İslam Kültür ve Uygarlığı Yönetim ve Ordu

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
a) Yönetim

İslam devletlerinde yöneticiler hem dini hem de askeri lider idiler. Ancak devlet yönetilirken Meşveret Meclisi de denilen bir tür danışma kurulunun verdiği karara bağlı kalınırdı. Abbasiler döneminde bu kurul Divan Örgütü'ne dönüşmüştür.
Dört halife döneminde yöneticiler Şura üyelerinin seçimiyle belirlenirken Emevilerden itibaren halifelik saltanata dönüşmüştür. Hz.Ömer döneminde valiliklere ayrılan ülke, sınırların hızla genişlemesi nedeniyle Emeviler döneminde eyaletlere bölünerek yönetilmiştir.
İslam Devleti'nin merkezleri sırasıyla; Medine, Kufe, Şam, Bağdat, Kurtuba, Kahire ve Gırnata'dır.

b) Ordu ve Donanma

İlk gönüllü askeri birlik Hz. Muhammed döneminde hicretin hemen ardından Seriyye Birlikleri adıyla Medine'de kurulmuştur. İlk düzenli ve sürekli ordular ise Hz. Ömer döneminde oluşturulmuş ve yine bu dönemde kalıcı ordugahlarla Divan-ı Cünd Örgütü kurulmuştur.
Abbasiler döneminde ise Türk-Arap dostluğu pekiştiği için Türklerin kullandığı sistemlerle İslam ordusu daha da geliştirilmiştir. Örneğin atlı birlikler kurulmuş ve onluk sisteme geçilmiştir.
İlk İslam donanması Hz.Osman döneminde Şam valisi Muaviye tarafından oluşturulmuş, Emeviler döneminde ise geliştirilmiştir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst