamu ve özel sektörde, engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen para cezalarının biriktiği fondan sağlanan kaynak, engellilerin iş ve meslek sahibi olması için değerlendiriliyor.

İş Kurumu Adana İl Müdürü Haşim Meydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa gereği, engelli personel çalıştırma zorunluluğunun, kamuda her 50 işçi için yüzde 4, özel sektörde ise yine her 50 işçi için yüzde 3 oranında olduğunu bildirdi.

Meydan, bu zorunluluğa rağmen engelli istihdam etmeyen işyerlerine çalıştırmadıkları her işçi için geçen yıl bin 552 lira olarak uygulanan para cezasının bu yıl 1 Ocak 2011 itibariyle bin 672 liraya yükseltildiğini ifade etti.

Geçen yıl sadece Adana'da, engelli çalıştırılmadığı tespit edilen kamuya ait işyerlerine 263 bin 676, özel sektör işyerlerine ise 247 bin 815 lira olmak üzere toplam 511 bin 491 lira ceza uyguladıklarını ifade eden Meydan, şunları söyledi:

''İŞKUR Genel Müdürlüğü'ndeki bu fonun kaynağı, Türkiye genelinde engellilerin meslek edindirmeye yönelik projelerde değerlendiriliyor. Bu fonun yönetiminde İŞKUR'un yanı sıra işçi ve işveren örgütlerinden de temsilciler var. Projeler burada değerlendirilerek, gerekli olan parasal kaynak İŞKUR İl Müdürlükleri aracılığıyla dağıtılıyor. Bu sayede binlerce engellimiz bir meslek sahibi olarak iş bulma şansını artırıyor.''

-E-TİCARETİ ÖĞRENİYORLAR-

Bu arada, İŞKUR İl Müdürlüğü'nün, ceza fonundan sağladığı 54 bin liralık destekle Sakatlar Derneği Adana Şubesi'nde açılan, 4 ay süreli ''E-Ticaret'' kursuna 16 engelli katılıyor.

Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap ise engellilerin iş bulmada karşılaştıkları zorluklara dikkati çekerek, ''Ceza fonundan biriken cezalar, engellilerin geleceğine ışık tutuyor, bu kurslar sayesinde binlerce engellimiz eve kapanmaktan kurtulup iş ve meslek sahibi oluyor'' dedi.

Kassap, cezai uygulamalarla bir yere varılamayacağını, bunun için köklü çözümler getirilmesinin daha doğru olacağını belirterek, şunları söyledi:

''Devlet, engellilerin sigorta primlerini karşılarsa işverenler de daha fazla engelli çalıştırmak isteyeceklerdir. Bununla ilgili taleplerimizi her platformda dile getiriyoruz. Çünkü, birçok işveren engelli çalıştırmak yerine ceza ödemeyi göze alıyor'' diye konuştu.

Kursa katılan engelli kursiyerlerden Gül Karanfildalı (19) ise lise mezunu olduğunu ancak, bunun iş bulmasına yetmediğini, öğrendiği E-Ticaret sayesinde şansının artacağına inandığını kaydetti.

Zaman
 

Eren

Üye
Katılım
Ağu 21, 2010
Mesajlar
74
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
İŞKUR'un "ceza fonu" engelliye dönüyor

bu arada unutmadan iş-kur tarafından verilen işyeri davetiyeleri sonucu iş görüşmeniz olumsuz bile olsa mutlaka o davetiyelerin işveren tarafından gerekçeli bir şekilde işyeri kaşesi ile birlikte iş-kur'a geri götürürseniz iş-kur yolladığı engellileri 1001 çeşit bahane ve mağzeretle geri çeviren işyerine ceza kesiyor

ama eğer iş-kur'a o davetiyeyi götürmezseniz ve o davetiyeti iş yerinde bırakırsanız büyük bir ihtimal işyeri tarafından o davetiyeyi imha edeceğinden teknik olarak bu iş yerine hiç bir zaman iş başvurusu için bir engelli başvurmadığı için o işyerine ceza kesilmeyecektir. !!!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst