İslam Kültür ve Uygarlığı: Maliye, Bilim ve Sanat

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Maliye

İslam devletlerinde devlet hazinesine Beytül Mal denilmiştir. Bu hazinenin gelirleri; Zekat, öşür, sadaka, haraç ve cizye vergileri, Bağlı beylik ve devletlerden alınan vergiler, Tuzla, maden ve orman gelirleri, Savaş ganimetlerinin beşte biri, Ticaret ve gümrü gelirleridir. Devletin Giderleri ise; Memur maaşları, Askeri harcamalar, Vakıf hizmeti için yapılan harcamalar, Sağlık, eğitim ve bayındırlık hizmetleri için yapılan harcamalardır.
Emeviler döneminde ilk İslam parası bastırılıncaya kadar Müslümanlar Bizans ve Sasani paralarını kullanmışlardır. Abbasiler döneminde ilk banka kurulmuş ve ilk kez çek kullanılmıştır. İlk mali örgüt ise sistemli biçimde Hz. Ömer döneminde kurulmuştur.

Bilim, Kültür ve Sanat

Müslümanlar Fıkıh, Kelam, Tefsir, Hadis, Kıraat, Hitabet, Siyer ve Akaid gibi dini ilimlerin yanı sıra bütün pozitif ilimlerde de olukça ilerlemişlerdir. İlk kez Emeviler döneminde Arapça resmi dil olarak kabul edilmiş, Abbasiler döneminde ise bilim dili haline getirilmiştir. Abbasiler ve Endülüs Emevileri bilim ve kültürün gelişmesine büyük önem vermişlerdir.
Resim ve heykelciliğin dışındaki tüm sanat dalları oldukça gelişmiştir. Harun Reşit'in oğulları döneminde İslam Rönesansı yaşanmıştır.
İslam sanatı Emeviler döneminde Avrupa sanatıyla yarışabilecek, Abbasiler döneminde ise Avrupa sanatını geçebilecek seviyeye gelmiştir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst